© Manisa Manşet Gazetesi

Tavuk üreticisi destek bekliyor

Türkiye'nin en önemli tavuk üretim merkezi olan Manisa'da, üreticiler girdi maliyetlerinin düşmesi ve beyaz etin tüketiciye daha uygun fiyata ulaşması için devlet desteği bekliyor.


Türkiye'nin en önemli tavuk üretim merkezi olan Manisa'da, üreticiler girdi maliyetlerinin düşmesi ve beyaz etin tüketiciye daha uygun fiyata ulaşması için devlet desteği bekliyor. Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Rıza Şakrak, özellikle ısıtmada kullanılan kömür ve diğer enerji kalemlerinde desteklenmeleri durumunda tavuk üretimin artacağını söyledi.


Dünyanın en önemli kanatlı  et üreticilerinden biri olan Türkiye, geçen yıl yaklaşık 600 bin ton beyaz et ihraç etti. Kanatlı et üretiminde ilk sırada yer alan Manisa'da, üreticiler hem ihracat hem de iç pazar satışlarından memnun ancak girdi maliyetlerinin aşırı artması ve kar marjlarının düşmezi sektörün cazibesini azaltıyor.  Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Rıza Şakrak, sektörün iki önemli sorunu olduğunu belirterek, "Birincisi, hayvanları ısıtmak için kullandığımız ve devletin teşvik olarak uygun fiyata verdiği kömür miktarı toplam ihtiyacımızın sadece yüzde 10'unu karşılıyor. Kalan kömürü piyasa fiyatından almak durumunda kalıyoruz. Bu oranın artırılmasını istiyoruz" dedi.
YEM FİYATLARI YÜZDE 400 ARTTI
İkinci temel sorunun elektrik ve doğalgaz gibi diğer enerji kalemlerindeki astronomik artışlar olduğunu anlatan Şakrak, ayrıca çalıştıkları büyük firmaların ödemelerini uzun vadelere yaymasının fason üretim merkezleri için en büyük sıkıntılar olduğunu kaydetti. Fiyat artışlarınının bu sorunların yanı sıra ithalata dayalı yem maliyetlerinin yıllık yüzde 400'ler oranında artması olduğunu anlatan Şakrak, "Şu anda üreticiler olarak girdi maliyetlerinin hepsini yansıtmıyoruz. Mesela yapılan son zamlar henüz yansıtılmadı. Bunların da yansımasıyla birlikte beyaz et bahar aylarından itibaren yüzde 40-50 daha pahalı olabilir. Ayıca turizm ve piknik sezonunun açılmasıyla birlikte talep artışı ve beraberinde fiyat artışı olur" diye konuştu.
ÇOK ÇALIŞIYOR, AZ KAZANIYORLAR
2022'nin gündeminin enerji olduğunu ve enerji konusunda yaşanması muhtemel sorunların tüm sektörleri etkileyeceğini anlatan Şakrak, "Ancak beyaz et sektörü olarak tedarik sorunu beklemiyoruz. Kırmızı ette böyle bir riskten bahsediliyor ancak bizim o konuda sorumuz yok. Üretim miktarımız çok iyi, ihracat talebi çok yüksek. Türkiye'de şu anda mevcut üretimin iki katı olsa, yine rahatlıkla pazarlanır. Bizim sektörün sorunu kâr marjlarının giderek düşmesi. Bazen gelir ve giderimiz kafa kafaya oluyor. Bu nedenle eskisi kadar cazip değil. Kısacası çok çalışıyoruz ama az kazanıyoruz" ifadelerini kullandı.
MANİSA TAVUK ÜRETİMİNDE LİDER
Manisa'da halen 745 kanatlı et işletmems var. İl genelinde 40 milyonun üzerinde tavuk var. Bunların 28 milyonu broiler denilen et tavuğu. Türkiye'deki et tavuğunun yüzde 12'sini üreten Manisa, bu konuki il sıralamasında ilk sırada. 12 milyon yumurta tavuğunun bulunduğu Manisa, bu konuda da Afyon ve Konya’dan sonra 3. sırada. Manisa hindi varlığı ile de Türkiye’de birinci sırada bulunuyor. Toplam 1 milyon 200 bin civarında hindi yetiştiriliyor. Manisa'da en çok tavuk işletmesi Salihli (115), Akhisar (93) ve Turgutlu'da (69) bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER