© Manisa Manşet Gazetesi

Sosyal medya bu görüntüyü konuşuyor: Yaralı geyik neyin habercisi

İzmir'de fabrikaya sığınan geyik haberi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. yapılan paylaşımlar sonrasında yaralı geyik alameti Türk mitolojisinde ne anlama geliyor merak konusu oldu. Yaralık geyik görmek ne demek? Geyiğin Türk mitolojisindeki yeri nedir? sizler için derledik.

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir fabrikada çalışan işçiler fabrikanın bahçesinde yaralı bir geyik ile karşılaştı. İşçiler yaralı geyiği koruma altına alarak durumu hemen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile belediye ekiplerine bildirdi. Yaralı geyik tedavi edilmek üzere yakın bir barınağa götürülürken geyiğin fabrika bahçesinde dolaştığı görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Geyik sembolünün Türklük açısından önemli bir konumu olduğunu dile getiren sosyal medya kullanıcıları korkularını paylaşımları ile dile getirdi.

Peki geyik Türkler için neyi sembol ediyor?

Geyikler Orta Asya’nın derin kültürlerinde önemli bir yere sahip. Ama ilginçtir ki, Anadolu’da da bu kutsallığını korumayı başarmış. Türk kültüründe geyik koruyucu bir ruh olarak kabul ediliyor. Yani kötülüklerden korunmanın bir simgesi gibi düşünülebilir.

Türk Mitolojisinde Geyik: Şamanizmin Kutsal Sembolü

Geyik Türklerin şamanizm inancında önemli bir yere sahiptir. Doğanın ruhlarıyla bağlantı kuran bir köprü görevi görür. Şamanlar, ruhsal yolculuklarında geyiği koruyucu ve rehber bir figür olarak kullanır. Geyik başı veya boynuzları ruhlarla bağlantı sağlamak için ritüellerde sembolik olarak yer alır. Bu nedenle, geyik hem doğanın koruyucusu hem de ruhsal yolculukların önemli bir sembolü olarak kabul edilir.

YARALI GEYİK ALAMETİ NE ANLAMA GELİR?

Geyik ile şamanın ruhu birdir. Geyik ölünce şaman da ölür.

İslamiyet’ten sonrasında Anadolu’da yaşayan Türkler de geyiğin yol gösterici olduğuna inanmışlardır. Dervişler geyik suretine bürünürdü. Hikayelere göre, bir geyik okla yaralanıp kaybolursa yaralı derviş ortaya çıkar. Bir geyiğin üzerine binmiş olarak gezen Geyikli Baba, Türk mitolojisinde ünlüdür.

HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER