© Manisa Manşet Gazetesi

Nikah var tuvalet yok!

Yaklaşık 500 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan “Bedesten” hem tarihimiz hem kültürümüz bugün de önemini aynı duyarlılıkla sürdürüyor.

Yaklaşık 500 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan “Bedesten” hem tarihimiz hem kültürümüz bugün de önemini aynı duyarlılıkla sürdürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Şehzadeler Belediyesi’ne devredilen Bedesten’de yaklaşık 5 yıldır nikah ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak bu etkinliklerde binlerce insanı ağırlayan tarihi binada tek bir tuvaletin bulunmaması en büyük eleştiriyi almasına rağmen, sorun yıllardır çözülemiyor. 
550 YILLIK CAMİNİN DE TUVALETİ YOK 
Sadece Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde değil, hemen yanı başında bulunan yaklaşık 550 yıllık tarihi Çeşnigir Cami’nde de durum farklı değil. Yaklaşık 10 yıldır tuvaleti kullanılmayan caminin, 2 yıl önce tuvaleti yenilenmiş ancak girişi demir parmaklıklarla çevrilmiş. Camiye ibadete gelen cemaat de,  Bedesten’e etkinliğe ve nikaha gelen vatandaşlar da, çevredeki esnaf da durumdan şikayetçi.
Yıllardır yaşanan sorunun yakın tanıkları olan esnaf, bu durumun vatandaşı bölgeden uzaklaştırdığını belirterek, hangi kurum veya belediyelerin sorumluluğundaysa yaşanan sorunu bir an önce çözme çağrısı yaptı. 
TUVALETİN KAPISI 2 YILDIR KİLİTLİ 
Çarşı esnaflarından Hüseyin Çiftçi, Çeşnigir Cami tuvaletinin Perşembe Pazarı’nın taşınmasından bu yana yaklaşık 10 yıldır tuvaletinin kapalı olduğunu, 2 yıl önce Şehzadeler Belediyesi’nin bir prefabrik tuvalet kurduğunu ancak, çevre sakinlerinin şikayeti üzerine tuvaletin kaldırıldığını belirterek şunları söyledi “Prefabrik tuvalet kaldırıldıktan sonra caminin bahçesindeki tuvalet restore edilerek yenilendi ama onun kapısı da iki yıldır kilitli. Neden açılmadığı yönünde bir bilgimiz de yok.”
“TURİSTLER SORUNCA UTANIYORUZ”
Yıllardır bölgede esnaflık yapan İsmail Şeker ise, Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nde yapılan nikah ve etkinliklere gelen vatandaşların zaman zaman kendilerine tuvalet sorduğunu, ancak yönlendiremediklerini belirterek “Tuvalet soranlara maalesef yardımcı olamıyoruz. En yakın Hatuniye Camii’ye veya yakınlardaki kahvelere yönlendiriyoruz. Kadın ve çocuklar oluyor bazan onlara yardımcı olamıyoruz. Camiye gelen cemaat içinde de birçok yaşlı insanımız var. Bunların, namazdan önce veya sonra tuvalet ihtiyacı oluyor ama gideremiyorlar. Ayrıca bir de bölgeye gelen turistler oluyor zaman zaman. Burası tarihi bir yerleşim. Bedesten, camiler, dükkanlar turistin ilgisini çekiyor. Bizlere tuvalet sorduklarında utanıyoruz artık. Bir ar önce sorunun çözülmesini istiyoruz”dedi. 
Esnaf Murat Oğuz da, özellikle yaz aylarında Bedesten ve cami önündeki açık alana insanların çay içmek, bir nefes almak geldiğini, ancak tuvalet olmadığı için uzun süre oturamadığını belirterek, yetkililerden sorunun çözülmesi için yardım istedi...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER