© Manisa Manşet Gazetesi

SALGININ YÜKÜ ONLARIN SIRTINDA

Pandemi süreciyle birlikte birçok sektörde internet ve telefonla sipariş oranı ciddi şekilde artarken, ürünlerin teslimi için çalışan motosikletli kurye sayısında da patlama yaşandı. Tam kapanma döneminde işleri daha da artan kuryeler, zor şartlarda ve ölümle burun buruna çalışıyor. Pandemi sürecinde 203 kurye trafik kazalarında hayatını kaybetti.


Türkiye'de korona virüs salgınıyla birlikte işsizlik sorunu daha da büyürken, motosikletli kurye istihdamı giderek artıyor. Salgın nedeniyle yeme içme sektörü başta olmak üzere birçok alanda uzaktan sipariş vermeyi tercih eden vatandaşlar, evlerinden  kurye yolu gözlüyor. Ancak kuryelik sektöründe çalışan insanların ciddi sıkıntıları var. Bir kısmı işsiz kalan üniversite mezunu insanlardan oluşan kuryeler, kayıt dışı çalışma, fazla mesai yapma, patron ve müşteri baskısı gibi sorunlarla boğuşuyor. En büyük korkuları ise sipariş yetiştirmeye çalışırken sık sık yaşanan kazalar ve trafik cezaları.
BİR YILDA 203 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Türkiye genelinde kayıtlı 100 bin, kayıt dışı ise 500 binin üzerinde motorlu kurye görev yapıyor. Manisa'da ise bu rakamın yaklaşık 10 bin olduğu tahmin ediliyor. Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu'nun tespitlerine göre pandemi başladığından beri 203 kurye trafik kazalarında hayatını kaybetti. Önceki gün İzmir'de 32 yaşındaki 1 çocuk babası moto- kurye Tolga İdiz sipariş yetiştirmeye çalışırken trafik kazasında yaşamını yitirdi. Geçen hafta Manisa’nın Salihli ilçesinde otomobil ile çarpışan motosikletli kurye Mehmet Ö. ise ağır yaralandı. Çarpmanın etkisi ile motosikletli kuryenin havada takla attığı ve başındaki kaskın fırladığı kaza anı bir iş yerine ait güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.
İŞ YÜKLERİ 3 KAT ARTTI
Pandemi dönemiyle birlikte iş yükleri 3'e katlanan kuryeler, eskiden günde ortalama 20 paket götürürken, artık 60 paketten fazla ürünü teslim ediyor. Yaşanan kazalarda ise patlama yaşandı. Önceki yıllarda ortalama 20 kurye hayatını kaybederken, bu rakam 200'ü aştı. Bugün başlayacak olan tam kapanma dönemiyle birlikte kuryelerin yükü daha da artacak. Ramazan ayı boyunca lokantalar 24 saat paket servisi yapabileceği için, siparişleri müşterilere ulaştıracak olan kuryeler de gece gündüz görev başında olacak.
STRES ALTINDA ÇALIŞIYORLAR
Manisa'da kuryelik yapan Mehmet Şahin, profesyonel kurye firmalarında şartların kısmen iyi olduğunu ancak lokanta ve küçük firmalarda çalışanların ciddi sıkıntılarla mücadele ettiğini söyledi. Üniversite mezunu olduğunu ve işsiz kaldığı için mecburen bu işi yaptığını anlatan Şahin, "Bu iş çok enerji ve vakit istiyor, 40'lı yaşlardan sonra yapmak çok zor. Bu nedenle bu işten emekli olmak imkansız gibi bir şey. Mecburen iş değiştirmeniz gerekiyor ama iş bulmak da mümkün değil. Diğer  yandan işyerinden ve müşteriden yapılan hız baskısı en büyük stres kaynağı" diye konuştu.
İŞSİZ ÜNİVERSİTE MEZUNLARI
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Eray Uluçay ise  "Ekonomik kriz nedeniyle kendi alanımda iş bulamadım. Sonra da pandemi çıktı. İşsiz günler geçirdim. Başka sektörler de denedim. Motosiklet kullanmayı seviyordum. Kuryeliğe başladım. 5-6 aydır devam ediyorum. İnsan eğitimini aldığı işini yapmak istiyor. Tekrar mühendis olmak için çalışacağım. Kuryelik gerçekten zor. Aşı konusunda kuryelere öncelik tanınması gerekir. Çünkü çok fazla insanla temas kuruyoruz" ifadelerini kullandı.
YÜZDE 90'I KAYIT DIŞI
Kuryelerin yaşadıkları sorunlar son zamanlarda siyasetçilerin de gündemine gelmeye başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında "Bu insanların yüzde 90’ı kayıt dışı ve güvencesiz. Günde 150 km yol yapıyorlar. Moto kuryeler 'haftada en az 20 kaza atlatıyoruz' diyor. Yaşamlarının büyük kısmını iki teker üzerinde geçiriyorlar ve günlük ortalama 14 saat çalışıyorlar. Aile ve sosyal çalışma bakanlığı moto kuryeyi iş tanımlarında ‘çok tehlikeli meslek’ olarak sınıflandırması gerekiyor. Firmaların da disipline edilmesi gerekiyor. Moto kuryelere çok baskı yapıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER