© Manisa Manşet Gazetesi

ÜRETİCİYLE ALAY EDİLDİ

Azize Meral Manisa’da 85 bin ailenin geçim kaynağı olan üzüme verilen taban fiyat, şehrin öncelikli gündem maddesi oldu.

Azize Meral

Manisa’da 85 bin ailenin geçim kaynağı olan üzüme verilen taban fiyat, şehrin öncelikli gündem maddesi oldu. Muhalefet sözcülerinin sert tepki gösterdiği 13 TL’lik taban fiyat için üreticiler ve ziraat odaları da ses yükseltti. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrasında konuşan İl Koordinatörü Abdullah Şenol, “Geçen yıl 12,50 TL olan kuru üzümün hangi kıstasa dayanarak 4 arttırarak 13,00 TL’ye layık görülmesine bir anlam veremedik. Yapılan açıklamayı küçük düşürücü ve üreticilerimizle alay eden bir açıklama olarak karşılıyoruz” diye konuştu.

MALİYET FİYATINA ÜZÜM SATILACAK
Yüzde 85’i ihraç olan kuru üzümün fiyatını belirlerken hangi kıstasın göz önünde bulundurulduğunu soran Şenol, “21 haziran 2021 tarihli tarımsal girdi fiyat artışı 22,15’dir. Yine ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyon 19,25’dir. Geçen yıla göre rekoltenin de daha düşük olduğunu biliyoruz. Kuru üzümün kilo maliyeti 12,50 TL’dir. Üreticilerimiz maliyet fiyatına üzüm satmaya mahkum edilmiştir. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız resmi olarak rekolteyi açıklamadığı gibi, taban fiyat açıklamasını da Toprak Mahsulleri Ofisine bırakmıştır. Değerli kuru üzüm üreticilerimizi açığa üzüm dökmemeleri için tekrar tekrar uyarıyoruz. Bu fiyat yanlışından Cumhurbaşkanımızın da ilgilenmesiyle dönüleceğini umuyoruz. Ziraat Odaları olarak bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR YENİDEN REVİZE EDİLMEDİ
Şenol, ziraat odaları olarak 16,5 lira fiyat beklediklerini belirterek, açıklanan fiyatların herkesi üzdüğünü söyledi. 13 lira olarak belirlenen üzüm fiyatlarından dolayı şaşkın olduklarını vurgulayan Şenol, “13 lira fiyat nedeniyle çiftçilerimizle alay edilmiştir. Bu fiyatların yeniden revize edilmesini istiyoruz” diye konuştu. Şenol, TARİŞ ve TMO’nin elini taşın altına koyup çiftçiye destek olmasını istedi. Şenol, fiyatların açıklanmasından sonra borsada üzüm fiyatının 11,5 liraya kadar düştüğünü vurguladı. Rekoltenin düştüğünü belirten Şenol, aynı zamanda üzümün fiyatının da düştüğünü açıkladı.

FİYATI AÇIKLAYANLAR BAĞLARA GELSİN
İhracatçılarla, işletmelerle aynı geminin içinde olduklarını söyleyen Şenol, “Biz üreticisiyiz. İhracatçılar olmazsa ihraç edemeyiz. İşletmeler olmazsa biz üzümü satamayız. Bizler olmasak onlar da mal bulamaz. Aynı geminin içindeyiz. Kimseyi kırmadan, üreticiyi mağdur etmeden üzümleri almalarını bekliyoruz. Biz üzümün yüzde 85’ini yurt dışına ihraç ediyoruz” diye konuştu. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise 16,5 lira fiyat açıkladıklarını ancak TMO tarafından 13 fiyat açıklanmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Fiyatları açıklayan hiçbir bağlara gelip inceleme yapmadığını vurgulayan Okur, “Yukarıdan inmeyle fiyat açıklanmaz. Eğer bu fiyatlar böyle devem ederse hiçbir insan buraları gezemez” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER