Manisa'da kaç bina denetlendi, kaçı sağlam?
GündemAzize Meral Manisa, altından tam 32 ayrı deprem fayı geçen bir şehir.
Azize Meral
Manisa, altından tam 32 ayrı deprem fayı geçen bir şehir. Tarihte 7-10 arasında şiddette depremlere sahne olan bölgede, yeni bir büyük depremin yaşanması an meselesi. Deprem uzmanları tarafından
geçtiğimiz günlerde hazırlanan iki ayrı raporda, Manisa'da depreme hazırlık konusunda gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiği vurgulanmıştı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Manisa'da depremle ilgili yapılan hazırlık çalışmalarını sordu.
DEPREM İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR NELER?
Başevirgen, önergesinde "Manisa'da son 10 yılda denetlenen bina sayısı kaçtır? Denetlenen binaların kaçı depreme dayanıklılık bakımından uygun bulunmayıp yıkım kararı verilmiştir? Yıllara göre oranı ne kadardır? Manisa'da deprem toplama alanı oranı ne kadardır? Ege Denizi merkezli deprem hareketliliğinin Ege Bölgesi'ne olan etkilerine yönelik Bakanlığınız tarafından yapılan araştırma var mıdır? Manisa'da gerçekleşmesi muhtemel bir deprem için bakanlığınızın acil eylem planı bulunmakta
mıdır? Olası bir Manisa depremine yönelik aldığınız önlemler nelerdir?" sorularını yöneltti.
AFET RİSK AZALTMA PLANI YAPILIYOR
Önergeye verilen cevapta, "Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlar kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 15/7/2018 ve 4 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 18/12/2013 tarihli ve 28855 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği ve Türkiye Afet Müdahale Planı Kapsamında gerekli çalışmalar yapılmakta olup Manisa ilinin de İl Afet Risk Azaltma Planı yapılmaktadır" denildi. Yapılan deprem hazırlıklarına ilişkin detay verilmezken, ilgili kararname doğrultusunda bölgedeki depremlerin 7 gün 24 saat esasına göre gözlenip değerlendirildiği kaydedildi.
UZMANLAR UYARDI: BÜYÜK DEPREM YAŞANABİLİR
Geçtiğimiz günlerde Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan iki ayrı raporda, Manisa'daki deprem riski gözler önüne serilmişti. Prof. Dr. Sözbilir'in hazırladığı Manisa Fayı Raporu'na göre, 175 yıldır büyük bir depremin yaşanmadığı bölgede, geçmişte yaşanan deprem aralıkları göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda ciddi bir depremin yaşanma ihtimali yüksek.
MANİSA'NIN ALÜVYONLU ZEMİNİ ÇOK TEHLİKELİ
Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan 'Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Manisa Raporu' başlıklı çalışmada ise Manisa'nın zemini alüvyonlu bir il olduğu ve deprem dalgalarının bu tür
zeminler tarafından büyütülerek binalara ilettildiği vurgulandı. Raporda, "Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Manisa'nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına geliyor" denildi.
ŞEHİR MERKEZİ VE 6 İLÇE FAY ÜSTÜNE KURULU
Manisa'nın Soma, Sarıgöl, Salihli, Kırkağaç, Alaşehir ve Ahmetli ilçeleri ile 42 mahallesinin de diri fay hatları üzerine oturduğu anlatılan raporda, "Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir"denildi. Jeoloji Mühendisleri Odası'nın hazırladığı raporun birer örneği, gereğinin yapılması için Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin yanı sıra ilgili bakanlıklar, parti genel merkezleri, ilgili sivil toplum kuruluşları ve Manisa milletvekillerine de gönderildi.
İlginizi Çekebilir