© Manisa Manşet Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon açıklaması

Haliç Kongre Merkezi'nde TİM 31. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşın belini kıran enflasyonda en zor dönemin geride kaldığını belirterek "Artık enflasyonda düşüş göreceğiz. Tek haneye inecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye dair önemli mesajlar verdi.

"EN ZOR DÖNEM GERİDE KALDI"

Hayat pahalılığına dikkat çeken Erdoğan, "Önceliğimiz bu ülkeyi hayat pahalılığı sorunundan kurtarmaktır. Enflasyonu düşürmek için politikaları uyum içinde yürütüyoruz. Ekonomi programımızın ilk yılı geçiş yılıydı ve bu dönemi öngördüğümüz şekilde başarıyla tamamladık. Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz. Büyüme tarafında da hamdolsun oranlar olumlu seyrediyor." ifadelerini kullandı.

"2002'DE 1 HAFTADA YAPTIĞIMIZ İHRACATI ŞİMDİ 1 GÜNDE YAPIYORUZ"

İhracatta gelinen son noktayı rakamlarla ifade eden Erdoğan, "2002'de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı. Fildişi kulelerinde ahkam kesenler bunları anlamıyor olabilir. Dünyanın dört bir köşesine Türk mallarını götüren siz kardeşlerim bunları çok iyi biliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan diğer satırbaşları ise şu şekilde;

"Bizim kültürümüzde malum marifet iltifata tabidir. Başarıyı takdir hakkı teslim etmenin yanı sıra yeni başarıların da önünün açılmasını sağlar. Az önce Sayın Başkan ve Sayın Ticaret Bakanımız, ihracatçılarımızın Türkiye ekonomisine katkılarını detaylıca anlattılar. Bu ülkenin herhangi bir vatandaşının rakamların açıkça ortaya koyduğu böylesi bir başarıdan gurur duymaması mümkün değil. Sizlerin nezdinde 150 bin ihracatçımızın her birine Türk malı damgasını taşıyan ürünlerimizi dünyanın dört bir ucuna ulaştırdıkları için teşekkür ediyorum.

"SİZ İHRAÇ ETTİNİZ BİZ DE İŞLERİNİZİ KOLAYLAŞTIRDIK"

Her zaman söylüyorum, ihracatçılarımızı ticaret diplomasisinin öncü neferleri, akıncıları, Türk ekonomisinin yurt dışındaki sancaktarları olarak görüyoruz. Bugüne kadar sizlerle yol yürümekten hem bahtiyarlık hem de büyük şeref duydum. Yürüttüğünüz çalışmalarda daima yanınızda oldum. Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak kapımızı sizlere sonuna kadar açık tuttuk. Her meselenizde bizzat ilgilenmeye, sorunlarınıza pratik, sürdürülebilir, kalıcı çözümler bulmaya gayret ettik. Siz çalıştınız, biz de size yardım ettik. Siz ürettiniz, biz de sizi destekledik Siz ihraç ettiniz, biz de sizin işlerinizi kolaylaştırdık. Siz yeni pazarlar aradınız, biz de sizin yolunuzu açtık.

MAYIS AYINDA İHRACAT REKORU KIRILDI

Türkiye'nin dış ticarette yazdığı başarı hikayesini yalnızca biz değil, rakamlar da çok net şekilde söylüyor. 2023 senesinde ihracatta güzel bir yıl geçirdik. 2023 yılını 255.4 milyar dolar mal ihracatı, 101.7 milyar doları hizmetler ihracatı olmak üzere toplam 355 milyar dolar ihracatla kapattık. Geçen sene Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. 24.1 milyar dolarlık Mayıs ayı ihracatımız tarihin en yüksek Mayıs ayı ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. Mayıs ayı ihracatımız tüm ayların en yüksek ihracat değeri oldu. Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız 260.1 milyar dolarla rekor kırdı. İthalatımızdaki düşüş eğilimi Mayıs'ta da devam etti. 2024 Mayıs ayında ihracattaki artış ithalattaki azalışla birlikte dış ticaret açığımız yüzde 47.8 düşüş gösterdi. İlk 5 ayda mal ihracatında net 4.6 milyar dolar artış sağlandı. Dış ticaret açığımızdaki iyileşme sürüyor. Dış ticaret açığımız 19.2 milyar dolar azaldı.

İHRACATÇILARA DÖVİZ BOZDURMA ZORUNLULUĞU

Sizlere müjdeli haber vermek istiyorum. İhracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indirdik. Bu düzenleme Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ DÜNYADA İLK 17 EKONOMİ ARASINDA"

Bölgemizde yaşanan sıcak çatışmalar, 6 Şubat depremlerinin faturalarına rağmen küresel ekonominin içinden geçtiği fırtınalı dönemi başarıyla yönetiyoruz. Hazırladığımız OVP ve 12. Kalkınma Planı'yla ekonomideki yol haritamızı sizlerle paylaştık. Seçim kazanmak uğruna vaat dağıtmalara başvurmadık. Seçim meydanlarında olmadık sözler verenler bugün verdikleri sözleri tutmak yerine ipe un seriyor, milleti oyalamanın yollarını arıyor. Hak hukuk diye ahkam kesenlerin nepotizm kitabını yazdıklarını görüyoruz. Biz siyasi olarak etik dışı olan yolların hiçbirine tevessül etmedik. Biz siyaseti ülkemize ve milletimize hizmet için yapıyoruz. Biz bedel ödesek de milletimize bedel ödettirmemenin derdindeyiz. Önceliğimiz bu ülkeyi hayat pahalılığı sorunundan kurtarmaktır. Enflasyonu düşürmek için politikaları uyum içinde yürütüyoruz. Ekonomi programımızın ilk yılı geçiş yılıydı ve bu dönemi öngördüğümüz şekilde başarıyla tamamladık. Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz. Büyüme tarafında da hamdolsun oranlar olumlu seyrediyor. Deprem felaketine rağmen yüzde 4.5'lik büyüme kaydettik. Milli gelirimiz cari fiyatlarla ilk kez 1 trilyon doları aştı. Türkiye ekonomisi dünyada 17. satın alma gücünde 11. sırada yer alıyor.

MERKEZ'İN REZERVLERİNDE ARTIŞ

Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış 18 çeyrektir devam ediyor. 2024 yılı genelinde net dış talebin pozitif katkı vereceği yüzde 4'e yakın dengeli büyüme öngörüyoruz. Türk ekonomisi emin adımlarla hedeflerine doğru ilerlerken Türkiye'nin görünümü ciddi şekilde iyileşiyor. Programımız meyvelerini veriyor. Merkez'in brüt rezervleri 45.2 milyar dolar artışla 143.6 milyar dolara yükseldi.

"YENİ DÖNEMİN BAŞ AKTÖRÜ TÜRKİYE OLACAKTIR"

Uluslararası doğrudan yatırımlarda güçlü canlanma göreceğimize inanıyorum. Yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi için zaman kaybetmeden adım atacağız. CDS primi 266 baz puana kadar geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışı ve görünüm adımlarını sizler de yakından takip ediyorsunuz. Uzun vadeli düşük faizli kaynaklar tüm girişimcilerimizin emrinde olacaktır. Türkiye ekonomisi bu sürecin sonunda çok farklı bir lige yükselecektir. Gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğumuzda yeni dönemin baş aktörü Türkiye olacaktır. Biz işimize bakalım, ihracat hedeflerimizi gerçekleştirmeye odaklanalım. Sokaktaki vatandaşı olumsuz yönlendiren muhterislere asla meydanı terk etmeyeceğiz. İnşallah bundan sonra ekonomi yönetimiz başta ihracatçılarımız olmak üzere iş dünyasını daha sık bilgilendirecek. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek için de farklı adımları devreye alacağız. Ekonomide ilk yılın karnesi oldukça iyi geldi."

 

HABERLER.COM 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER