© Manisa Manşet Gazetesi

Koruma çerçevesi olmayan kamyonlar ölüm saçıyor

Manisa'nın Ahmetli İlçesinde Ankara-İzmir karayolu üzerindeki Dibekdere Kavşağı Mevkiiinde sabah saatlerinde Hasan Kozan (56) idaresindeki otomobil, kavşakta bulunan Cafer T.

Manisa'nın Ahmetli İlçesinde Ankara-İzmir karayolu üzerindeki Dibekdere Kavşağı Mevkiiinde sabah saatlerinde Hasan Kozan (56) idaresindeki otomobil, kavşakta bulunan Cafer T. (41) idaresindeki kamyona arkadan çarptı. Koruma çerçevesi olmayan kamyonun altına giren otobilin sürücüsü Kozan, olay yerinde hayatını kaybetti. Kamyon sürücüsü Cafer T. ise  gözaltına alındı. Benzer bir kaza birkaç gün önce Ankara'da yaşanmış, Ankara Şehir Hastanesi'nde görevli doktor Rümeysa Berin Şen nöbetten çıkıp evine dönerken otomobiliyle park halindeki kamyona arkadan çarpmıştı. Kamyonun koruma çerçevesi olmadığı için araç kamyonun altına girmiş ve genç doktor yaşamını yitirmişti.
    KAMYONCULAR HASSASİYET GÖSTERMİYOR
    Neredeyse hergün yaşanan ve ölümle sonuçlanan benzer kazalar, bazı kamyonların arkasında neden koruma çerçevesi olmadığını sorusunu gündeme getirdi. Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Karaağaç, kamyonlarda böyle bir özellik aranmadığını, bu nedenle kamyoncuların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediğini söyledi. Karaağaç, "Böyle bir zorunluluk olsa zaten kamyonlar araç muayene istasyonunda trafiye uygun raporu alamaz. Burada bir mevzuat eksikliği olduğu görülüyor. İçişleri Bakanlığı veya ilgili kurumların bu konuda varsa bir mevzuat boştuğu, doldurmaları gerekir" dedi.
    TOPLU TAŞIMA AZALDIKÇA KAZALAR ARTIYOR
    Manisa özelinde bu yıl yaşanan trafik kazası ve kazalardaki ölüm oranlarının arttığına da işaret eden Karaağaç, "Geçtiğimiz günlerde İl Emniyet Müdürlüğündeki yetkililerle görüştük. Çok sıkı denetimler yapmalarına rağmen kaza sayılarında ve ölüm oranlarında artış var. Bunu, pandemi sürecinde insanların toplu ulaşım yerine özel araç tercih etmelerine bağlıyorum. Bu durum normaldir ancak trafikte daha dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü kazaların yüzde 90'ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Toplu ulaşımın tercih edilmemesi, trafik yoğunluğu sorununu de bebarerinde getiriyor. Trafikteki birçok sorunun giderilmesi için toplu ulaşımın daha cazip hale getirilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
    KORUMA ÇERÇEVESİ NEDEN ÖNEMLİ?
    Otomobil veya diğer küçük motorlu araçların kamyonlara arkadan çarpması durumunda ölümleri engellemenin en önemli çaresi olarak görülen ve uzun zamandır üretilen kamyon koruma çerçeveleri, birçok batı ülkesinde zorunlu. Türkiye'de ise uluslararası taşımacılık yapan firmaların araçları hariç bu konuda ne yazık ki gerekli duyarlılık yok. Bu nedenle kamyonun altına tamamen girmiş otomobillerde can veren insanların acı hikayeleri sık sık haber konusu oluyor. İlgili Trafik Kanunu'nda da "Kamyonet ve kamyon ile bunların römorkları arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi arka uzunluk ölçüsü 100 cm’den fazla ve yüksüz durumda iken üst yapı alt kısmı yerden 70 cm’den yüksek olan motorlu araçlar ile bunların römorkları arkadan çarpmaya karşı bir çerçeve ile donatılmalıdır" hükmü yer alıyor ancak bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER