© Manisa Manşet Gazetesi

MUHTAR ABLA UMUT OLDU

Manisa'nın en dezavantajlı mahallelerinden biri olarak bilinen Hafsa Sultan Mahallesi, son 3 yıldır büyük bir değişim yaşıyor.

Manisa'nın en dezavantajlı mahallelerinden biri olarak bilinen Hafsa Sultan Mahallesi, son 3 yıldır büyük bir değişim yaşıyor. İlk kez bir kadın muhtar seçen mahalle sakinleri, iyi ve kötü günlerinde 'Muhtar Abla' diye hitap ettikleri Zuhal Güneş'i yanlarında buluyor. Özellikle kadınlar, Güneş'in ortaya koyduğu bir çok projeyle artık hem üretiyor, hem kazanıyor, hem de geleceğe umutla bakıyor.
Adını Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli kadınlarından Hafsa Sultan'dan alan Hafta Sultan Mahallesi, bir kadın elinin değmesiyle büyük bir değişim yaşıyor. Emekli ve iki çocuk annesi olan Zuhal Güneş, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Manisa merkezinde çıkardığı 10 mahalle muhtar adayından biriydi. Önemli projeleri mahalle sakinleri tarafından ilgi gördü ve güçlü erkek adaylara karşı büyük bir başarı sergileyerek  muhtarlık seçimlerini kazandı.
GÜNÜN HER SAATİNDE ULAŞILABİLİYOR
Seçildiği gün bir kadın duyarlılığı ve mahallede büyüyen bir birey olmanın avantajıyla kolları sıvayarak işe başladı. 20 bini aşkın nüfusu ve kozmopolit yapısıyla sıra dışı bir mahalle olan Hafsa Sultan'da 3 yıl içinde birçok projeyi hayata geçirdi. Kadın sığınma evlerinden çıkan kadınlar, parçalanmış ailelelerde büyümek zorunda kalan çocuklar ve benzer birçok dezavantalı kesime karşı bir anne şefkatiyle yaklaşan Zuhal Güneş, günün her saatinde 'Muhtar Abla' diye arandığını ve her türlü sorunun kendisiyle paylaşıldığını söylüyor.
EV HANIMLARI ÜRETİM YAPIP PARA KAZANIYOR
Güneş, "Özellikle mağdur durumda  olan kadınlar ve çocuklar konusunda ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Hem kadınlara, hem çocuklara yönelik bir çok proje başlattık. Örneğin bir kadın kooperatifi kurduk ve sigortalı bir işte çalışmayan, aile bütçesine katkı sunmak isteyen tüm kadınlarla burada birçok konuda üretim yapıyoruz. Kadınlarımız üretip satıyor ve ekonomik açıdan güçleniyorlar. Diğer yandan sosyal ilişkileri gelişiyor, farklı şeyler öğreniyorlar. Bunun için mahalle olarak bir mekan kiraladık Yunusemre Belediye Başkanı sayın Mehmet Çerçi bize çok destek oldu. İnşallah burada çok daha güzel işler yapacağız" diyor.
MUHTARLIK KÜTÜPHANESİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Projelerinden birinin muhtarlığa çocuk kütüphanesi kurmak olduğunu ancak yetişkinlerden de büyük ilgi görünce kütüphaneyi büyütmek zorunda kaldıklarını anlatan Muhtar Zuhal Güneş, "Evdeki kitapları getirdim, öğretmen arakadaşlar destek oldu, duyuru yaptık; herkes destek oldu. Baktık yetişkinler de ilgi gösterdi, onlara göre de hazırladık. 3 tane okul var mahallemizde. Öğrenciler de yetişkinler de gelip kitapları alıyorlar. Okuduklarını anlamak için 'aklınızda ne kalıyorsa yazıp getirin' dedik. En çok kitap okuyanlara her ay ödül veriyoruz. Öğrenciler için okulda tören yapıyoruz, seviniyorlar. Birbirleriyle yarış ediyorlar. Bir dayanışmayla bisiklet aldık. İsteyenler binecekti ama pandemi nedeniyle onu yapamadık" diye anlatıyor.
ZENGİN İLE FAKİR ARASINDA KÖPRÜ OLDU
Mahallenin bir bölümünde büyük siteler, diğer bölümünde ise gecekondular olduğunu anlatan Muhtar Güneş, ekonomik durumu iyi olan kesimlere ihtiyaç dışı tüm kıyafet ve ev eşyalarının kendilerine getirebileceklerini ilettiklerini, gelen ürünleri ihtiyaç sahiplerini dağıttıklarını belirtiyor. Güneş, muhtar olarak şimdilik en büyük destekçisinin mahalleli beden eğitimi öğretmeni Sertaç Tunç olduğunu ancak hazırlıkları tamamlanan derneğin kurulmasıyal birlikte artık daha kapsamlı ve programlı projeler üreteceklerini, ayrıca iş yükünün de dağılmış olacağını ifade ediyor.
DAHA İYİ HİZMET İÇİN DERNEK KURUYOR
Muhtar Zuhal Güneş, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İmkanlarımız doğrultusunda mahallede ihtiyaç sahibi herkese destek oluyoruz. Ama dernek kurulunca daha kolay ve yaygın olacak. Tüm siyasi partilerin mahalle temsilcilerini aradım, 'bu dernekte herkes olacak' dedim. Öyle 'senin-benim' olmayacak, bu mahalle hepimizin. Partilerin mahalle temsilcilerini çağırdım, onlarla toplantı yaptım. 'Herkes kendi çevresine duyursun' dedim. Derneğimizi kuruyoruz, 3 toplantı yaptık. Burası devletin kapısı, buraya herkes gelebilir.
MAHALLE DEĞİL, ŞAMPİYONLAR LİGİ!
Burası sorunları çok olan bir mahalle. Çok fazla göç aldı. Roman vatandaşlar, deveciler diye tabir edilenler, Kütahyalılar, Balıkesirliler, Kürtler, Malatyalılara, Suriyeliler, Afganlar, Iraklılar... Hepsi var. Şampiyonlar ligi oynuyoruz adeta! Böyle olunca sosyal uyum olmuyor insanlar arasında. Aileler gelip sorunlarını anlatıyorlar. Kadın olduğum için özellikle anneler daha rahat geliyor. Her türlü sorunlarını anlatmalarını istiyoruz. Ben de elimden geldiğinde, ilgili kurumları da devreye sokarak sorunu çözmeye çalışıyorum."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER