© Manisa Manşet Gazetesi

BARİATRİK CERRAHİ NEDİR? KİMLERE UYGULANIR?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "sağlığı  bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır.

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "sağlığı  bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30'un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur. Obezitenin  de kendi arasında bir sınıflandırması vardır.Beden kütle indeksinin  40 kg./m2 nin üzerine çıkmasına Morbid obezite denir.Morbid obezitenin ilaç, diyet veya psikososyal terapilerle kesin ve kalıcı olarak tedavi edilmesi zordur.

Uygulamada başarısız olan diyet, akupunktur, ilaç vs. denemeleri kişinin psikolojik durumunu bozmakta, hem de "Yo-yo etkisi“ denen bir etki ile kaybedilen kiloların her seferinde fazlasıyla alınmasına ve metabolizmanın bozulmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, alınan gıda miktarını kısıtlamak , besin emilimini azaltmak için bazı teknikler geliştirilmiştir.Geliştirilen bu teknikler bariatrik cerrahi yada obezite cerrahisi olarak adlandırılmıştır.

 Kimlere Bariatrik Cerrahi Uygulanır?

Hastanın santral obezitesi olmalıdır. Yani vücuttaki yağ birikimi gövde kısmında olmalıdır.

En az 5 yıllık diyet, egzersiz, ilaç tedavisine karşın Beden Kütle İndeksinin 40 kg/m2’nin üzerinde devam ediyor olmalıdır.

Yaş aralığının  18 – 55 ve Beden Kütle İndeksinin  40 kg/m2 üzerinde yada  35 - 40 kg/m2  arasında olmakla birlikte metabolik sendromunun olması yani yüksek tansiyon, yüksek kan yağları, diyabet gibi hastalıkların birden fazlasının  bulunuyor olması durumunda  Bariatrik Cerrahi uygulaması önerilmektedir.

Bariatrik cerrahi, kalp hastalığı ve diğer risk faktörlerinde önemli derecede azalmalara neden olabilir.Cerrahi yolla elde edilen vücut ağırlık kaybı  ciddi obeziteden kaynaklanan   yan etkilerin çoğunu  zaman içinde düzeltebilir.Beden kütle indeksi 35  kg/m2  den büyük ve tip 2 diyabetlilerde  özellikle diyabetin  yada buna bağlı olarak oluşan hastalıkların kontrol altına alınması güç olduğu hallerde  düşünülebilir.

Kesin çözüm müdür?

Şunu iyi bilmek gerekir ki kilo kaybında hangi tedavi uygulanırsa uygulansın yaşam  tarzını ve beslenme alışkanlıklarını düzenlemediğimiz sürece verdiğimiz ağırlıları geri almak kuvvetli bir olasılıktır. Bu olasılık mide küçültme ameliyatı olarakta bilinen bariatrik cerrahi için de geçerlidir. Üstelik ikinci operasyonu geçirmek oldukça risklidir.

     

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER