© Manisa Manşet Gazetesi

Güreş Federasyonu seçimlerinde ‘mevzuata aykırı adaylık’ iddiası

 

Türkiye’nin olimpiyatlarda en çok madalya kazandığı dal olan ata sporu güreşte Federasyon Başkanlığı seçimleri için geri sayım başladı. 8-9 Kasım 2024 tarihlerinde yapılacak olan Genel Kurul’da başkanlık için 5 aday yarışacak. Ancak adaylardan Taha Akgül’ün mevzuatta öngörülen “Aday olmak için aktif sporculuğu en az 1 yıl önce bırakmış olması” şartını taşımadığı belirtiliyor.

BAŞKANLIK İÇİN 5 ADAY YARIŞACAK
Türkiye Güreş Federasyonu, Kasım ayında olağan Genel Kurul’unu toplayarak yeni federasyon başkanını seçecek. Federasyon Başkanı Şeref Eroğlu’nun yeniden aday olduğu Genel Kurul’da Kenan Çam, Selçuk Çebi, Tevfik Odabaşı ve Taha Akgül de başkanlık için yarışacak. Adaylar seçim çalışmalarını yoğun şekilde sürdürürken, Taha Akgül’ün adaylığının mevzuata aykırı olduğu gündeme geldi.

AKTİF SPORU 1 YIL ÖNCE BIRAKMIŞ OLMALI
Güreş sporu uzmanları, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'nun ilgili maddesinde “Kurulun en az iki asıl üyesinin, ilgili spor dalında olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunları ile büyükler dünya veya Avrupa şampiyonaları ya da kupalarında millî olan ve en az bir yıl önce faal sporculuğu bırakmış sporcu olması zorunludur” hükmüne işaret ederek, Taha Akgül’ün aktif sporu 2024 Paris Olimpiyatları sonrasında bıraktığını ve aradan geçmesi gereken 1 yıllık sürenin dolmadığını belirtiyor.

BAKANLIK GEREKLİ UYARILARI YAPTI
Öte yandan, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya imzasıyla federasyonlara gönderilen yazıda, genel kurullara ilişkin gerekli düzenlemeler hatırlatıldı. Yazıda, federasyonların Paris 2024 Paralimpik Oyunlarının bitim tarihinden itibaren genel kurul çağrısına çıkarak ve nihayet üç ay içerisinde genel kurullarını yaparak süreci tamamlamaları gerektiği belirtildi. Yazıda, “Belirtilen hususların yanı sıra, genel kurul üye sayısının olimpik ve paralimpik spor dallarında 150 üyeden az 300 üyeden fazla, diğer spor dallarında ise 100 üyeden az 200 üyeden fazla olmaması, gerçekleştirilecek olan olağan genel kurullarda ilgili Kanun, Yönetmelik ve diğer mevzuatlara uygun bir şekilde hareket edilmesi önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi. HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER