Manisa
30 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Dolar yeniden yükselir mi?

Dolar yeniden yükselir mi?
Yusuf Böyük Yazdı:Birçok sektörde ürünlerin üretilmesi amacıyla ham maddenin yurtdışından dolar ile alınmasıyla raflardaki fiyatların yükselmesi ve özelikle de akaryakıtlardaki fiyatların artışı ortada.

Yusuf Böyük Yazdı:

Birçok sektörde ürünlerin üretilmesi amacıyla ham maddenin yurtdışından dolar ile alınmasıyla raflardaki fiyatların yükselmesi ve özelikle de akaryakıtlardaki fiyatların artışı ortada. Son günlerde ateşi biraz düşse de, doların tekrar yükselmesi endişesi sürüyor.

Kısa bir süre önce 2 bin 825 TL olan mevcut asgari ücret, 2022 yılı için yaklaşık yüzde 50 oranında bir artışla 4 bin 250 TL olarak açıklandı. Açıklanan bu rakam değer olarak yüksek görülse de şuanda asgari ücret ile geçinen vatandaş bu arakamı eline alamadan erimesinde korkuyor. Çünkü 2 bin 825 TL’nin zam yağmurları karşısında eridiğine şahit olduk.

Ülkemizdeki enflasyonun yüzde 21 olarak açıklanması vatandaş tarafından hiçbir şekilde kabul görmedi. Ekonomik krizin getirdiği yüksek enflasyon, doların Türk lirası karşında değer kazanmasıyla daha da arttı. Gıda enflasyonu ise çarşı-pazarda oldukça hissedildi.

Hükümet ise ekonomik kurtuluş savaşını başlattığını bunun sonuçlarını en yakında zamanda alınacağını duyurdu. Fakat bu süreçte doların yükselişi durdurulamadı. Dolar 18 seviyesini aştı. Tam bu seviyelerde ise yeni bir sistem duyuruldu. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi. Bu sistemle Türk Lirası’na talebin artması amaçlandı. Fakat kur korumalı ve faizli olarak.

Böylece ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranını kıyaslayıp, yüksek olan oran üzerinden hesabı nemalandıracak. Yeni ekonomi modelinde üretim ve istihdam araçlarını beklerken birden böyle bir sistem açıklandı. Haram olan faiz yine vatandaşın karşısına çıktı.

Bu sistemin açıklaması sonrası dolar 10 seviyelerine kadar indi ve tekrar 12 sevilerine demir attı. Tüm halk ‘acaba dolar ne kadar bugün?’ diye merak ederek uyanıyor. Bu sisteme tepkiler oldukça fazla oldu. Muhalefet tarafından sisteme ‘örtülü faiz sistemi’ dendi. Bununla birlikte sistemdeki kur farkının vatandaşın cebinden çıkacağı öne sürüldü. Her şey bir yana ne sistem olursa olsun haram olan faiz asla kabul edilemez.

Tarihte altın ve dolar her zaman çıktığı yeri unutmamış zamanla kırdığı rekorların da üstüne çıkmış. Kurun rayların yerine oturacağı zaman zarfına kadar tekrardan yükselebileceği ön görülüyor. Grafiklerde her iki yönde de dalgalanmalar oluyor. Çünkü güven ortamı oluşmamış durumda.

Diğer bir yandan da açıklanan asgari ücretin de enflasyona yenilmemesi gerekiyor. Bunun için alım gücünün artması lazım. Zamların aşağı yönde ilerlememesi durumunda bu olasılık zor.

Hükümet sürdüğü araçlarla doları sabitlemeyi amaçlıyor.  Piyasalarda güvensizlik nedeniyle yapılan zamlar istenilen derecede azalmış değil. Yeni ekonomi modelinin meyvelerinin ise yaklaşık üç ay içerisinde alınacağı söyleniyor. Fakat ekonomi modelinin ana amacı olan üretim ve istihdam adına açıklanmış bir şey yok. Halk faiz değil, üretim ve istihdamdan yana olan sistemi destekliyor. Herkes yeni modelin her kesime yönelik iyileştirmelerini ve somut adımlarını bekliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!