© Manisa Manşet Gazetesi

GIDA KRİZİ KAPIDA!

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, girdi maliyetlerindeki astronomik artışlar nedeniyle gıda ürünlerinde indirimi mümkün görmediğini, aksine yeni zamlar yapılmasa bile gübre kullanımı azalacağı için rekolte düşüşleri olacağını ve bu durumun fiyatları daha da artıracağını söyledi.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, girdi maliyetlerindeki astronomik artışlar nedeniyle gıda ürünlerinde indirimi mümkün görmediğini, aksine yeni zamlar yapılmasa bile gübre kullanımı azalacağı için rekolte düşüşleri olacağını ve bu durumun fiyatları daha da artıracağını söyledi. Altındağ, bir yılda yüzde 300 artan gübre fiyatları için devletten destek beklediklerini vurguladı.
 Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Manisa'da çiftçi 2022 yılına umutsuz girdi. Bu yıl yüzde 300 zamlı gübre kullanmak durumunda olacak olan çiftçi, yılın ilk günü elektriğe gelen yüzde 50'den fazla zam ve mazottaki artışlar nedeniyle endişeli. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa Manşet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada çiftçinin önünü  göremediğini ve ekonomide yaşanan sorunların devam etmesi durumunda bir gıda krizi  yaşanabileceğini söyledi. Altındağ, "Girdi maliyetlerindeki artış böyle devam ederse sadece çiftçi kaybetmez, bütün ülke kaybeder" dedi.
  TAHIL ÜRETİCİSİ GÜBRE KULLANAMADI
2022 yılına büyük zam haberleriyle giren Türkiye, enflasyon oranlarında 19 yıl yılın rekorunu kırdı. Özellikle enerji kaynaklarında yüzde 100'lere varan zam oranları üretim alanındaki girdi maliyetlerini artırdı ve başta ekmek olmak üzere birçok gıda ürününde büyük maliyet artışları yaşandı. Manisa'da tahıl üretimi yapan birçok çiftçinin son baharda atılması gereken gübreyi yüksek fiyatı nedeniyle kullanmadığını ve bunun tahıl rekoltesini olumsuz etkileyecceğini anlatan Altındağ, bu gelişmelerin un ve ekmek fiyatlarını daha da artıracağını söyledi. Altındağ, "Eğer gübre fiyatlarında bir düşüş yaşanmazsa, baharda da tarlaya gübre atılamayacak ve ciddi rekolte kaybı yaşanacak" diye konuştu.
    KURAKLIK ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRİYOR
   Çiftçinin 2022 yılında kuraklık endişesi de yaşadığını anlatan Altındağ, "Kuraklık olacak mı, olacaksa boyutları nasıl olacak, bunu bilmiyoruz. Barajlarımızda yeterli seviyede su yok. Barajda su olmayınca yer altı sularına yükleniyoruz, suyun seviyesi giderek daha da aşağı düşüyor. Bir yandan girdi fiyatları daha da artarsa, diğer yandan kuraklık etkisini artırırsa çiftçi için çok büyük sıkıntı olacak" ifadelerini kullandı. Kuraklık tehdidine karşı kapalı devre sulama sistemlerinin bir an önce tam olarak devreye sokulması gerektiğini anlatan Altındağ, suyun en tasarruflu şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.
    ÇİFTÇİ 10 YIL ÖNCE DAHA İYİ KAZANIYORDU
Çiftçinin 10 yıl önceki durumuyla şimdiki durumunu karşılaştıran Şahzadeler Ziraat Odası Başkanı Altındağ, "Çiftçinin geliri 10 yıl önce çok daha iyiydi. Bu süre zarfında girdi fiyatları çok artarken, ürünlerin satış fiyatları aynı oranda artmadı. Çiftçinin her yıl kazancı biraz daha azalıyor. Manisa çiftçisi olarak teknolojiyi yakından takip ettiğimiz için tüm maliyet artışlarından etkileniyoruz. Damlama suyundan makina ekipmanına kadar her şey enflasyondan etkileniyor. Bu da maliyetin artması anlamına geliyor. Ancak çiftçi ürettiğinden kazanamazsa ülke kaybeder. Çünkü bunun etkisi  tüm topluma yayılır" şeklinde konuştu.
    GİRDİLER AZALMAZSA FİYATLAR DAHA DA ARTAR
  Çiftçinin ürettiği ürünlerin her vatandaşın sofrasına 3  öğün geldiğini ve kimsenin temel gıda maddelerini tüketmeme lüksünün olmadığını kaydeden Altındağ, "İmkanınız olmadığında araba veya bir ev eşyası almazsınız. Ancak çiftçinin ürettiği gıda ürünlerini her gün 3 öğün yemek zorundayız. Zengini de fakiri de bunu tüketmek zorunda. Bu nedenle çiftçi  ne kadar pahalıya mal ederse herkesin sofrasına o kadar pahalı gidecek bu ürünler. Girdi maliyetleri makul seviyelere inmediği  sürece, hem üretimde azalma olacak hem de fiyatta yükselme olacak" dedi.
    GIDADAKİ ARTIŞLAR TAHMİN EDİLEMİYOR
 Gıda fiyatlarının 2022'de düşmeyeceğini ancak ne oranda artacağına ilişkin bir tahmin yürütmenin de zor olduğunu belirten Altındağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mart ayından itibaren yoğun zirai faaliyetler başlayacak. Eğer gübrede devlet destek vermezse, bu fiyatlarla her çiftçi gübre kullanamaz. Kullanan da bunu fiyata yansıtmak zorunda. Diğer yandan elektriğe yüzde 50'nin üzerinde zam geldi, mazor fiyatları yine cidddi şekilde zamlandı. Bu zamlar yıl içinde devam edecek mi, daha ne kadar artacak bilmiyoruz. Bütün bu gelişmeler gıda fiyatları için belirleyici olacak."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER