© Manisa Manşet Gazetesi

Mevzuattaki boşluklar nedeniyle birçoğu aramızda: Zehir tacirleri neden serbest?

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, son bir ayda yürütülen uyuşturucu operasyonlarında 390 kişiyi yakalayarak adli birimlere teslim etti. Ancak bu şahıslardan sadece 37’si tutuklandı. Mevzuatta suçüstü veya şüphelinin üstünde belli miktarın üzerinde uyuşturucu bulunması durumunda ceza öngörülmesi nedeniyle, yakalananların büyük bölümü delil yetersizliğinden serbest kalıyor. Uzmanlar, konuyla ilgili mevzuatın sıkı hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.


DELİL YETERSİZLİĞİNDEN SERBEST KALIYORLAR
Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan uyuşturucu, mevzuattaki boşlukların da etkisiyle giderek artıyor. Emniyet Teşkilatı gece gündüz çalışıp her gün binlerce uyuşturucu suçu şüphelisini yakalıyor ancak bu şahısların büyük bölümü delil yetersizliğinden serbest kalıyor. Mevzuata göre, bir kişinin uyuşturucu ticaretinden ceza alması için suçüstü, belirli miktarın üzerinde uyuşturucu bulundurma, kamera görüntüleri, parmak izi, baz istasyonu sinyali, sanığın ikrarı ve tanık beyanları gibi deliller gerekiyor. Ancak profesyonel zehir tacirleri, delil bırakmadan da rahatça bu suçu işliyor.

KANUNLAR DAHA SIKI HALE GETİRİLMELİ

Şüphelilerin büyük bölümünün serbest bırakılması, yeterli delillerin olmamasından kaynaklanıyor. Örneğin, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü 1-30 Eylül tarihinde 327 narkotik olayda 390 şüpheliyi yakaladı. Ancak şüpheli şahıslardan 363’ü serbest bırakılırken sadece 37’si tutuklanabildi. Her 10 uyuşturucu şüphelisinden 9’unun serbest bırakıldığına işaret eden uzmanlar, uyuşturucu ticareti yapanların büyük bölümünün profesyonelce suç işlediğini ve pek somut delil bırakmadığını belirtiyor. Uzmanlar, konuyla ilgili mevzuatın gözden geçirilmesi ve daha sıkı hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER