Manisa
05 October, 2024, Saturday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

500 yıllık tarihiyle keşfedilmeyi bekliyor

500 yıllık tarihiyle keşfedilmeyi bekliyor
Salihli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Büyükşehir yasası kapsamındaMahalleye dönüştürülen 500 yıllık tarihe sahip Kemer Köyü keşfedilmeyi bekliyor.
Salihli’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Büyükşehir yasası kapsamında
Mahalleye dönüştürülen 500 yıllık tarihe sahip Kemer Köyü keşfedilmeyi bekliyor. Kemer
Köyü’nün kendine özgü dokusuyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarihçi İpek Akgül, “Kemer Köyü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Eski, çağlarda Lidya döneminde bulunduğu bilinen Daldis
(Nardi) Antik Kenti bu bölgede yer aldığı için Kemer Köyü’ne ayrı bir önem katmaktadır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde köyden bahsedilmiştir”dedi.

TARİHİ KERVAN YOLUNDA YER ALIYOR
Osmanlı İmparatorluğunun son döneminden 1960'lı yıllara kadar palamut ve benzeri tarım ürünlerinin İzmir limanına taşındığı tarihi kervan yolunda bulunan Kemer Köyü'nün dokusunu halen korumakta olduğunu belirten tarihçi İpek Akgül, “Kemer köyü ticari yönü ile ön plana çıkmış önemli kırsal yerleşmelerden biridir. Palamut ve hayvan ticaretinde önemli bir merkez olan Kemer Köyü, mimari dokusuyla bugün de hala küçük bir kasaba görüntüsüne sahiptir. Geçmişte oldukça hareketli bir ticari faaliyete sahip köyde yürütülen iş kollarından bazıları arasında semercilik, ayakkabıcılık, demircilik, nalbant, baytar, berber, terzi, bakkal ve manifaturacı sayılabilir. Köyde en önemli iki üretim kolu ise susam yağı ve
helva imalatıdır. Köyün ticari geçmişinin en önemli tanığı, çevre köylerden pazara getirilen
palamutların koyulduğu depolar, bugün birçoğu aktif olmayan dükkânlardır. Bugün Kemer Köyü ile ova arasında izleri net bir şekilde izlenebilen eski ticaret yolu bulunmaktadır”diye
konuştu.

İLGİNÇ SU KANALLARINA SAHİP
Kemer Köyü'nün altından geçtiği söylenen su kanallarının, sarnıç sistemi ve özenli kuyu bilezikleri ile kendini fark ettirdiğini anlatan Akgül, "Alt tepesi adı verilen bölgede bulunan ve tatlı kuyu olarak adlandırılan su kaynağı ilginç bir yapıya sahiptir. 14 metre derinliğinde
olan ve bugün hala kullanılan tatlı kuyu 20-30 metredir. Bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği dehlizlere sahiptir. Çok eskilerde Dibek dağından getirilen suyun burada depolanarak Narlı ve Kemer Köyü’nün su ihtiyacının buradan karşılandığı sanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

KEMER PAZARI YENİDEN CANLANDI
Salihli Belediyesi'nin kırsal turizme ve kırsal gelişime destek vermek amacıyla 1980 yıllarına kadar geniş bir bölgeye hitap eden Kemer eski pazarını yeniden canlandırma kararı aldığını belirten İpek Akgül, "Mayıs 2016’da dualarla açılan köy pazarında yöre halkının yetiştirdiği ürünler satılıyor. Pazarda ayrıca çeşit çeşit şifalı otlar, mevsim meyve ve sebzeleri, ev yapımı reçeller, salçalar, peynirler, zeytinler, zeytinyağları, erişteler, tarhanalar, köy yumurtası pazarın zengin ürünleri arasında yer alıyor. 52 dükkânı ile bir dönemin önemli bir ticaret merkezi olan Kemer Köyü, ihtişamlı köy konakları, taş kaplı yolları ve güler yüzlü insanları ile her pazar ziyaretçilerini bekliyor.

GELENEKSEL KEŞKEK FESTİVALİ DÜZENLENDİ
Kemer Köy Pazarına gitmek isteyen gruplar için Salihli Belediyesi tarafından Belediye hizmet binası önünden Kemer Köyüne gitmek isteyenler için araç kaldırılıyor.
Kemer Köyü’nde geçtiğimiz günlerde geleneksel hale getirilen Keşkek Festivali'nin dördüncüsü gerçekleştirildi. Pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen ve yöre sakinleri tarafından yoğun ilgi gören etkinlikte, kazanlarda pişirilen keşkekler konuklara ikram edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!