© Manisa Manşet Gazetesi

Üzümde spekülasyon yapıldı

İYİ Partili Özkaya, açıklanan kuru üzüm taban fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Ege İhracatçılar Birliği'nin 20 Ağustos tarihinde 20 kuru üzüm ihracatçı işletme ile yaptıkları görüşmede rekoltenin 230 bin ton olduğunun doğru olmadığını, gerçeğin 280 bin ton olduğunu ve Almanya başta olmak üzere ihracatta pay kaybetiklerini anlatan bir metni TMO'ya gönderdiler.

İYİ Partili Özkaya, açıklanan kuru üzüm taban fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Ege İhracatçılar Birliği'nin 20 Ağustos tarihinde 20 kuru üzüm ihracatçı işletme ile yaptıkları görüşmede rekoltenin 230 bin ton olduğunun doğru olmadığını, gerçeğin 280 bin ton olduğunu ve Almanya başta olmak üzere ihracatta pay kaybetiklerini anlatan bir metni TMO'ya gönderdiler. Bu süreçte işletmeler geçen yıl fiyatı olan 11,50 TL ile 12,50 TL arasında nakit ihtiyacı olan ve amanete bırakacak olan ürününde yüzde 25'ini bu fiyattan aldılar. Fiyatın gecikmesi ile işletmelerin önü açıldı, istediği fiyata ürün aldı" dedi.

REKOLTE RAKAMLARI İLE OYNANDI
İYİ Parti olarak her gün fiyatın biran önce açıklanması ve taban fiyatin enaz 16,50 TL olması gerektiğini dile getirdiklerini belirten Özkaya, "Burada önce rekolte rakamları ile oynanıp psikolojik baskı yapıldı. Girdilerin yüzde 40 ile yüzde 100 arttığı bir yılda, verimin de en az yüzde 10-15 oranında düştüğü bir dönemde, geçen yıla göre kuru üzümde yapılan
yüzde 3'lük bir zam ne vicdana sığar ne ekonomiye. Ayrıca açıklanan 9 numara üzümünün fiyatı 13 TL ama buradan çuvalda 500 Gr çuval firesi ayrıca randıman
firesi de eklenince TMO'da bu fiyat 12 TL, tüccarda 11.50 ile 12.50 TL arasında oynayacaktır" diye konuştu.
 
'EMANETE ÜZÜM VERMEYİN' ÇAĞRISI
Üreticiden, emanete üzüm vermemelerini ve ihtiyacı kadar satmalarını isteyen Özkaya, "Rekolteyi yanlış gösterenlere fırsat vermeyin. Mümkünse TMO ürün vermeyelim, TMO sizden aldığı ürünü yeni sezon başlarken işletmelerealdığı fiyattan aşağıya satarak yeni sezonda ürününe aşağı yönlü fiyat baskısı oluyor. Tabiki üretici gereğini yapacaktır. İYİ Parti iyi tarım politikaları ile üretici iyi kazanç elde edecektir" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER