© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa'da intihar vakalarında kadınlar önde 

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi, 'Hayat Güzel' temalı 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler" konulu çalıştay düzenledi. Ümmühan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programa, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Özge Arslan, Manisa İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Neslim Yağlı, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci ve çok sayıda davetli katıldı.

Manisa'da 2023 yılında 89 kişi intihar etti!
Manisa İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Neslim Yağlı, İntiharın dünyada yer alan önemli halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Yağlı, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her 40 saniyede bir kişi, yılda ortalama 800 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. İntihar girişimleri ise bu oranın 10-20 katı olarak ifade edilmektedir. Her intiharın geniş kapsamlı sosyal, duygusal ve ekonomik sonuçları vardır ve dünya çapında bireyleri ve toplulukları derinden etkilemektedir. İntihar 15-35 yaş arası gençlerde ilk 3 ölüm nedeninden biridir. İntihar oranı Ülkemizde her ne kadar batı ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük görünse de son 40 yılda yüzde 50 artış göstermiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ülkemizde 2023 yılında 4 bin 61 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. 999 kadın, 3 bin 62 erkekten oluşuyor. Kaba intihar hızı yüz binde 4.76'dır. Manisa'da ise 2023 yılında 89 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. 18 kadın, 71 erkek olduğunu söyleyebilirim. Manisa'nın kaba intihar hızı 100 binde 6.05'dir. 2023 yılında ilimizde kolluk kuvvetlerinden aldığımız verilere göre 556 kadın, 415 erkek olmak üzere toplam 971 kişi intihar girişiminde bulunmuştur. Kadınların intihar girişimi oranı daha yüksektir. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'ndan edinilen intihara teşebbüs vakaları ile tamamlanmış intihar vakalarının aileleri ile İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli meslek elemanlarınca bireysel görüşme yapılmıştır" diye konuştu.

 


Manisa'da hastanelerde acil servis intihar girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimleri'nin kurulduğunu belirten Fatma Neslim Yağlı, son olarak şunları söyledi: "Psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi bulunan hastanelerimizde intihara teşebbüs vakaları ile görüşmeler yapılmaktadır. İlimizde Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurtlarda kalan 2 bin 970 üniversite öğrencisine yönelik gençlerin ruh sağlığını güçlendirmeyi amaçlayan 'Kendime İyi Bak' söyleşileri gerçekleştirilmiştir. 2023 yılından bu yana 436 Aile Hekimine 'İntiharın Önlenmesi' konusunda farkındalığın artırılması amacıyla eğitim verilmiştir. Ulusal düzeyde ve ilimizde yürütülen intiharı önleme ve girişim sonrası psikososyal destek çalışmalarına katkı sağlaması amacıyla Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Halk sağlığı Başkanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı işbirliği ile 'İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler Çalıştayı'nı yapmak üzere buradayız. Çalıştay sonuçlarının hem ülkemiz hem de ilimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER