© Manisa Manşet Gazetesi

ÖZCAN, TARIM KADIN İŞÇİLERİNİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ.

İyi Parti'nin büyükşehir belediye başkan adayı,Op Dr. Gürhan Özcan, siyasetçi ve hekim kimliği ile   tarım kadın işçilerinin, çalışma koşullarının olumsuzlukları ve yaşadıkları ortopedik sağlık sorunlarına dünya kadın çiftçi gününde dile getirdi.

Özcan, ne yazıktır ki böyle farkındalık yaratacak özel günlerde hep aynı senaryo ile karşılaşıyoruz. Çiftçiyi sembolize eden ,  poşu ile tarlaya gidilip, eli nasırlı, sırtı terli, yorgun kadınlarımıza çiçek vererek günlerini kutlanıyor. Bu kutlama ile sanki  kadın çiftçinin sorunları bitmiş mi oluyor.

Özcan,   tarım  kadın işçileri oldukça zor koşullarda çalışıyorlar. Tarlaya gidip gelirken, kışın soğukta, yazın sıcaktan, traktör kasasında veya tıklım tıklım dolu dolmuşlar la yolculuk ederek sağlıklarını tehlikeye atmak zorunda kalıyorlar. Tarlada kadınlar için ne dinlenme alanı nede özel ihtiyaç alanları yok , doğru dürüst yemek yeme alanları yok.

Özcan, belediyeler tarım alanlarının belli noktalarında konteynırlardan oluşan, yemekhane, lavabo, su sebilleri ,dinlenme alanları yapılmalıdır.Tarla yolları acilen asfalt olmalı,yollarda duraklar olmalı, zirai ilaç atık toplama kabinleri olmalıdır. Başka illerden gelen sezonluk kadın işçi aileler için konteynır evler yapılmalıdır. 

Özcan, hükümet olarak,   küçük aile işletmelerinde tarım ile uğraşan kadın işçilerinin enaz bir tanesi ücretsiz sigortası yapılmalı ve asgarî ücretten maaş verilmelidir. Çocukları devlet parasız okullarda okuma fırsatı verilmelidir. 

Özcan, ortopedi ve travmatoloji hekimi olarak , hastalarının bir bölümü, tarımla uğraşan kadın işçilerdir. Kadın işçiler,bedenen zor koşullarda çalıştığı için genç yaşlarda ve geri dönüşümü zor olan ortopedik hastalıklar ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Tarım kadın işçilerde,  bel fıtığı, belde kireçlenme, dizlerde kireçlenme ve menisküs yırtılması,  güneş yanığı, cilt kanseri,  ergonomik olmayan yoğun çalışma  fibromyalji sendromu, boyunda kireçlenme , omuzlarında yırtılma ve daralması dirseklerde tenisçi ve golfcü dirsekleri,  ellerde carpal tünel sendromu denilen sinir sıkışması gibi hastalıklara maruz kalıyorlar. 

Özcan, gıda güvenliğimizi, gıdaya erişimi, bolluğu düşünüyorum isek tarımda kadın işçilerimize sahip çıkmalıyız. Son yıllarda yaşadığımız pandemi salgınında gıdanın önemini anladık. Onun için üreten çiftçimize ve tarım kadın işcimize çok ihtiyacımız vardır.

 

HABER MERKEZİ

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER