© Manisa Manşet Gazetesi

Türkiye’deki Dağ Ceylanları için yeni bir çalışma başlatıldı.

Dünya nüfusunun neredeyse yarısı Türkiye’de yaşayan dağ ceylanları için Doğa Derneği ve Hatay Tabiatı Koruma Derneği (Takoder) ortaklığında yeni bir çalışma başlıyor. Ülkemizde sadece Hatay’da yaşayan dağ ceylanları üzerindeki tehditleri azaltmayı, çeşitli koruma ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirmeyi ve ceylanlar için alternatif yaşam alanları belirlemeyi hedefliyoruz.   

 

IUCN Kırmızı Listesi’nde tehlike altında olan dağ ceylanı (Gazella gazella) için Hatay Tabiatı Koruma Derneği (Takoder) ile bir arada çalışıyoruz. Türkiye’nin tek dağ ceylanı popülasyonuna ev sahipliği yapan Hatay Yaban Hayatı Geliştirme Sahası aynı zamanda İncirli Tepeleri Önemli Doğa Alanı olarak da uluslararası literatüre girmiş durumda. Alanda uzun yıllar boyunca başarılı çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Prof. Dr. Yaşar Ergün rehberliğinde bir yıl boyunca pek çok kritik faaliyet gerçekleştirilecek. Bunların başlıcaları;

-Şap başta olmak üzere olası hastalıkların ceylanlara geçmesini önlemek amacıyla küçükbaş hayvanların ve dağ ceylanlarının ortak kullandığı su yalakları restore edilecek. İhtiyaç olan alanlarda yeni su yalakları oluşturulacak.

-10 dönüm tarım alanı kiralanarak ceylanların besin ihtiyacını karşılaması için nohut ekimi denemesi yapılacak. 

-Yarasalar tarafından kullanılan eski su sarnıçları, hem yarasaların girip çıkabileceği hem de ceylanların düşmesini engelleyecek şekilde kapatılacak. 

-Dağ ceylanlarının ekolojik isteklerini karşılayabilecek, Hatay dışında da alternatif yaşam alanları belirlenecek.

-Yetkililer, basın, uzmanlar ve yöre halkıyla düzenlenecek buluşma ve toplantılar sayesinde yerelde ve ülke çapında dağ ceylanları hakkında farkındalık oluşturulacak.

Dünyada sadece 3.000 civarında dağ ceylanı yaşıyor. 

Sağlıklı ekosistemlerin birer simgesi olan toynaklılar bitki örtüsünü yiyerek, tohumların dağılmasını, çimlenmesini ve nihayetinde hayvan türlerinin dağılımını ve bolluğunu destekliyor. Küresel olarak yalnızca yaklaşık 3.000 bireyle sınırlı olan dağ ceylanı popülasyonu, İsrail, Ürdün, Filistin ve Türkiye’de dağılım gösteriyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı ülkemizde bulunuyor. 

Türkiye’de dağ ceylanı popülasyonu 1.387 bireyden oluşuyor. Bu popülasyon Türkiye-Suriye sınırı boyunca dar bir şeride sıkışmış durumda. Bu nedenle, Hatay ceylan popülasyonunun korunması ve çoğaltılması yalnızca Türkiye popülasyonu için değil, aynı zamanda türün dünya çapında hayatta kalması ve büyümesi için de önemli. 

20 yılı aşkın bir süredir tehlike altındaki türler için yürüttüğümüz biyoçeşitlilik araştırma, izleme, farkındalık ve savunuculuk çalışmalarının ardından, dağ ceylanı için tehditleri azaltmaya ve türün nüfusunu artırmaya yönelik çalışmalarımıza, bölgede yıllardır başarıyla koruma faaliyetleri yürüten  Hatay Tabiatı Koruma Derneği (Takoder) ile devam ediyoruz.

Çalışmalar, tehdit altındaki toynaklı türlerin korunmasına odaklanan “Dünya Doğa Koruma Birliği Türümüzü Kurtarın (IUCN Save Our Species) ve Segré Vakfı Koruma Eylem Fonu (Foundation Segré)” tarafından, “İşbirliğine Dayalı Koruma Çalışmalarıyla Dağ Ceylanının Geleceğini Güvence Altına Alma” projesi kapsamında gerçekleşiyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER