© Manisa Manşet Gazetesi

Ahmetlililer JES Proesi için eylem yaptı

JES’e hayır, başka Gediz yok! Manisa'nın Ahmetli ilçesinde kurulmak istenilen Jeotermal Enerji Santralleri’ne (JES) tepki gösteren çiftçiler ve çevreci kuruluşlar, ‘JES'e Hayır, Başka Gediz Yok' sloganıyla eylem yaptı.

JES’e hayır, başka Gediz yok!
Manisa'nın Ahmetli ilçesinde kurulmak istenilen Jeotermal Enerji Santralleri’ne (JES) tepki gösteren çiftçiler ve çevreci kuruluşlar, ‘JES'e Hayır, Başka Gediz Yok' sloganıyla eylem yaptı. Eylemde konuşan Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal konuşmasında, “Ahmetli'de tarıma rahmet okunmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

JES’lerin yeraltı su kaynaklarını ve tarımsal arazileri kirlettiği, insan sağlığını olumsuz etkilediği yönündeki tartışmalar devam ederken, yeni kurulmak istenen santrallere karşı eylemler de devam ediyor. Manisa'nın Ahmetli ilçesinde kurulmak istenilen JES'lere tepki gösteren çiftçiler ve çevreci kuruluşlar, Ahmetli Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde ‘JES'e Hayır, Başka Gediz Yok' sloganıyla eylem yaptı. Eyleme, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun yanı sıra CHP ve İYİ Partili başkanlar, çevre kuruluşları ve vatandaşlar katıldı,
JES YAPILIRSA TARIM BİTER’‘
Eylemde çoğunluğu çiftçilerden oluşan vatandaşlar ‘Ölürüm de üzüm bağımı termale yedirmem. Rant için üzüm bağımı, kirazımı, zeytinimi, kestanemi yok etme. Bırakın dalından yaprak, bağından üzüm alayım. Ölürüm de Üzüm Bağımı Jeotermale Yedirmem' şeklinde yazılı dövizler ile ilçede yürüyüş yaptı. Ahmetli Ziraat Odası'nın önünde devam eden eylemde, vatandaşlar JES’ler aleyhine slogan attı. Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal konuşmasında, “Eğer ilçemize JES yapılırsa tarım arazilerinden, yeraltı sularından ve havasından artık bir şey bekleyemeyiz. O zaman tüm ilçe halkı olarak pılımızı pırtımızı toplar İzmir'e göç ederiz. O zaman da Ahmetli hayalet bir ilçeye bürünür. Ahmetli'de tarıma rahmet okunmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
‘JES KİRLİ ENERJİ HALİNE GELDİ’
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise partisinin JES'in Türkiye'deki olumsuz etkileri konusunda kapsamlı bir rapor hazırladığına dikkat çekerek, bir çok ülkede JES'in yenilenebilir, temiz enerji olarak kullanıldığını, ancak Türkiye'de JES'in kirli enerji haline geldiğini söyledi. Bakırlıoğlu, “Sondajlardan artık temiz su değil zehir akıyor. Su önümüzdeki yıllarda ulaşılması en güç ve en zor nesne haline gelecek. Böyle giderse önümüzdeki süreçte Gediz Ovası su kıtlığı çekmeye başlayacak. Zaten Gediz Havzası'ndaki üretici günden güne bu sorunu yaşamaya başladı. Gediz kirlenmiş, su kuyularından artık metrelerce derine insek bile su bulamıyoruz. Bunun üstüne birde JES'ler kıt olan su kaynaklarımızı zehirliyor” diye konuştu.
ALAŞEHİR JES’TE GEÇ KALDI
Türkiye'de bazı illerde ve Manisa'da bazı ilçelerde JES'e karşı mücadelede geç kalındığını belirten CHP'li Bakırlıoğlu, “Alaşehir JES konusunda geç kaldı. Alaşehir ilçemizde 10'un üzerinde JES var. Bu ilçemizi JES'ler sebebiyle kaybetmek üzereyiz. Bu yerlerde JES'lere tepki vermekte ne yazık ki geç kaldık. Şuanda Alaşehir'e gittiğiniz zaman herkes isyan ediyor. Ancak isyan etmekte geç kalındı. Ayrıca Salihli ve Sarıgöl ilçelerimiz JES konusunda önemli bir sınav vermeye başladı. Oralarda JES'e karşı bir direniş var. Şimdi bu mücadele Ahmetli ilçemizde başladı. Biz de Ahmetli ilçemizin JES direnişinin her zaman yanında olacağız. Ahmetli ilçemizi asla sermaye kesiminin çevre katliamı yapmasına müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER