© Manisa Manşet Gazetesi

Şehzadeler’de meme kanserine dikkat çektiler 

 


Manisa Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü "1-31 Ekim" Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında etkinliklerini sürdürüyor. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü, Şehzadeler İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile birlikte ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ sloganıyla Gençlik Parkında önce yürüyüş ardından egzersiz gerçekleştirdi.  Pembe renk kıyafet giydiler. Etkinliğe Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, Şehzadeler İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Erhan Özel, Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlusu Hekimi Şebnem Güvenç ve personeller katıldı. 
ÜCRETSİZ KANSER TARAMALARI 
Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi ve KETEM Birim Sorumlusu Hekimi Şebnem Güvenç, “ Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır.  Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde ‘’Pembe Renk’’ teması kullanılmaktadır. Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezinde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun‘’Ulusal Kanser Kontrol Programları’’ ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı ve halkın konuya ilişkin bilinçlendirilmesi için farkındalık çalışmaları da etkili olarak yürütülmektedir. Kadınlarımız meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirip kanserden korunma için sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilerek destek ihtiyacı halinde Sağlıklı Hayat Merkezinde danışmanlık veren psikolog, diyetisyen, fizyoterapist ve sigara bıraktırma polikliniklerinden yine ücretsiz olarak faydalanmaktadırlar” dedi. 
MEME KANSERİ BELİRTİLERİ 
Meme Kanserinin Belirtilerinden bahseden Güvenç, “Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir: Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile) Memede ya da meme ucunda ağrı Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl) Meme ucunda çekilmeler, Memede portakal kabuğu görünümü, Meme derisinde tahriş, Tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı), Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği
Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, Koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir. Bu belirtiler meme kanseri dışındaki durumlardan da kaynaklanabilmekle birlikte, yukarda sayılan belirtilerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka Aile Hekimine ve/veya KETEM ’e baş vurulmalıdır” dedi. 
KADINLAR 20 YAŞINDAN SONRA HER AY KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ YAPMALIDIR
Kendi kendine meme muayenesinin yapılması gerektiğini vurgulayan Güvenç, “ Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene sırasında ayna karşısına geçilerek her iki memenin görüntüsünün simetrik olup olmadığına bakılır. Meme başı ve derisinde çökme veya çekilme, deride kızarıklık ve ödem varlığı incelenir. Bu muayene ile özellikle deriye ve meme başına yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, yeni gelişen bir kitleyi, meme derisi veya meme başındaki çekintiyi veya renk değişikliğini, asimetrik görünümü ayırt edebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), sınırları net ayırt edilemeyen, hareketi kısıtlı ve genellikle ağrısızdırlar. Memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark eden kadın, hemen doktoruna başvurmalıdır” dedi. 
DİJİTAL MAMOGRAFİ CİHAZLARI İLE KADINLARIMIZA DAHA KONFORLU HİZMET SUNULUYOR 
Klinik Meme Muayenesi için 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gidilmesi gerektiğinin altını çizen Güvenç, “Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM’ye ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. Eğer birinci derece yakınlarında meme kanseri tanısı alan kişi varsa, bu muayeneler, kanser tanısı alan akrabanın tanı aldığı yaştan beş yıl öncesinden başlamalıdır. Mamografi çekilmesi:  Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için yapılır. 2 yılda bir çekilir. Günümüzde kullanılan dijital mamografi cihazları ile kadınlarımıza daha konforlu hizmet sunulmaktadır. Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM  02362319710 dan randevu talebinde bulunabilirsiniz. Erken Teşhis Hayat Kurtarır” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER