© Manisa Manşet Gazetesi

KAN VERİN, UMUT OLUN

Manisa’nın kan ihtiyacını karşılamasında önemli rol alan Manisa Kan Bağışı Merkezi, il genelinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla her yıl belirlenen hedefler doğrultusunda hayatlara umut oluyor.

Manisa’nın kan ihtiyacını karşılamasında önemli rol alan Manisa Kan Bağışı Merkezi, il genelinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla her yıl belirlenen hedefler doğrultusunda hayatlara umut oluyor. Merkeze bağlı mobil araçlar ilçelerde belirlenen noktalarda kan bağışı çalışmalarını yürütürken şehir merkezinde ise sabit noktalarda kan verme işlemi sürüyor. Manisa Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, 2022 yılında hedeflerinin 70 bin ünite kan bağışı olduğunu söyledi. Nardal, “Kan vermek başkalarının hayatlarına umut olmaktır. Biz de bu umutları artırmak ve her yıl belirlenen hedeflere ulaşmak için ekip olarak özverili bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
İHTİYACIN YÜZDE 99’UNU KARŞILADI
Geçen yıl hastanelerin yüzde 99 oranın kan ihtiyacını karşıladıklarını belirten Dr. İsmet Nardal, gerektiğinde İzmir’e de katkı sağladıklarını belirtti. Nardal, “Mümkün olduğu kadar hastaneler katkı sağlıyoruz. Milli Eğitim, askeriye, okullar ekipler oluşturarak kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.  Hiçbir zaman için kan yoktur demiyoruz. Bölgeden de karşılanıyor. Hastanelerin kanını yüzde 99 oranında karşıladık. İzmir’i destekliyoruz. Manisa olarak hastanelerimizin kanını karşıladığımız gibi İzmir’e de destek veriyoruz. Türkiye’de hep ilk üçteyiz” diye konuştu.
HER GÜN 5 EKİP SAHADA
Manisa Kan Bağış Merkezi’nin 20 yıldır hizmette olduğunu ve bu yıl il genelinde 70 bin 100 ünite kan toplamayı hedeflediklerini anlatan Nardal, “Kan almada kullandığımız 2 acımız var. 2 tanesi 2’şer diğer iki tanesi ise 4 yataklıdır. Ekip arabalarımız da var. Biz burada normal kan, beyaz kan ( tronbosit), kök hücre ve Kovid-19 geçirmiş hastalardan İmmün plazma alıyoruz. Bunu İzmir ve Manisa alabiliyor. Ümmin plazma cihazımız bir tane  var.  Bu da bizim için yeterli. Beyaz kan için 4 cihazımız var. Her gün 5 ekibim sahada. 2 tane sabit olarak çalışıyoruz. İlçelere, resmi dairelere ve fabrikalarda kan topluyoruz” ifadelerini kullandı.
YILDA İKİ KEZ KAN VERİLEBİLİR
Bir kişinin verdiği kanın başkalarına hayatında önemli katkı sağladığını vurgulayan Nardal, “Pandemiden dolayı kan bağışında biraz azalma oldu. Biz de belirlenen hedefe yaklaştık. Ama bu yetli değil her zaman kana ihtiyaç var. Pandemide özelikli plazma kana ihtiyaç oldu. Bunu karşılamak için uğraştık. Yılda bir ve ya iki kez kan verme başkalarına umut oluyor. Her gün hastanelerde hastlara farklı geçirdikleri kazalar ve hastalıklar sonucu kan ihtiyacı oluyor. Bunun için bu işlem hayati önem arz ediyor. Kan bağışı olmasa çok sayıda insan hayatını kaybedebilir. Bir gün bizde bu kana ihtiyaç duyabiliriz. Bizler kanı aldıktan sonra farklı teslerden de geçiriyoruz. Vatandaşlarımıza ihmet noktasında hiç yılmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
KAN STOKLARINI ARTIRMAK GEREKİYOR
Dr. İsmet Nardal, kovid salıgını ve kış ayları nedeniyle ulusal kan bağış stoklarının azaldığını ve hastaların kan ihtiyacının arttığını belirterek, vatandaşları kan bağışı çağrısında bulundu: "Koronavirüs salgını ve ağır kış şartları nedeniyle kan stoklarımızda ciddi düşüş yaşanıyor. Kan stoklarımızı arttırmak, hastalarımıza şifa olmak için siz değerli halkımızın desteğine ihtiyacımız var. Kentimiz genelinde bulunan kan bağış noktalarından hastalarımıza şifa olabilirler. Kan ertelenmez bir ihtiyaçtır. Dayanışma ruhuyla düzenli olarak kan bağışı yapılması önemlidir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER