© Manisa Manşet Gazetesi

Hileli mal üreten firmalara ağır yaptırım gelmeli

Ziraat Mühendisi, Siyasetçi Şenol Özkaya, Dünya Gıda Gününde gıda ürünleri alımında, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Özkaya, hileli mal ürüten firmalara ağır yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. 

Ziraat Mühendisi, Siyasetçi Şenol Özkaya, Dünya Gıda Gününde gıda ürünleri alımında, dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Özkaya, hileli mal ürüten firmalara ağır yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. 

Özkaya, “Mesleğim gereği 30 yıla yakın bir süredir, gıda işletmelerini yakından takip ediyorum. Başta et, süt, yumurta, un, salça, turşu, zeytin, sıvı yağ, bakliyat, şeker gibi çoğu ürünün hammadde ve proses konusunda bilgi sahibiyim. Burada asıl yük tüketiciye düşmektedir. Tüketici alacağı ürünü iyi incelemek zorundadır. Üretici firmalar, fiyatı baz alarak, değişik kalitelerde ürünü piyasaya sunmaktadırlar.   Ürünleri sadece fiyatına ve markasına göre değerlendirmek yanlış olur. Örneğin A marka bir ayranın etiket değerine baktığımızda proteini 2(g), yağı 1,5(g)  değeri var iken B marka ayranda, protein 1,8(g), yağı 1,5 (g)  etiket değeri var. Aynı şekilde sucukta ki et oranı, yağ miktarı, sıvı yağda yağ miktarı, çikolatada fındık miktarı,  tavuk etinde su oranı, yumurtanın gramajı, pet suların ph değeri gibi her ürünün fiyat ve kalitesine göre piyasaya mamul üretiliyor.  Tüketicilere önerim, etiket bilgisine göre ürünleri kıyaslayın. Üretici firmaya bakıp, gerekli araştırmalardan sonra, firmanın güvenirliğine inanmak. Son kullanım tarihine bakarak, ürün tercihi yapılmalı, son kullanımı yakın tarihli ürün riskli olabilir” dedi.


SIRF FİYATINA GÖRE ÜRÜN ALMAMALIYIZ 
Özkaya, son günlerde, Tarım Bakanlığı tarafından hileli ürün üreten firmalar açıklandığını ifade ederek, “Bence bu denetimler çok daha sık yapılmalıdır, kurala uymayan, hileli mal üreten firmalara ağır yaptırım gelmelidir. Bu ürünler yüzünden ülkemizde kolon kanseri sayıları hızla artmıştır. Süslü ambalajlara, cafcaflı reklamlara değil, üretici firmanın özelliği, gıda üretim belgelerin geçerliliği, yurtdışı kalite sertifikası olup olmadığına bakarak ürün tercih edelim, yörenizde ki ürünleri tercih etmeye çalışalım. Arabamızın motoruna yağ alırken defalarca araştırıp en iyisini alıyoruz, ama kendi sağlığımızı hiçe sayıp araştırmadan sırf fiyatına göre gıda alıyoruz.  Araştırmadan ürün almamız, hileli üretim yapan firmaları daha da güçlendirip fiyat olarak rekabetçi oluyorlar, iyi ürün yapan firmalar ise fiyat politikası yüzünden sıkıntıya düşmektedir. Manisa tüketici olarak gıda işletmeleri yönünden oldukça avantajlı konumdayız. İlimizde çok sayıda gıda işletmesi faaliyet göstermektedir. Tüketici olarak bu işletmeleri yakından takip etme, hakkında araştırma yapma, ürününü yerinde görme gibi çeşitli avantajlara sahip oluyoruz.  Son söz olarak, birkaç ürünü karşılaştırmadan sırf fiyata bakarak ürün almayalım, sağlıklı kalalım” diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER