© Manisa Manşet Gazetesi

HAKİ BABA MESCİDİ 750 YILDIR AYAKTA

Manisa’nın manevi dinamiklerinden sayılan Haki Baba adlı kişinin yaptırdığı mescit ve zaviye, 750 yıldır insanlığa hizmet veriyor.

Manisa’nın manevi dinamiklerinden sayılan Haki Baba adlı kişinin yaptırdığı mescit ve zaviye, 750 yıldır insanlığa hizmet veriyor. Saruhanoğulları döneminde Anadolu’ya gelerek Manisa’ya yerleşen Haki Baba’nın, bölgenin Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük rol aldığı belirtiliyor.
Türk tarihinin en önemli kişi ve kurumlarına ev sahipliği yapan illerinden biri olan Manisa’da neredeyse her sokak başında yüzyıllar öncesinde inşa edilmiş bir esere rastlamak mümkün. Bunlardan biri de Spil Dağı eteklerinde bulunan ve Kaynak Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Haki Baba Mescidi ve külliyesi. Yavaşali Sokağı’nda yer alan mescidin bahçesinde kabri bulunan Haki Baba, kayıtlara göre Manisa’nın Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük katkıları olan önemli bir şahsiyet. 1371 yılında yaşadığı bölgeye bir cami ve zaviye yaptıran Haki Baba, burada insanlara ibadet imkanı sağlamanın yanı sıra eğitim faaliyetlerinde de bulundu.
HAKİ BABA’NIN TÜRBESİ CAMİ AVLUSUNDA
Çeşitli tarihlerde onarımlar gören Haki Baba Mescidi, kitabesi bulunmamakla birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde tarihsiz iki vakıf kaydına sahip. 14. yüzyılda yaptırılan mescit kırma çatılı, alafranga kiremit kaplamalı, düz kireç harç sıvalı basit bir yapı. Minaresi sonradan yapılmış ve kuzeybatı köşesine yerleştirilmiş. Haki Baba’nın türbesi ise mescidin bahçesinde yer alıyor. Çevrede yaşayanlar, yatırın yanında bulunan iki ağaç arasından geçenlerin günahlarının affolunduğu şeklinde bir söylentinin olduğunu belirtiyor. Mescidin avlusunda, 1871 tarihinde Serseri Dede adlı bir tarikat ehli tarafından yaptırılan bir çeşme de bulunuyor. Ancak çeşmenin orijinal hali, sonradan yaptırılan ilavelerle ve fayans kaplamalarla bozulmuş durumda.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER