© Manisa Manşet Gazetesi

Traktör kazaları trafik kazalarını geçti!

Türkiye'de en çok traktöre sahip il olan Manisa'da, traktör kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin önüne geçti. 2020 yılında Manisa'da ayda ortalama 5 kişi trafik kazalarında hayatını kaybederken, 2021 Mayıs ayı içerisinde Manisa'da 8 kişi traktör kazalarında yaşamını yitirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aldığı tedbirler, vatandaşların bilinçlenmesi ve altyapının iyileşmesi trafik kazalarında yaşanan ölüm ve yaralanmaların azalmasını sağlarken, çiftçinin kullandığı traktörler adeta ölüm saçıyor. 2021 yılı TÜİK verilerine göre Manisa'da toplam 616 bin motorlu araç bulunuyor. Bunların 94 bini traktör. Ancak 522 bin adet otomobil ve diğer motorlu araçların karıştığı kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, 94 bin traktörün karıştığı kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısından daha az.
28 GÜNDE 7 KİŞİ ÖLDÜ
TÜİK verilerine göre Manisa genelinde yaşanan toplam trafik kazası sayısı son 1 yılda 7 bin 294’ten 6 bin 850’ye, kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısı ise 79’dan 59’a düştü. Ölüm oranları yüzde 25 oranında azaldı. Trafik kazalarında aylık ortalama hayatını kaybeden kişi sayısı 6.5 kişiden 4.5 kişide indi. Ancak tarım şehri Manisa'da çiftçiye büyük kolaylık sağlayan traktörler, sürücülerin dikkatsizliği nedeniyle hergün daha fazla ölüm saçıyor. Resmi verilere göre, Manisa’da 2020 yılı içerisinde yaşanan traktör kazalarında 9 kişi hayatını kaybederken, bu rakamın 2021 yılında ciddi şekilde artması bekleniyor. Yılın ilk 4 ayında yaklaşık 20 kişi traktör kazalarında hayatını kaybederken, sadece bu ay içerisinde şimdiden 8 kişi bu kazalarda can verdi.
SON 28 GÜNDEKİ  KAZALAR
26 Mayıs: Kırkağaç ilçesine bağlı Musalar Mahallesi'nde traktörüyle evinin bahçesine girmeye çalışan Yüksel Sel (66), devrilen traktörün altında kaldı ve hayatını kaybetti.
24 Mayıs: Selendi İlçesinde devrilen traktörün altında kalan sürücüsü Ahmet Yeşilkula (19), yaşamını yitirdi.
21 Mayıs: Manisa'nın Kula ilçesinde şarampole devrilen traktörün altında kalan Akif Yıldırım (75) hayatını kaybetti.
17 Mayıs: Turgutlu ilçesinde otomobille traktörün çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı. Yaralanan isimlerden biri kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
13 Mayıs: Gölmarmara ilçesinde tarlasını süren Remzi Yıldız (65), traktörünün devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.
10 Mayıs: Selendi'nin kırsal Mıdıklı Mahallesi'nde tarlasındaki yabani otları süren Hidayet Akkuzu (55), devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti.
4 Mayıs: Saruhanlı ilçesinde tarlada çalışırken devrilen traktörün sürücü  İsmail Duysak (60) yaşamını yitirdi.
JANDARMA BİLİNÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR
İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma birimleri, sık sık kırsal kesimlerde traktör sürücülerine yönelik eğitim ve uyarı çalışmaları yapıyor. Ancak traktör sürmenin basite alınması ve yeterli dikkatin sergilenmemesi nedeniyle kazalar ve ölümler devam ediyor. Sarıgöl ilçesinde de jandarma trafik ekipleri geçen ay traktör sürücülerine, trafik güvenliği konusunda eğitim verdi. Sarıgöl Konferans Salonu'nda traktör sürücülerine düzenlenen seminerde konuşan Sarıgöl Jandarma Trafik Tim Komutanı Kıdemli Uzman Çavuş Halil Polat, "Traktör kullanacak olan sürücülerinin mutlaka uymaları gereken kuralları var. Traktörde tekerlek üzerine ve kasalarında yolcu taşımamalılar. Sürücülerimiz mutlaka traktörlerine reflektör takmalılar. Bu önlemler kazaları azaltmaktadır" dedi.
GEZİCİ TRAKTÖR İSTASYONU KURULDU
Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, geçtiğimiz aylarda da raktör kazalarının önlenmesi amacıyla Gezici Traktör İstasyonu adlı bir projeyi hayata geçirmiş, traktör sürücülerine güvenlik ve bakım konularında bilgilendirme yapmıştı. Yapılan araştırmada, birçok traktörün rutin muayene işlemlerini yaptırmadığı ortaya çıkmıştı. Kurallar gereği traktör kullanmak için F sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekiyor ancak ehliyeti olmayanlar da rahatça traktör kullanabiliyor. Ağırlık kısmı genelde arkada olan traktörler, rampalarda dikkat edilmediği zaman kolayca devrilebiliyor.
EN ÇOK KAZA ŞEKLİ DEVRİLME
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Erdal Öz, traktör kazalarına ilişkin yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Buna göre, traktör kullanan çiftçilerin yüzde 27’si 5 yılda bir kez trafik kazasına karışıyor. Eğer can kaybı veya ciddi bir yaralanma yoksa, kazaların yüzde 80’i jandarma veya polise bildirilmiyor. En çok kaza, traktörün devrilmesi şeklinde oluyor. Devrilme oranının yüksek olmasında çiftçinin traktörün devrilmesine etki eden faktörler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamasının yanı sıra gençlikten kaynaklanan aşırı cesur davranışların etkili olduğu belirtiliyor.
ÇİFTÇİLER YORGUN KULLANIYOR
Araştırmaya göre, trafik kanununca yasaklanmış olmasına rağmen kırsal yörelerde traktörün çeşitli yerlerinde insan taşıma oranı bir hayli yüksek. Güvenli bir traktör kullanımı açısından, traktörün üzerinde sürücü dışında birisinin bulunması oldukça riskli olmasına rağmen bu konuda yıllar boyunca süregelen alışkanlıkların önüne geçilemiyor. Ayrıca sürücü çiftçiler genellikle uzun süre çalışmalarına ve traktör kullanmalarına rağmen mola vermiyor.
EN ÇOK TRAKTÖR MANİSA’DA
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre 2021 yılı itibariyle Manisa, Türkiye’de traktör sayısı en fazla il. Manisa’yı Konya ve İzmir takip ediyor. Manisa’da 94 bin 837, Konya’da 92 bin 397, İzmir’de 69 bin 944, Bursa’da 68 bin 209, Balıkesir’de 65 bin 614, Ankara’da ise 60 bin 040 traktör bulunuyor. Toplam traktör sayısı ise 1 milyon 976 bin 163.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER