Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Canlı Hayvan Borsası’nda kurbanlık var ama alıcı yok 

Canlı Hayvan Borsası’nda kurbanlık var ama alıcı yok 

Manisa’da kurban bayramına sayılı günler Manisa Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsası’na özellikle Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden besiciler tarafından büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar getirilmeye başlandı. Besiciler büyük emek vererek besledikleri hayvanları satmak için kilometrelerce yol geldi ancak vatandaşlar kurbanlık için yeteri ilgiyi göstermedi. Son günlere doğru hayvan pazarında yoğunluğun artacağı tahmin ediliyor.  Küçükbaş hayvan fiyatları 15 ila 20 bin lira, büyükbaş hayvan fiyatları ise 150-200 bin TL arasında değişiyor. 


MİLLET FIRSATÇILIK YAPIP HAYVAN ALMAYA GELMİYOR 

Besicilerden Fatih Yıldız, “Etin fiyatlarını aşağı indirdikleri için bütün hayvanların üreticilerin elinde kaldı. Millette fırsatçılık yapıp gelmiyor. Fırsatçılık yapıp gelmeyenlere biz de hayvanlarımızı vermeyeceğiz. Ben bu hayvanı çalmamışım. 12 ay boyunca biz bu hayvanlara bakıyoruz. 12 ay boyunca bakınca emeğimizin karşılığını almayınca bu hayvanları nasıl vereceğiz. Bu hayvanlar çiftlikte, damda 190-200 bin TL civarında. 200 bin liraya verdiğimiz hayvanı burada 170 bin TL’ye satamıyoruz. Niye almıyor fırsatçılık yapıyor.   Et fiyatları düştü dediler ama yem fiyatları yükseldi. Garibanın, fakir fukaranın emeğiyle oynadılar. Ne olacak zenginin ekmeğine yağ sürdüler. Garibanın da işine taş sürdüler. Gece gündüz içindeyiz ama karşılığını alamıyoruz. Vatandaşlarımız erkenden gelip hayvanlarını alsın. Memleketine gidecek üretici de ona göre gitsin. Herkes kendi emeğinin karşılığını alsın. Bu padoklara 22-25 bin lira vermişiz daha doğru düzgün iş yapamadık. Burada hayvanın kilosuna göre fiyatı değişiyor. 150 bin TL’den başlıyor 200 bin TL’ye kadar gidiyor. Ama 200 bin TL’lik hayvana gelip bakıp gidiyorlar sadece. 1 yıl boyunca bakıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” dedi. 


ÇİFTİ TAM KURBAN ZAMANI PARA KAZANACAK İTHAL ET GETİRİYORLAR 

Ağrı’dan gelen Ali Rıza, “Ağrı’dan gelip Manisa’da besicilik yapıyorum.  Son zamanlarda yetkilileri yaptığı ithal et geldi fiyatlar düştü ile ilgili haberler üreticileri zor durumda bıraktı. Biz 11 ay önce 100 bin liraya bir hayvan aldık, bugüne kadar da 40-50 bin TL harcama yaptık. Hayvanları büyüttük. Yatırım yapıyoruz ama fiyatlar istediğimiz şekilde değil. Yemin çuvalı 600 lira olmuş kimse yemin çuvalın yüksek olmasından bahsetmiyor, diğer giderlerinden bahsetmiyor. Tam çiftçi kurban zamanı para kazanacak et fiyatlarını düşürüyorlar, ithal hayvan getiriyorlar. Padoklarda hayvan var ama alıcı yok. Çiftçi bu işten zarar ederse bir daha bu işe dönmez. Bu gidişle üreticilerin yüzde 90’ı zarar edecek. İnsanlar fiyatların daha da düşmesini bekliyor.  İnşallah çiftçi hakkını alır. Bu hayvanları besleyene kadar çok para harcıyoruz emeğimizin hakkını istiyoruz. Ülkemiz kazansın çiftçimiz kazansın” diye konuştu. 


BÖYLE GİDERSE HAYVANLARI SATAMAYACAĞIZ 

Kars Kağızman’dan Abdülaziz Ekinci, “Kars Kağızman’dan 1 ay önce hayvanları getirdim. Ahır tuttum. Şimdi gelip burayı kiraladık. Yeme her ay zam geliyor. Kesim muhabbetleri çıkardılar. Akşamları da haber olarak sunuyorlar. Bu hayvanlar hepsi kurbanlık. Çiftçinin emeğiyle oynamasınlar. İnsanlar da zaten bahane arıyor fiyatların düşmesi için. Bu hayvanlara iki yıldır bakıyoruz. Burada yerde yatıyoruz. Samanların içinde yatıyoruz. Böyle giderse bu hayvanları hepsini satamayacağız. Her hafta et fiyatlarını sunmanın anlamı yok” dedi. 


HAYVAN SAHİPLERİNDEN BAŞKA KİMSE YOK 

Küçükbaş hayvan üreticisi Halil Akburak, “Bingöl’den hayvan getirdim. Burayı kiraladık ama burada hizmet yok. 30 bin lira yer parası verilmiş ama buraların hali hiç iyi değil. Burada açız su yok, çay yok. Mal satamıyoruz. Pazar bomboş. Açıldığı günden beri buradayız. Hayvan sahiplerinden başka kimse yok. 18 bin lira 20 bin lira millete pahalı geliyor. Fiyatlar 15-20 bin lira arası değişiyor ama gelen giden yok” diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!