© Manisa Manşet Gazetesi

Kadınlar adalet için meydanlarda

Manisa Kadın Platformu, son günlerde artan kadın cinayetleri sebebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. 15 Temmuz Meydanı’nda düzenlenen açıklamaya, çok sayıda platform üyesi katıldı. Manisa Kadın Platformu adına açıklama gerçekleştiren Bengi Kanat, kadınlar için mücadele edeceklerini kaydetti. 

Manisa Kadın Platformu adına açıklama gerçekleştiren Bengi Kanat, iktidara karşı yine sokaklarda olduklarını ifade etti.

Kanat, “Bugün öfkemizle, isyanımızla, can güvenliğimizin olmadığı bir düzenin sonuçlarıyla buradayız. Bugün katilleri, tecavüzcüleri, tacizcileri koruyan, aklayan ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendiren AK Parti-MHP iktidarına karşı yine sokaktayız. Uygulanmayan yasalarla cesaret bulan failler yaşamlarımıza göz dikmeye devam ederken binlerce suçluyu çıkardığı uyduruk laflarla sokağa salan AK Parti ve işbirlikçilerine karşı yaşamlarımızı savunmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz gün, Semih Çelik isimli erkek İstanbul'da yaklaşık 1 saat içinde iki kadını katletti. Daha 19 yaşındaki Ayşegül Halil ve İkbal Uzuner, kadınlara nefret kusan, kadın katliamlarına ön açan, 'nasılsa devlet iyi hal ya da tahrik indirimi yapar' sözünün rahatça kurulabildiği bu düzenin bir parçası olan erkek tarafından katledildi. Ayşegül Halil ve İkbal Uzuner sadece katil Semih Çelik tarafından değil, cezasızlıkla faillere ödül veren erkek yargı tarafından, kutsal aile yalanlarıyla kadını her alandan alıkoymak isteyenler tarafından, kadın düşmanı politikaları bir bayrak gibi taşıyan erkek devlet tarafından, sırtı sıvazlanan eril tahakküm tarafından, çocuklar öldürülürken araştırılmasına engel olan bu iktidar tarafından katledildi” diye konuştu. 

6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmadığını dile getiren Bengi Kanat, son olarak şunları söyledi:  “Kadın cinayetlerini önleyecek tedbirler almayan, adil yargılamayan, cezasızlık politikalarıyla cinayetlere yol veren iktidar güdümlü yargı ve her seferinde suçu mağdura yıkan siyasal iktidar sahipleri ve iktidarın taliplileri siz nasıl uyuyorsunuz? İstanbul Sözleşmesi'nden tek adamın imzasıyla çıkılan yıl 2021'de toplam 280 kadın cinayeti işlenmişken 2022'de bu sayı 334'e, 2023'te 315'e çıktı. 2024 yılında ise bugüne kadar en az 300 kadın cinayeti gerçekleşti. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diye sokaklarda slogan atarken bu iktidarın insafına bırakılacak bir konu olmadığını biliyorduk. Kendi kadınlarını koruyamayan bu iktidar ve devlet aygıtları bize hesap vermek zorundadır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun etkin uygulanmıyor. Kadınları şiddete karşı koruyan tüm kanunlar ve politikalar ‘aile birliğini bozuyor’ denilerek hedef alınıyor ve kadınlar, bu hukuksuzluk ve cezasızlık sisteminde korkuyla dize getirilmeye çalışılıyor. Bilesiniz ki korkmuyoruz.  Bizler, katledilen kadınların adını bir an bile dilimizden düşürmeden bu öfke ve isyanla karşınızda durmaya devam edeceğiz. Cinayet mahali haline gelmiş bu ülkede yaşamlarımız, özgürlüklerimiz, haklarımız için yakanızda olmaya devam edeceğiz. Uygulamadığınız yasalar yüzünden, istismarı aklayan, katilleri öven düzeniniz yüzünden, kana bulanmış ellerinizle tutunduğunuz koltuklarınız yüzünden hayatta olmayan her bir kadın, her bir çocuk için ses olmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi, 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. Laiklik için, eşitlik için, özgürlük için, adalet için her yerdeyiz. Kadın cinayetleri politiktir. Yaşasın kadın dayanışması.”

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER