© Manisa Manşet Gazetesi

Manisalı pamuk üreticisi fiyatlardan memnun değil

Manisa’da ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuğun hasadı sorunlu başladı. Pamukta beklentinin yüksek, fiyatların ise geçen yıla göre bu yıl düşük olduğunu belirten üretici Gürsel Akbıyıkoğlu; tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne önemli oranda ham madde sağlayan pamuğun, para etmemesi nedeniyle üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Manisa’da ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuğun hasadı sorunlu başladı. Pamukta beklentinin yüksek, fiyatların ise geçen yıla göre bu yıl düşük olduğunu belirten üretici Gürsel Akbıyıkoğlu; tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne önemli oranda ham madde sağlayan pamuğun, para etmemesi nedeniyle üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Pamuk üreticileri bu yıl pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz desteklerin en önemli sorunlar olarak ön plana çıktığını belirtiyor. Pamuk üreticisi ve aynı zamanda işletme sahibi olan Gürsel Akbıyıkoğlu, “Marmara Gölü’nün kuruması ile birlikte bölgede yer altı suları da çekildi. İklim değişikliği ve olumsuz hava şartları nedeniyle pamuk hasadı geçen yılan göre 10 gün önce başladı. Önümüzdeki süreçte su sıkıntısı önemli derecede yaşanacak, Yetkililerin bir an önce gölün eski haline dönmesi için gerekli çalışmaları en kısa sürede yapmalıdır. Yanlış planlama yapılırsa önümüzdeki süreçte susuzluktan tarım tamamen bitecek. Damla sulama, makine ikmalleri, işçi ücretleri, kira derken maliyetler üç kat arttı. Düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorunlar olarak ön plana çıktı” dedi.

MANİSA GENELİNDE ÜRETİM YÜZDE 40 DÜŞTÜ
Pamuk ekiminin 13 bin dekar arazi üzerinde gerçekleştiğini belirten Akbıyıkoğlu, “Ege bölgesinde en fazla pamuk ekim alanı olan Salihli ve yöresinde yüzde 50, Manisa genelinde ise yüzde 40 oranında düşüş var. Pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorunlar olarak ön plana çıktığı için üreticilerimiz bu yıl tercihini pamukta değil diğer ürünlerde yaptı. Pamukta yaşanan sıkıntı sadece üreticilerimize yönelik değil, sanayiciler ve işletmeciler içinde geçerli. Pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorun olarak görülmektedir. Tekstil ve iplik firmaları para politikaları, yüksek faiz ve enflasyon nedeniyle ham madde stoku yaptıkları için talep az. Talep eksikliği sebebiyle işletme olarak bizlerde pamuk alım kapasitesini düşürmek zorunda kalıyoruz. İhracatta rekabet olmadığı için pazarda daralma var. Tekstil sektöründe üretilen ürünlerin ham maddesi pamuk olduğuna göre gerekli desteklemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

PLANLI EKİM POLİTİKASI UYGULANMALI

Çiftçinin son yıllarda çok zor durumda kaldığına işaret eden Akbıyıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya pamuk piyasaları arasında pamuk fiyatları çok iyi durumda, Türkiye’de ise çok düşük. Girdi maliyetlerinin yükse yüksek olduğu bir ortamda pamuk fiyatlarının geçen yılın altında kalması üreticisini mağdur etti. Mağdur etmeye de devam ediyor. Eğer hasat sezonunun bitimine kadar fiyatlar çok düşük seviyede devam ederse önümüzdeki yıl pamuk ekilemez duruma gelebilir. Esasında yerli üretimi teşvik etmek için destekleme yapılmalı, hem de Tariş Pamuk birliği veya kooperatifler pamuk üreticilerine biraz daha yardımcı olmalıdır. Pamuk piyasasının düşük olmasında bir başka etken ise faiz oranlarının yüksek olmasıdır. İlgili bakanlık gerekli önlemleri alarak çözümlenebilir planlı bir ekim politikası uygulamadığı takdirde çiftçiler gerçekten çok zor duruma düşebilirler.”

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER