© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa'nın gururu oldular

Özel Haber – Yusuf Böyük İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler ve çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinliklerle her yıl on binlerce gencin katılımıyla gerçekleşiyor.

Özel Haber – Yusuf Böyük

İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler ve çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinliklerle
her yıl on binlerce gencin katılımıyla gerçekleşiyor. 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasında Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST'te Manisa'dan 3 takım yer aldı. Manisa Fen Lisesi öğrencilerinin kurduğu Mezzomorto TARTEK Takımı, tarım teknolojileri kategorisinde şampiyonluğu kazanarak Manisa'nın gururu oldu.

AKILLI TARIMSAL PLATFORM KURDULAR
DENEYAP Teknoloji Atölyesi'nde eğitim gören Manisa Fen Lisesi MezzoMorto TARTEK Takımı, tarım teknolojileri alanındaki projeleriyle birincilik kazandı. Proje kapsamında üretilen Akıllı Tarımsal Platform (ATP) adlı mobil platform, örtü altı üreticilerinin yüksek verimin yanında erkenci ürün alabilmelerini sağlayan, bireysel tarımsal üretim yapmak isteyenler için de topraksız ve otonom ürün yetiştirilebilen, piramitsel tasarımı ile inovatif bir ürün özelliğini barındırıyor. Sistem iki farklı elektronik kartla ve sadece öğencilerin yazdığı mobil platform sayesinde izlenebiliyor, kontrol edilebiliyor.

TAKIMIN TAMAMI FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ
ATP’de yerli ve milli DENEYAP Kart kullanan MezzoMorto TARTEK Takımı
Manisa Fen Lisesi'nden Onur Gökmen, Burakhan Arıkanlı, Abdülkadir Alkan,
Nureddin Furkan Çevik, Ömer Ceyhun Öztürk, Ahmed Necib Önder, Burak Burhan Özercik, Funda Bilen, Nehir Sarıkaya, Ömer Efe Ulusoy ve Kapan Dağ'dan oluşuyor. Takım Lideri ve Manisa Fen Lisesi öğretmenlerinden Ertuğ Gözaydın, uzun süredir üzerinde çalıştıkları projenin Türkiye şampiyonu olmasından dolayı mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

GENÇLERİN İDOLÜ SELÇUK BAYRAKTAR
Manisa Manşet Gazetesi'ne konuşan Gözaydın, hak ettikleri bir başarıyı elde ettiklerini vurgularken, TEKNOFEST konseptinin teknolojik projelere meraklı Türk gençleri için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Gözaydın, "Bu yılkı TEKNOFEST her anlamda çok iyi hazırlanılmıştı. Selçuk Bayraktar, tüm projeleri bire bir gezdi, öğrencilerle sohbet etti. Daha önce katıldığımız insansız su altı yarışmasında yine bizimle birlikteydi. Kendisini bir idol olarak kabul ediyoruz. Yaptığı işlerle vatana, millete faydalı oluyor. Öğrencilerimize de örnek gösteriyoruz. Çok mütevazi şekilde bizimle ilgilenmesi bizi çok mutlu etti. Harika bir organizasyondan birinci çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

YUNUSEMRE BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR
Proje hazırlama aşamasında takıma destek veren herkese teşekkür eden Gözaydın, "Yunusemre Belediye Başkanımız sayın Mehmet Çerçi, İl Tarım Müdürümüz, Ticaret Borsası Başkanımız ve İl Milli Eğitim Müdürü'müz çok destek oldular. Bize
güzel bir çalışma ortamı sağladılar. Hepsineminnettarız" diye konuştu. Gözaydın,
 takımın ilginç ismiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Mezzomorto bir Osmanlı Kaptın-ı Deryası. Asıl adı Kaptan-ıDerya Hüseyin Paşa'dır. İtalyanlarla
 yapılan deniz savaşında yaralanınca öldü sanıyorlar. İtalyanlar, öldüğünü düşündükleri Hüseyin Paşa'yı yeniden karşılarında görünce 'yarı ölü' anlamında
'mezzomorto' lakabı veriyorlar. Biz de bu lakabı kullanıyoruz ve çok beğenildi. TARTEK de 'tarım teknolojileri'nin kısaltılması."

DÜNYANIN 4 YANINDAN ÖĞRENCİLER KATILIYOR
Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen ve her yıl yapılan TEKNOFEST, binlerce gencin hayallerini gerçekleştirmek için çeşitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmaları düzenliyor. İlk yılında 14 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına toplamda 4 bin 333 takım, 20 bin genç başvuru yapmıştı. 2019yılında 19 farklı kategoride teknoloji yarışması düzenlenen yarışmalara 81 il ve 122 ülkeden 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvururken, 2020 yılında ise Gaziantep’in ev sahipliğinde 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 84 ülkeden 20 bin 197 takım, 100 bin genç başvuruda bulundu.

MOSTEM EKİBİNE ÖDÜLÜ’NÜ CUMHURBAŞKANI VERDİ
Manisa’da özellikle sanayi alanında kalifiyeli eleman ihtiyacının giderilmesine yönelik eğitim veren ve başarıları ile adından söz ettiren Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi (MOSTEM) bu kez de
Havacılık,Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) yarışmalarında büyük bir başarıya imza attı. Sanayide Dijital Teknolojiler kategorisinde birinciliğelayık görülen RoboMOSB takımına ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Sanayide Dijital Teknolojiler temel kategorisinde finale kalan 11 takım arasında birinci olan takıma 20 bin liralık ödülün sahibi oldu. MOSTEM ekibi depolarda ya da fabrikada otonom şekilde çalışan ve malzemeyi kaldırıp taşıyan bir ekipman geliştirdi. Sanayide Dijital Teknolojiler yarışmasında ekiplerden fabrika iç lojistiğinde veya depolarda kullanılabilecek kendisine atanmış yollarda hareket edip, belirli yükleri noktadan noktaya taşıyan elle kontrol ile veya otonom çalışan bir güdümlü robot yapılması hedeflendi. Robotlar temel seviye için manyetik bant takibi yapabilen, gerektiğinde uzaktan kontrol ve diğer kontrol cihazları ile kontrol edilebilen güdümlü robotlar olarak; ileri seviye için ise tamamen otonom çalışacak şekilde tasarlanmalı ve yarışma esnasında hiçbir dış kontrol veya müdahale olmaksızın verilen görevleri yerine getirebilecek çalışmalar istendi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER