© Manisa Manşet Gazetesi

Fırıncılar Odası Başkanı Ek: Ekmeğe muhtaç hale geldik

    Un başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki hızlı artışlar nedeniyle ekmeği geçen seneye göre neredeyse iki katına mal eden fırıncılar, maliyet oranında zam yapamadıkları için ayakta kalma mücadelesi veriyor.

    Un başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki hızlı artışlar nedeniyle ekmeği geçen seneye göre neredeyse iki katına mal eden fırıncılar, maliyet oranında zam yapamadıkları için ayakta kalma mücadelesi veriyor. Birçok üründe maliyet artışına göre zamlar yapılırken, vatandaşın en temel ihtiyaç maddesi olan ekmek zammı için devlet görevlilerinin çoğunlukta olduğu komisyonlar karar alıyor. Bu nedenle girdi fiyatları yüzde 100'e yaklaşsa da, Manisa'da geçen yıl 1.5 TL'ye satılan ekmek, fırıncıların "3 TL'den aşağısı kurtarmaz" ısrarlarına rağmen komisyon kararıyla yüzde 50 oranında artırılarak 2.25 TL'ye çıktı.
    'ASKIYA EKMEK KOYABİLEN KALMADI'
Artan enflasyon ve ekmek fiyatlarındaki belirgin artış, sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan 'askıda ekmek' uygulamasına da büyük darbe vurdu. Hayırseverlerin fırınlara diledikleri kadar fazladan ekmek parası bırakması ve ihtiyaç sahiplerine bu sayılar oranında ücretsiz ekmek verilmesi şeklinde uygulanan 'askıda ekmek' geleneği, hem ekmek bağışında bulunanların azalması, hem de ücretsiz ekmeğe ihtiyaç duyan insanların artması nedeniyle uygulanamaz hale geldi. Turgutlu Fırıncılar Odası Başkanı Şahin Ek, yaşanan durumu "Daha önce askıya ekmek koyanlar, askıdan ekmek alacak duruma düştüler. Biz de fırıncılar olarak askıdaki ekmeğe  muhtaç olduk. Askıya ekmek koyacak kimse kalmadı" şeklinde özetledi.
    200 GRAM EKMEĞİN MALİYETİ 3 TL'Yİ GEÇTİ
Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerken, "Herkes un üzerinden hesap yapıyor ama un fırıncının girdi maliyetinin sadece 3'te 1'idir" diyen Şahin Ek, "Son 1 yılda akaryakıda, elektriğe, doğalgaza yüzde 100'den fazla zam geldi. Ama fırıncılar baskılar nedeniyle maliyeti fiyata yansıtamıyor. Şu anda fırıncıların üretim yapabilmesi için 200 gram bir ekmeğin en az 3 TL'den satılması lazım. Hergün mazota zam geliyor, daha yeni mayaya zam geldi. Asgari ücrete yüzde 50 zam geldi. Şu anda ekmeğin maliyeti zaten 3 TL'yi aştı. Fırıncı ayakta durmaya çalışıyor ama  borçlanarak, sigorta ve  vergileri ödemeyerek ayakta durabiliyor" diye konuştu.
    'FIRINCIYI MAHKEMEYLE DURDURUYORLAR'
 Manisa merkezden ve çeşitli ilçelerden fırıncıların kendisini arayarak "İl genelinde bir toplantı yapalım, sesimizi duyuralım. Bize kimse  sahip çıkmıyor" dediklerini anlatan Ek, başka sektörlerde maliyet  oranında zam yapıldığını ancak kendilerinin ekmek için böyle bir haklarının olmadığını anlattı. Ek, "Vali Bey'e çıkıyoruz, 'hayır' diyor. Devletin vermiş olduğu rakamı uygulamak zorundayız, aksi taktirde hakkımızda suç duyurusunda bulunuluyor. Bizi mahkemeyle, cezayla, baskıyla tutuyorlar. Benim bugün imkanım olsa, müşterime karşı ayıp olmasa ben ekmek üretmem. Eskiden araca günde 100 lira yakıt alırken, şimdi 200 lira alıyorum. Doğalgaz, elektriğe, personele gelen zam  ortada" ifadelerini kullandı.
 'EKMEK SİYASETE MALZEME YAPILIYOR'
 Ekmeğin sık sık siyasete malzeme  yapıldığına da işaret eden Şahin Ek, "Ekmeğin sırtından siyaset yapıyorlar. 'Ekmek fabrikası kurarım' diyor. Ekmek fabrikası kurup ucuz ekmek verebiliyorsan, ucuz su da,  doğalgaz da, elektrik de, yumurta ve süt de versene. Hiçbir halk ekmek para kazanmıyor. Belediyeler fonluyor bunları. İyi güzel ama ekmekte bunu yapıyorsa, diğer temel ihtiyaçlarda da yapsın. Mesela bu kış havalar çok soğuk, insanlar doğalgaz ödeyemiyor. Doğalgazı ucuza verseler ya!" şeklinde konuştu.
DÜKKANIN ELEKTRİK FATURASI 28 BİN TL
Birçok fırıncının bu işi artık yapamaz hale geldiğini ve ilk fırsatta bırakmak istediğini ifade eden Turgutlu Fırıncılar Odası Başkanı Ek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu ay bir dükkanıma 28 bin TL elektrik faturası ödedim. Ne üretiyorum; ekmek, simit, poğaça! Zam yapmaya korkuyoruz, fiyat yükseltmeye korkuyoruz. Çünkü müşterinin alım gücü günden güne zayıflıyor. İnsanlar aracıyla gelip simit poğaça alırken, harcayacağı yakıtı da hesaplıyor. 'Senden aldığım 4 simit 20 liraya geliyor' diyor. Geçtiğimiz günlerde yeniden oda başkanı seçildim. Esnafa ve vatandaşa güzel hizmet vermek istiyoruz ama açıkçası korkuyoruz. Konuşunca, sorunları gündeme getirince 'teröristlikle' suçlanıyoruz!"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER