© Manisa Manşet Gazetesi

Kuru Üzüm Taban Fiyatı En Az 60 TL Olmalı

Kuru üzüm taban fiyatı en az 60 TL olmalı. Kuru üzümün taban fiyatı ne kadar olacak? Çiftçilerin beklentileri neler? Şenol Sunat konu hakkında neler dedi?

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, üzüm taban fiyatının en az 60 TL olması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ile TBMM’de konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Sunat, “Manisa’da ki üreticilerimiz ve uzmanların görüşü ile her gün artan girdi maliyetleri, her yıl yaşanan doğal afetler, emek ve yüreği de üstüne koyarsak İYİ Parti olarak teklifimiz 9 numaralı üzümün taban fiyatının asgari 60 TL olması yönündedir” dedi.


İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ile TBMM’de düzenlediği basın toplantısında hasadına başlanan üzümün taban  fiyatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sultaniye çekirdeksiz üzümünün başkenti Manisa’da üreticinin taban fiyatın açıklanmasını beklediğini belirten Sunat, “Bu sene Manisa’da yaşanan aşırı yağışlar ve dolu yüzünden üzüm bağları çok zarar gördü. Ortamdaki çamur yüzünden üretici bağlara traktörlerini sokamadı ve zamanında ilaçlama yapamadı. Ayrıca, güneş yetersiz olduğundan bitki gelişimi geriledi, topraklar yoğun nem yüzünden kök çürümelerine sebep oldu. Bu sebeplerden ötürü bölgede “Mildiyö” hastalığı vakalarında büyük artış görüldü” diye konuştu.

YÜZDE 50’YE YAKIN VERİM KAYBI VAR
Bu nedenle bağlarda yüzde 50’ye varan verim kaybı olduğnu anlatan Snuat, “Bazı bağlarda ise çıkan ürün, toplam maliyeti karşılamayacağı için bağlar toplamadan bırakılacak ve üreticilerimiz yüzde 100 zarar edecektir. Bu yıl üzüm rekoltesinin 175 -225 ton arası olacağı tahmin ediliyor. Üzümün kurutulmasında en zor kısım yağmur yemeden, sergilerde kurutulmasıdır. Yağmur yiyen üzümler rekolteyi aşağıya çekmektedir. Bilindiği üzere geçen sene Cumhurbaşkanı 9 Numara Kuru Üzüm fiyatını 27 TL olarak açıklamıştı. O tarihteki kur ile açıklanan üzüm fiyatı 1,5 dolara denk geliyordu. Geçen sene kuru üzüm rekoltesi 350-400 bin ton civarında iken işletmelerin ihraç ettiği kuru üzüm miktarı 250-270 bin ton arasında oldu. Ürün bol olduğu için İhracatçı, “istekli alıcı” olmadı! TMO’nun aldığı fiyatlardan ürün almadı. TMO’nun üzüm alımında uyguladığı kriterler üreticiyi zorladığı için çoğu üretici TMO da fiyat yüksek olsa bile ürünlerini daha düşük fiyata işletmelere vermek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

REKOLTE AZALINCA FİYAT ARTACAK
Bu yıl ise rekoltenin düşük olduğunu ve ihracatı karşılayacak miktarda olmadığını anlatan Snuat, rekoltenin düşük olduğunu bilen ihracatçının, son bir ayda, üreticiden aldığı üzüme 35 TL civarında fiyat vermeye başladığını ifade etti. Sunat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normalde yıl boyunca 27 TL’ye bile ürün alınmazken, fiyatlar birden artırıldı. Bu sezon dünyada, özellikle de bizimle aynı Akdeniz iklimine sahip ülkelerde meyve, zeytin, üzüm gibi tarımsal ürünlerde kayıp olduğu bilinmektedir. İşletmeler bundan 15 gün önceye kadar en düşük taban fiyatı olarak kuru üzümü 1,6 Dolar’a satarken, bu hafta başında ihracat fiyatı 1,9 Dolar seviyesine çıktı. Rekoltenin durumuna göre bu fiyatın daha da yükseleceği görülmektedir. 

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI
Yükü her geçen gün artmakta olan üreticimiz bir de litresi yaklaşık 40 TL olan mazota güç yetiremez hale gelmiştir. Çiftçimiz maalesef traktörüne mazot alıp tarlasını bağını işleyemez durumdadır. Tarımsal üretimde kullanılan mazotun fiyatında acil olarak düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir. İlaveten gübre ve ilaç fiyatlarında yüzde 100’ü geçen artışlar vahimdir. Diğer önemli bir husus ise, üreticilerimiz TMO’dan bazı adımlar atmasını beklemektedir. Biliyorsunuz TMO sene içinde bir fiyat açıklıyor ve bir sene boyunca aynı fiyattan üzüm alıyor. Enflasyonun yüzde 70’lerle tanımlandığı ülkemizde fiyatın sabitlenmesi şirketler için avantaja dönüşürken üreticinin aleyhinde bir durum oluşturmaktadır. Bu noktada fiyat sabitlemesinden vazgeçmek ve her ay enflasyon oranı ve enflasyon farkı hesaplamaları neticesinde TMO alım fiyatının belirlenmesi daha doğru ve adil bir politika olacaktır.

LİSANSLI DEPOLAR KURULMALI
TMO sadece depolama görevi yapmamalı, üzümü işleyip katma değer kazandırmalıdır. TARİŞ önceki yıllarda olduğu gibi tekrar üzümde söz sahibi olmalı, TARİŞ ve benzeri kooperatifler devlet tarafından desteklenmelidir. Acilen lisanslı depolar kurulmalıdır. Üzümün başkenti olan Manisa'da üzüm üretimi 50 bin ailenin geçim kaynağıdır. Bir dönüm bağdan ortalama 400-600 kg kuru üzüm alınıyor. Biz buna ortalama 500 kg diyelim. Bir dönüm bağın masrafı ise her gün artmakla birlikte bu günlerde ortalama 22 bin TL’dir. Bir ton üzümün sadece maliyeti kaza-bela gelmezse ortalama 44 bin TL’ye geliyor. İYİ Parti Kalkınma Politikalarımızın ve Manisa’da ki üreticilerimiz ve uzmanların görüşü ile her gün artan girdi maliyetleri, her yıl yaşanan doğal afetler, emek ve yüreği de üstüne koyarsak İYİ Parti olarak teklifimiz 9 numaralı üzümün taban fiyatının asgari 60 TL olması yönündedir.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER