© Manisa Manşet Gazetesi

50 yılda çok söz verildi, sadece yol yapılabildi!

50 yılda çok söz verildi, sadece yol yapılabildi! Manisa ile bütünleşen ve efsanelere konu olan Spil Dağı, her yerel seçim öncesinde belediye başkan adaylarının vaatleri arasında yer alan bir konu.

 

Manisa ile bütünleşen ve efsanelere konu olan Spil Dağı, her yerel seçim öncesinde belediye başkan adaylarının vaatleri arasında yer alan bir konu. 1972 yılından beridir Spil'in turistik amaçla kullanılması için sosyal tesis ve otel inşaatlarından teleferik projesine kadar bir çok vaatte bulunuldu. Ancak gelinen süreçte Spil'e yüksek standartlı bir karayolu bile henüz geçtiğimiz günlerde tamamlanabildi.

 

YUSUF BÖYÜK

Manisa'nın güneyinde uzanan ve tarih boyunca kentle bütünleşen Spil Dağı, olağanüstü endemik yapısı ve sayıları binleri bulan yılkı atlarının yanı sıra Niobe (Ağlayan Kaya), Kybele Kaya Kabartması gibi antik çağlardan kalan doğal ve yapay eserleri barındırıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Manisa'da yetişen şehzadelerin koşturduğu yaylalarıyla da ünlü olan Spil, binlerce yıldır tüm ihtişamıyla Manisalıların hayran bakışlarına şahitlik ediyor. Dağın turizm açısından değerlendirilmesi yarım asırdan fazla bir süredir gündemde. Ancak bugüne kadar bu anlamda kayda değer bir çalışma yapılmadı.

HERKES SÖZ VERDİ, KİMSE YAPMADI!

1970'li yılların başında dönemin valileri ve belediye başkanları Spil'e bir teleferik yapılması için önemil girişimlerde bulundu. Uludağ ve İzmir'deki teleferiğin ardından üçüncü projenin Spil'e yapılması için birçok inceleme ve fizibilite çalışması yapıldı. Ancak hem projenin ekonomik boyutu, hem de yöneticilerin sık sık değişmesi nedeniyle bu hayal gerçekleşmedi. Neredeyse her yerel seçim öncesinde Manisa'yı ve merkez ilçeleri yönetmeye talip olan belediye başkan adaylarının konuyla ilgili bir çok vaadi dillendirildi. Spil'e teleferik yapılacak, sosyal tesisler inşa edilecek, lüks oteller kazandırılacak, yerli ve yabancı turistler dağa akın edecekti!

MODERN YOLU NİHAYET BİTİRİLDİ

Seçim öncesi sıkça dillendirilen projeler, seçimler bittikten sonra her seferinde rafa kaldırıldı. Durum böyle olunca 2023 yılına gelindiğinde bile Manisalıların önemli bir bölümü her başlarını güneye doğru kaldırdıklarında gördükleri Spil'in zirvesine, hatta eteklerine bile hiç gidemedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardır bakımsız ve dar yollarla çıkılabilen Spil'in yol sorununu nihayet geçtiğimiz günlerde çözdü. Yaklaşık 1 yıldır süren çalışmalar doğrultusunda, yolun 12 metreye kadar genişletildiği 25 kilometrelik sathi kaplama uygulaması tamamlandı. Otomobili olan Manisa'lılar teleferikle çıkamadıkları, herhangi bir sosyal faaliyet yapamadıkları Spil'e en azından artık karayoluyla rahatlıkla ulaşabılıyor. Ancak otomobili olmayanlar için henüz Spil'e çıkmanın bir yolu bulunmuyor. YUSUF BÖYÜK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER