© Manisa Manşet Gazetesi

MANİSA’DA ÜZÜM REKOLTESİNDE YÜZDE 50 KAYIP BEKLENİYOR

MANİSA’DA ÜZÜM REKOLTESİNDE YÜZDE 50 KAYIP BEKLENİYOR Üzüm rekoltesi ne kadar olacak?

Türkiye’nin en önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan ve ürettiği Sultaniye çekirdeksiz üzümün çoğunun kurutarak yurt dışına ihraç eden Manisa’da Ağustos ayının 20’sinden sonra yeni sezon hasadı başlayacak. Ancak bu yıl Nisan-Mayıs aylarında yaşanan olumsuz iklim koşulları mildiyö hastalığına yol açtı. Bu durumda zamanında ilaçlama yapılamadı. Bundan dolayı yüzde 40-50’lere varan bir kayıp söz konusu. Rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, son 25 yılın en kötü afetini yaşadıklarını ifade ederek, bu yıl üzümde sıkıntılı bir yaşacaklarını açıkladı. 


İLÇEMİZDE YAŞANAN AFETLER SON 25 YILIN EN KÖTÜSÜ
Üzüm bağında incelemelerde bulunan Okur, “Üzümün başkenti i Saruhanlı bu yıl sancılı bir yıl geçiriyor. Mildiyö denen bir hastalık söz konusu oldu. Bu da olumsuz iklim koşullarından dolayı oluşan bir hastalık. Ve yayılan bir hastalık. Bu Allah korusun önümüzdeki yıllara da sıçrayabilir, bundan korkuyoruz. Biz gerekli tedbirleri aldık ama Nisan Mayıs aylarında yağan şiddetli yağmurlar neticesinde ilçemizde ilaçlama zamanında yapılamadı.  İlaçlama günleri geçti. Bu gibi çeşitli etkenlerden dolayı bu hastalık oluştu. Şu anda ilçemiz bağlarında yüzde 40-50’lere varan ürün noksanlığı yaşanıyor. Bu durumdan rekoltede etkilenecek. Biz elimizden geldiği kadar bunun çaresini bulmaya çalışıyoruz ama artık bu saatten sonra yapılacak hiçbir şey yok. Bu şartlarda bu sene üzümün rekoltesi çok düşük olur. Son 25 yılın en kötüsü. İlçemizde yaşanan afetler son 25 yılın en kötüsü. Ziraat mühendislerinin yaptıkları incelemeler neticesinde aynı görüşe vardık. Çok sıkıntılı bir durum yaşayacağımız tahmin ediyoruz” diye konuştu. 


80 BİN DEKARDA HASTALIK VAR 
Saruhanlı’da hemen hemen 80 bin dekar bağın hastalıktan etkilendiğini kaydeden Okur, “Saruhanlı 110 bin dekar arazisi olan bir ilçe. Burada 110 bin dekarın hemen hemen yaklaşık 80 bin dekarında bu hastalık var. Bu saatten sonra yapılacak başka bir şey yok. Önümüzdeki yılı etkilememesi için çeşitli ilaçlama ve gübrelemelerimizi yapacağız. Maliyetler çok yüksek. Girdi maliyetleri çok yüksek. İşçi maliyetleri de çok yüksek. Duyumlarımıza çok afaki fiyatlarda. Bunun önüne bir an önce geçilmesi lazım. Bunu da ziraat odaları olarak biz bir karar alarak fiyatlarda uygulama yapmamız lazım” dedi. 


 BU YIL GÜZEL MAHSUL ÇIKARAN İYİ PARA KAZANIR
Okur, “Bu yıl güzel mahsul çıkaran iyi para kazanır. Bu yıl çünkü yok yılı. Biz bu gördüğünüz üzümleri ne emeklerle yetiştiriyoruz. Budamasından hasadına kadar binlerce lira masraf yapıyoruz. Çık masraf yaptık. İnşallah fiyatlarda yüzümüz güler. Devletimizin buna müdahale etmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin borçlarının ötelenmesini istiyoruz. Artı çiftçimize ek bir kredi verilirse çiftçimiz biraz daha rahatlar. Şu anda çiftçinin cebinde parası kalmadı. Devletimizden bir can suyu daha vermesini istiyoruz” diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER