© Manisa Manşet Gazetesi

Köy kahvesini 9 yıldır bir kadın işletiyor

Köy kahvesini 9 yıldır bir kadın işletiyor. Demirci'nin Çataloluk Köyündeki köy kahvesini 9 yıldır Muhtar Mustafa Gençel'in eşi Gülşen Hanım işletiyor. Gülşen Gençel, haftanın 7 günü sabah saat 10.00'da kahveyi açıyor, akşam saat 22.00'ye kadar tavşan kanı çayları ve okkalı kahveleriyle müşteriye hizmet veriyor. Yaz tatillerindeki yardımcıları ise biri üniversitede, biri lisede öğrenim gören iki kızı.

Demirci'nin Çataloluk Köyündeki köy kahvesini 9 yıldır Muhtar Mustafa Gençel'in eşi Gülşen Hanım işletiyor. Gülşen Gençel, haftanın 7 günü sabah saat 10.00'da kahveyi açıyor, akşam saat 22.00'ye kadar tavşan kanı çayları ve okkalı kahveleriyle müşteriye hizmet veriyor. Yaz tatillerindeki yardımcıları ise biri üniversitede, biri lisede öğrenim gören iki kızı.


Anadolu'nun olmazsa olmazı köy kahveleri; yazın serin bahçeleri, kışın sıcacık ortamlarıyla köylü erkeklerin her daim dinlendikleri ve sosyalleştikleri mekanlar olageldi. Yazın tarla veya bahçeden geldikten sonra yorgunluğu atmak için içilen bir bardak çay, soğuk kış günlerinde iki çift laf eşliğinde içilen bir fincan kahve, köylüler için tarifi mümkün olmayan anlamlar içeriyor. Ancak kahve kültürü erkeklere has olduğu için kadınların bu mekanlarda görünmesi yadırganıyor. Demirci'nin Çataloluk Köyündeki köy kahvesinin sakinleri de 9 yıl önce bu işi kocasından devralan Gülşen Hanım'ı ilk başta yadırgamışlar. Ancak tavşan kanı çaylarını ve kırk yıllık hatırı olan kahvelerini içtikçe bu duruma alışmışlar. Şimdilerde "Abla bize iki çay" veya "Abla bir orta, bir sade" gibi sesler kahveden eksik olmuyor.


İŞİNİ SEVEREK YAPIYOR
Gülşen Hanım da eşinin yoğun işleri nedeniyle devraldığı kahvehane işletmeciliğinde ilk zamanlar biraz zorlanmış ama artık bu işi severek yapıyor. Gülşen Gençel, bu durumu "2014 yılından beri köy kahvesini ben işletiyorum. Sabah saat 10.00 gibi geliyorum, saat akşam 22.00'ye kadar köylüme kahvede hizmet veriyorum. Birisi evli, birisi üniversitede, birisi lisede öğrenim gören üç kız annesiyim. İlk zamanlar kahvede çalışmam biraz yadırgandı, zamanla alıştılar. Köyümüze gelen yabancılar kahvede beni görünce önce çok şaşırıyorlar sonra onlar da alışıyor. Şimdi köy halkımız ile abi kardeş gibi olduk. Ben kahveden ayrılınca kahveye dönmemi dört gözle bekliyorlar" şeklinde anlatıyor.


YARDIMCILARI İKİ KIZI
Yaz tatillerinde üniversitede ve lisede öğrenim gören kızlarının kendisine yardımcı olduğunu belirten Gençel, "Yazın işler yoğun olduğu için kızlarım bana yardımcı oluyor. Kahvenin yanı sıra ev işlerini de yürütmek biraz yorucu ama alıştım artık. Ben köylüme hizmet vermekten mutluyum. Onlar da beni seviyor ve saygı duyuyorlar. Ayrıca kahvehanenin temizliği, benim titizliğim ve çayların lezzetinden de çok memnunlar" diyor.

MİNE BADAN

Foto: Sadık Doğramacı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER