© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa’da 7 aylık ihracat 3 milyar dolar oldu 

MAKİNE VE AKSAMLARI İHRACATINDA YÜZDE 50’DEN FAZLA ARTIŞ

Ülkemizin en önemli sanayi ve tarım kentleri arasında yer alan Manisa, döviz kazandırmaya devam ediyor. Manisa’da ilk 7 ayda yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat elde edildi. Sektörlerde aylık bazda en fazla artış yüzde 86.9 ile çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektöründe gerçekleşirken 7 aylık ihracatta ise en fazla artış yüzde 26.6 ile çelik sektöründe yaşandı. Elektronik sektörü toplamda 1 milyar 165 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Manisa’da Temmuz ayında 428,6 milyon dolarlık bir ihracat elde edildi. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, geçen yıl Temmuz ayında 428,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde aynı ihracata rakamlarına ulaşıldı. Haziran ayına göre ihracatta yüzde 20,7’lik artış yaşandı. Manisa en fazla ihracat yapan 8. İl oldu. Ege’de ise İzmir’den sonra 2.sırada yer aldı. 


SEKTÖRLERDE AYLIK BAZDA EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 86.9  İLE ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE 

Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yedi aylık ihracat 2 milyar 953 milyar dola gerçekleşti. Geçen yılı aynı dönemine göre yüzde 4,6 düşüş yaşandı. Sektörlerde aylık bazda en fazla artış yüzde 86.9  ile çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektöründe yaşanırken, 7 aylık ihracatta ise yüzde 26.6 ile çelik sektöründe gerçekleşti. 
Elektronik sektörü ilk sırada 
En çok ihracatyapan sektörler sıralamasında elektronik sektörü 176 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, geçen yılın aynı ayına göre ihracatı yüzde 0,5 artırdı. 7 aylık ihracat ise 1 milyar 165 milyon dolara yükseldi. İklimlendirme sanayisi 54 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,4 düşüş yaşandı.  7 aylık ihracat ise 416 milyon dolar oldu. 


OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE YÜZDE 14,9’LUK ARTIŞ

Üçüncü sırada ise Otomotiv endüstrisi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 artarak 54 milyon dolarla yer aldı. 7 aylık ihracat ise 381 milyon dolara yükseldi. 


KURU MEYVE VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 150 MİLYON DOLARA YAKLAŞTI 

Sanayinin yanında tarımda da önemli bir il olan Manisa’da 4. Sırada yer alan kuru meyve ve mamulleri sektöründeki artış sürüyor. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 4,3 artırarak 20 milyon doları geçti. 7 aylık ihracatta ise yüzde 23,4’lik artışla 148 milyon dolara yükseldi. 


MAKİNE VE AKSAMLARI İHRACATINDA MUHTEŞEM ARTIŞ 

Makine ve aksamları ihracatında muhteşem bir artış. Geçen yıl Temmuz ayı ihracatında 8.sırada yer alan makine ve aksamları sektörü bu yıl ise büyük bir artış göstererek 5. Sıraya kadar yükseldi.  11.8 milyon dolar olan ihracat yüzde 50,5 artarak 17,8 milyon dolara yükseldi. 7 aylık ihracat ise yüzde 22,2 artarak 99 milyon dolardan 121 milyon dolara çıktı.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER