Manisa
30 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

HAVAYI KİRLETENLERE YÖNELİK CEZAİ İŞLEMLER ARTTI

HAVAYI KİRLETENLERE YÖNELİK CEZAİ İŞLEMLER ARTTI
Manisa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melik Melih Kara, 2022 yılında çevreyi kirletenlere yönelik 106 cezai işlem uygulanırken 10 milyon 402 bin lira idari para cezası kesildiğini söyledi. 2023 yılının ilik 2 ayında ise 82 cezai işlem uygulanırken 1 milyon 194 bin lira idari para cezasının kesildiğini açıkladı. Geçen yıl hava kirliliği konusunda 8 ceza kesilirken, bu yıl ilk iki ayda kesilen ceza sayısının 71’e yükseldi.

Manisa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Türkiye Çevre Haftası kapsamında tören düzenledi. Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde gerçekleşen törene Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Efendioğlu ve öğrenciler katıldı.  Manisa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melik Melih Kara, anıkta çelenk sundu. Törende yaptığı konuşmada, “Ülkemizde 05-09 Haziran 2023 tarihleri Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanacak olup bu kapsamda Manisa İlimizde 05-09 Haziran, Türkiye Çevre Haftası kurum ve kuruluşların çeşitli etkinlikleri ile kutlanacak.  Doğal kaynakların aşırı derecede ve sorumsuzca kullanılması sonucu artan kirliliğin yol açtığı çevre sorunlarının uluslararası boyutlara ulaşması ve canlı yaşamını doğrudan tehdit eder noktaya geldiğinin anlaşılması üzerine, tüm insanlığın ortak geleceği olan çevrenin ve doğal değerlerin korunması, çevre koruma bilincinin yaygınlaştırılması ile vatandaşların aktif katılımının sağlanması amaç ve hedefiyle çevre, uluslararası düzeyde ilk defa 5 Haziran 1972 tarihinde Stockholm’de toplanan Dünya Çevre Konferansında ele alınmış ve bu konferansta alınan bir kararla o tarihten bu yana tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde 05-09 Haziran tarihleri Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanıyor.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız himayelerinde İlimizde de kutlanacak bu haftanın bu yılki teması "Temiz Deniz, Temiz Dünya" temasıyla kutlanacaktır. Kendini koruma gücünden yoksun olan doğa ve çevreye karşı birey olarak hepimizin sorumlulukları vardır.  Sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi ancak sağlıklı ve temiz bir çevre ile mümkündür. Bunu sağlayacak olan da insanın kendisidir. Bu aynı zamanda anayasal bir zorunluluktur. Anayasamızın 56. Maddesinde ;‘’ Herkes sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir’’ denmektedir. Sağlıklı nesiller, sağlıklı ve temiz bir çevrede yetişir. Bunun içindir ki doğayı seven, hayvan ve bitkileri koruyan, çevresini güzelleştirmek için çaba sarf eden, yaptığı tüm işlerde çevreye karşı duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşturmak zorundayız. Çevreyi ve doğal değerleri korumak hepimizin görevidir. Çünkü çevre bize bir emanettir. Biz bu emaneti, havasıyla, suyuyla, toprağıyla ve doğal kaynakları tükenmemiş olarak yani yaşanabilir bir dünya olarak bizden sonraki nesillere aktarmakla sorumluyuz” dedi. 
TEMİZ ÇEVRE İÇİN EL ELE VERİLMELİ 
Daha temiz bir çevre için el ele verilmesi gerektiğini kaydeden Kara, “Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltma ve bu etkilere uyum sağlama doğrultusunda her kurum ve kuruluş üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerekmektedir. Asırlarca birçok medeniyete kucak açmış, dört mevsimin bir arada yaşandığı, her köşesi doğal ve kültürel zenginliklerle dolu ülkemizi, gelecek nesillere temiz ve mutlu bir ülke olarak bırakan neslin insanı olmak istiyorsak; doğaya sevgi, şefkat ve içtenlikle sahip çıkmalı, sevgi barış ve huzurun hakim olduğu daha güzel bir dünya ve daha temiz bir çevre için el ele vermeliyiz. Tüm kişi ve kurumlar çevre sorunlarını dikkate almak, kendine düşen sorumluluğu üstlenmek ve eyleme geçmek zorundadır. Bu konuda; Müdürlük olarak üzerimize düşeni yapmanın gayreti içerisindeyiz. Ancak sadece biz ve yetkililerin çalışmaları çevreyi koruma konusunda yeterli değildir. Çevreye bütün vatandaşlarımızın gönülden sahip çıkması ve onu koruma gayreti içerisinde olması gerekir. Her insanın yaşadığı çevre için yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Onlarca uygarlığa ve onlarca değişik din, etnik grup ve mezheplere ev sahipliği yapmış ve birbirinden farklı bu kültürleri, sevgi ve hoşgörüyü bir arada harmanlayarak ve farklılıklarını koruyarak, yüzlerce binlerce yıl bir arada ve dayanışma içerisinde yaşamasını bilmiş ilimizde hepimiz daha temiz ve daha sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahibiz. Tarihe ışık tutmuş, bağrında şehzadeler yetiştirmiş kentimizi hep birlikte temiz ve sağlıklı bir çevreye kavuşturalım. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevrede yaşama dilek ve temennisi ile tüm halkımızın Türkiye Çevre Haftasını kutlarım” diye konuştu. 
ÇEVREYİ KİRLETENLER CEZASIZ KALMIYOR 
İl Müdürü Kara, 2022 yılında ve 2023 yılının ilk 2 ayında çevreyi kirletenlere yönelik uygulanan yaptırımlardan bahsetti. 2022 yılında 106 cezai işlem uygulanırken 10 milyon 402 bin lira idari para cezası uygulandı. En çok cezai işlemler atıklarda uygulandı. Atıklarla ilgili 15 cezai işlem uygulanırken, 6 milyon 756 bin lira ceza kesildi. Suyu kirletenlere yönelik 12 cezai işlem uygulanırken 1 milyon 548 bin lira ceza kesildi. Ayrıca toprak kirliliği, hava, ÇED mevzuatına aykırılık, gürültü kirliliği, anız yakma ve diğer alanlarda kurallara uymayanlara da cezalar kesildi. Faaliyet durdurma kararı ile ilgili 11 cezai işlem uygulandı. 2023 yılının ilk 2 ayında ise 82 cezai işlem uygulanırken 1 milyon 194 bin lira idari para cezası kesildi. Geçen yıl hava kirliliği konusunda 8 ceza kesilirken, bu yıl ilk iki ayda kesilen ceza sayısının 71’e yükseldi. 2023 yılında su kirliliği, atıklar, ÇED mevzuatına aykırılık, anız gibi yakma gibi durumlarda cezai işlemler uygulandı. Ayrıca 1 faaliyet durdurma kararı alındı.

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!