© Manisa Manşet Gazetesi

Bu görüntü tartışmaya neden oldu!

     Manisa'nın en eski camisi olarak kabul edilen Ulu Cami'de uzun süredir devam eden restorasyondaki bir detay Manisalılar arasında tartışmaya neden oldu.

     Manisa'nın en eski camisi olarak kabul edilen Ulu Cami'de uzun süredir devam eden restorasyondaki bir detay Manisalılar arasında tartışmaya neden oldu. Caminin üst tavan bölümünde yer alan klimaya tepki gösteren vatandaşlar, bu elektronik cihazın orijinal görüntüyü bozduğunu ve görünmeyen bir yere konması gerektiğini belirtti.  Manisa'nın en önemli tarihi zenginliklerinden biri olan ve şehrin Müslümanlar tarafından fethedilmesinden kısa süre sonra yapılan Ulu Cami'de uzun süredir restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ancak restorasyondaki bazı detaylar, ilgili vatandaşların tepkisini çekti. Fatih Arık adlı vatandaş, sosyal medyadan caminin yeni fotoğraflarını paylaşarak üstteki klima ünitesine ve bazı detaylara tepki gösterdi. Arık, "Üstte çatıda klima motor ünitesi olmamış. Camiinin üst taraftan dağın eteklerindende bir manzarası var unutulmamalı. O ünite arka tarafa demir koruma içinde zemine yerleştirilmeliydi" dedi.

         'KUBBESİ BEYAZ DEĞİL BEJ OLMALIYDI'

         Kubbedeki beyaz badananın önceki gibi sarı-bej tonlarında olması gerektiğini savunan Arık, "Camii çatısı geçen yüzyıl başlarındaki gibi kiremit detayı ile olsa çok daha iyi olurdu. Camii minaresi külahının geçen yüzyıldakinden daha farklı olduğunu görüyoruz. Eskisi çok daha estetikmiş. Aynısı restore edilebilirdi. Hemen yanındaki Çukur Hamamın üstündeki detay orjinalinde yoktu, sonradan eklenmiş bir form. Bu detay Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan'daki dini yapılarda kullanılır daha çok" eleştirilerini yöneltti.

         UZMANINDAN ELEŞTİRİLERE CEVAP

         Konunun uzmanlarından olan Jale Karaoğlanlar, yapılan eleştirilerin haksız olduğunu belirtti. Ulucami'nin dönem mimarisine uygun şekilde koruma kurulunca onaylanan restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda restore edildiğini belirten Karaoğlanlar, "Kubbe kasnağı döneminde de sıvalı ve muhtemelen beyaz boyalıydı. Çatı eski fotoğrafında görüldüğü gibi bir dönem kiremıtle kaplansa da orijinalinde kiremit kaplı değildi. Daha estetik bulduğunuz minare külahı da yıkılınca geç dönemlerde yeniden yapılmıştı ve özgün değildi" diye konuştu. Karaoğlanlar, görüntü kirliliğine neden olan klima ünitesiyle ilgili ise herhangi bir değerlendirme yapmadı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER