Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

1 VEKİL VE EN AZ 70 BİN OY KAYBI VARKEN AK PARTİ’NİN EN KOLAY SEÇİMİ Mİ OLDU?

1 VEKİL VE EN AZ 70 BİN OY KAYBI VARKEN AK PARTİ’NİN EN KOLAY SEÇİMİ Mİ OLDU?

Dün İYİ Parti’nin Manisa’daki seçim performansını ele almıştık. Bugün ise Manisa’da ciddi oy kaybına rağmen küçük de olsa bir farkla Manisa’da birinci parti olan AK Parti’yi yakından inceleyeceğiz. AK Partili yöneticilerin kendi tabirleriyle ‘en kolay seçimimiz olacak’ sözü bu sonuçların ardından geçerliliğini koruyor mu merak ediyorum. Sadece muhalefetin basiretsizliği üzerinden siyaset yapmanın bir yere kadar onları taşıdığı artık aşikar. Artık AK Parti’nin yeni şeyler söylemeye ihtiyacı var. Lider Erdoğan’ın gölgesinde bir siyaset sanırım en kolayı. Zira bu sonuçları almak tersten bakıldığında zoru kolay kılmak gibi görülebilir.

TEŞKİLATLARIN PERFORMANSI YETERLİ MİYDİ?

2018 genel seçimlerinde Manisa’da 385 bin oy alan oy oranı da yüzde 40,2 seviyesinde olan AK Parti’de ne oldu da Manisa’da 325 bin oya ve yüzde 31,8 oy oranına geriledi. Elbette 21 yıllık iktidarın ağır yükü ve yaşanan ekonomik ve sosyolojik etkenler önemli ancak oy kaybının Türkiye ortalamasının üzerinde olması ayrıca irdelenmesi gereken bir olgu. AK Parti artık TBMM’de 4 vekil ile temsil edilecek. Beşinci sıradaki vekil Soma bölgesinin temsilcisi Mehmet Ali Özkan artık yok. Haliyle orada da bir boşluk oluşacak. AK Parti kendini yenilemesini bilen teşkilatlarını her zaman heyecanlı tutan bir parti olarak bilinir. Bu seçimlerde AK Parti’nin Manisa’da en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yapıları elbette kendine bir ders çıkarma telaşına girmiştir ancak daha derin bir süreç kesinlikle onları bekliyor.

 

 

AK Parti bu seçimlerde aldığı oy oranı ile 2002’yi hatırlattı bize. AK Parti kurulduğu andan itibaren girdiği her seçimde birinci parti oldu. Yine birinci parti oldu ancak oy oranı 7 puan düştü. Elbette 21 yıldır aralıksız iktidar olan bir partinin oy kaybı normaldir ancak sebeplerinin etraflıca değerlendirilmesi gerekiyor. Manisa’da ise bu durum biraz daha vahim. Manisa’da yine birinci parti oldular ancak oy kaybı 9 puan olarak kayıtlara geçti. Manisa’da artık CHP ve AK Parti vekil sayısı eşit. İkisi de 4 temsilci gönderdi. CHP’nin bir vekili her ne kadar DEVA kontenjanı olsa da sonuçta CHP listesinden girdi. Bu ayrı bir konu.

TAHSİN PAŞA SİYASETİ RENKLİ OLACAK

AK Parti’nin geçen dönemden 4 vekili artık bu dönem yok. Bu isimlerden biri 3 dönem kuralına takılan Akhisar bölgesinden Uğur Aydemir. Aydemir’in yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski dostu olan Avukat-Yazar-Oyuncu Tahsin Paşa olarak bilinen Bahadır Yenişehirlioğlu geldi. Tahsin Paşa, Manisalıların alışkın olmadığı bir milletvekili profili olarak dikkat çekti. Adaylık sürecinde yaşanan polemiklerden tutun da seçim çalışmalarındaki kendine has tarzı ve üslubu ile Manisalıların dikkatini çekti. Tahsin Paşa’nın meclis performansı nasıl olur bilinmez ancak Manisalılar bu dönem farklı bir siyasetçi ile yola devam edecek. Diğer isimler mevcut MKYK Üyeleri ve milletvekilleri olan Murat Baybatur ve Tamer Akkal.

AKKAL’IN HAKKINI TESLİM ETMEK GEREKİYOR

Bilindiği gibi Akkal, İYİ Parti’nin CHP-HDP ile olan ilişkisi nedeniyle ilk istifa eden isimdi. Nitekim Akkal haklı çıktı ve İYİ Parti bu iş birliğinin bedelini bu seçimlerde ağır ödedi. Akkal’a o süreçte ağza alınmayacak küfür ve hakaret edenler şimdi tebrik etmeye, haklılığını dillendirmeye başladı. Akkal, 2029 yılında istifa edip AK Parti’ye geçerken ‘Liderimiz Erdoğan’ı bu zorlu yolda yalnız bırakmayacağım’ diyerek katılmıştı. Nitekim Akkal’ın çalışmalarını yakından takip eden biri olarak bugüne kadar kendisine gelen her talebi bir şekilde cevapladığını yapılması gerekenleri anında yaptığını bire bir şahitlik eden biriyim. Parti ayırt etmeksizin bunu bir fiil gerçekleştirmesi elbette Manisalıların da takdirini kazandı. Kimse yeniden milletvekili olamaz derken listede yer alması bazılarını üzmüş olsa da yine Manisa’da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin yükünü en çok sırtlanan isimlerin başında geleceğinden eminim. Zira seçim çalışmalarında ayak basmadığı ilçe mahalle kalmadı. En çok koşturan isimlerin başında Akkal’ı söyleyebiliriz.

OY KAYBI NEDENLERİNİ BAYBATUR DETAYLI İNCELEYECEK

Bir diğer isim Manisalıların ‘Hacı Abi’si Murat Baybatur ise yine listeye ikinci sıradan girdi. Baybatur’un milletvekilliğinde bu son dönemi olacak. Üçüncü dönemini dolduracak olan Baybatur’un ilerleyen dönem için şimdiden bir planı yoktur belki ama elbet bunca yıllık TBMM ve teşkilata tecrübesi parti tarafından değerlendirilecektir. Baybatur, Manisa’da partide en etkili isimlerin en başında yer alıyor. Teşkilat başkanlığındaki görevi nedeniyle de elbet sözü geçen bir siyasi olarak bu dönem de etkili olacaktır. AK Parti’nin Manisa’daki normalin üstündeki oy kaybını en yakından irdeleyecek olan, raporları toplayacak ve hesap verme mekanizmasını işletecek, düğmeye basacak olan isim yine Baybatur olacak.

ARINÇ’IN PERFORMANSI MERAK EDİLİYOR

Bir diğer isim ise İstanbul’dan Manisa’ya memleketine dönen TBMM eski başkanlarından Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç. Oğul Arınç çoğu zaman babası ile çalışmalarına katıldı. Arınç’ın Manisa’daki etkisi elbette tartışılmaz. Manisa’daki seçim çalışmalarına bir fiil katılması Manisalılar tarafından farklı algılansa da Arınç’ın Sayın Erdoğan’ın yeniden başkan seçilmesi için harcadığı mesai takdire şayan olarak kayıtlara geçti. Oğlu Arınç sakin ve ayakları yere basan bir seçim çalışması yürüttü. Samimi ve içten tavırları ile Manisalıların gönlünü şimdiden kazandı. İlerleyen süreçte nasıl bir katkısı olacak bilinmez ancak genç ve tecrübeli olması Manisa için bir avantaj.

SEMRA KAPLAN KIVIRCIK NEDEN SAHAYA İNMEDİ?

Gelelim listede olmayan Manisa’nın tek kadın milletvekili olan Semra Kaplan Kıvırcık’a. Sayın Kıvırcık, görev aldığı süre boyunca özellikle sanayi komisyonunda görev alması nedeniyle bu alana yoğunlaştı. Kadın vekil olmasından dolayı Manisa’daki kadın seçmenlerin de motivasyonunu diri tuttu. Ancak bu dönem listede olmadı. Elbette AK Parti genel merkezinin kendine göre haklı sebepleri vardır. Ancak benim dikkatimi çeken vekil adayları netleştikten sonra Sayın Kıvırcık’ın neredeyse hiçbir çalışmaya katkı vermemesi oldu. AK Parti, vefası ile bilinen bir partidir. AK Parti’de bir dönem vekil olan diğer dönem başka bir görevde sonra yeniden vekil ya da bakan ya da parti yönetiminde bir şekilde görev alır. Bu yönü de diğer partilerden onu ayıran yönüdür. Şahsen Kıvırcık’ın geçerli bir sebebi yoksa seçim çalışmalarına destek vermemesi sadece benim değil herkesin dikkatini çeken bir durum oldu. Herkes onu sahada görmek istiyordu. Özellikle kadınlar ve gençler hayal kırıklığına uğradı.

AYDEMİR VE BİLEN ALKIŞI HAK EDENLERDEN

Listede olmayan Uğur Aydemir ve İsmail Bilen bu partiye en çok emek veren isimlerin başında geliyordu. İkisi de vekillik görevlerini şimdilik tamamladı. Ancak her ikisi de seçim çalışması boyunca sahaya indi. Vatandaşla görüştü, gönül aldı, destek istedi. Olması gereken de buydu. Sayın Erdoğan ile yıllarca mesai harcamış bu iki isim Manisa seçmeni nezdinde takdiri aldı. Elbette önümüzdeki süreçte Sayın Erdoğan bu iki ismin tecrübesinden faydalanmak isteyecektir ve bambaşka görevlerde yine milletine hizmet mesaileri devam edecektir.

GERÇEKTEN KOLAY BİR SEÇİM Mİ OLDU?

Gelelim seçim çalışmalarının en kilit noktası olan AK Parti’nin Manisa teşkilatlarına. Salih Hızlı yönetimindeki il başkanlığı ile ilçe başkanlıkları bunlarla beraber gençlik ve kadın kollarının performansı önümüzdeki süreçte en çok tartışılacak konuların başında gelecek.

En son söyleyeceğimi en başta söylemek gerekiyordu. Sayın Hızlı’ya ‘seçimleri nasıl görüyorsunuz, tahmininiz nedir’ diye sorulduğunda ‘en kolay seçimimiz olacak’ cevabını vermişti. Her sorulduğunda bunu tekrarladı. Sayın Hızlı ve yönetimi açısından mı en kolay seçim oldu yoksa gerçekten mi AK Parti’nin mi en kolay seçimi oldu tartışmaya açık bir konu bence. En kolay seçim buysa ve AK Parti Manisa’da 10 puan oy kaybı ve en az 70 bin oy kaybı yaşıyorsa bu bence kolay değil gerçekleşmesi zor bir olguydu ve bu gerçekleşti. İki çift sözüm de gençlik ve kadın kolları teşkilatı ve yönetimlerine üyelerine olacak. Fotoğraf karelerine girme çabaları kadar vatandaşın halini hatrını sorup gönül almayı deneselerdi, gençleri dinleyip kadınlara bire bir temas etselerdi inanın daha faydalı olma ihtimalleri yüksekti. Bu cümleleri benden bugüne kadar duymamış olabilirsiniz ama Sayın Erdoğan’ın dur durak bilmeden mücadele etmesi her kesimden takdir alırken teşkilatların (elbette bazılarını tenzih ederek) görünmez olmasını benim aklım almıyor.

İLÇELERDEKİ OY KAYIPLARI

Son olarak gelelim AK Parti’nin ilçelerdeki detaylı performansına…

İlçelerde AK Parti’nin 2018 seçimlerinde aldığı ve 14 Mayıs 2023 seçimlerinde aldığı oylara göz atalım.

Soma’da yüzde 48,4’ten 35,5’e düşerek 12,9

 Kırkağaç’ta yüzde 58,9 ‘dan 47,5’e düşerek 11,4

Saruhanlı ’da 35,8’den 32’e düşerek yüzde 3,8

Şehzadeler’de yüzde 39,2’den 31,4’e düşerek 7,8

 Yunusemre’de yüzde 38,9’dan 30’a düşerek 8,9

 Turgutlu’da yüzde 39,4’ten 32,4’e 7

Ahmetli’de yüzde 44,4’ten 35,4 düşerek 9

Akhisar’da yüzde 38,2’den 33,8’e düşerek 4,4

Gölmaramara’da yüzde 31’den 26,5 düşerek 4,5

 Salihli’de yüzde 30,7’den 24,9’a düşerek 5,8

 Alaşehir’de yüzde 35,9’dan 18,3 ‘e düşerek 17,6

Sarıgöl’de yüzde 28’den 21,5’e düşerek   6,5

Demirci’de yüzde 58,8’den 44,2’ye düşerek 14,6

 Kula’da yüzde 46,7’den 37,1’e düşerek 9,6

 Köprübaşı’nda yüzde 47,1’den 35,8 düşerek 11,3

 Gördes’te  yüzde 52,6’dan 43,4’e düşerek 9,2 puan oy kaybı yaşadı.

AK Parti ilçelerde sadece Selendi ‘de yüzde 38,9 ‘dan 39’a çıkararak 0,01 puan oranında oyunu arttırabildi.

ÖZCAN ÖZKAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!