Manisa
11 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İkinci el araba altın ve dövizden çok kazandırıyor

İkinci el araba altın ve dövizden çok kazandırıyor
ARABA FİYATLARI UÇUYORArtan döviz oranları ithal araba fiyatlarının hızla yükselmesine neden olurken, ikinci el arabalardaki yükseliş de önlenemiyor.
ARABA FİYATLARI UÇUYOR
Artan döviz oranları ithal araba fiyatlarının hızla yükselmesine neden olurken, ikinci el arabalardaki yükseliş de önlenemiyor. Manisalı oto galericiler, ikinci el fiyatların son iki yıl içerisinde yüzde 200'lere kadar arttığını belirtirken, insanların arabayı artık bir yatırım aracı olarak gördüğünü belirtiyor.

Türkiye'de motorlu taşıt vergilerinin çok yüksek olmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, son yıllardaki döviz artışları da büyük çoğunluğu ithal olan arabaların fiyatlarının birkaç kat artmasına neden oldu. Manisa Galericiler Sitesi esnafı, yüksek maliyet ve cari açık endişesiyle sıfır araba ithalinin azaldığını, bunun da ikinci el araçlarda durdurulamayan bir fiyat artışına neden olduğunu belirtiyor.
KREDİLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR
Galericiler Sitesi Başkanı Arif Diz,  bunun yanı sıra banka faizlerinin yüksek olması ve taksit sayısının azaltılmasının da araba satın almayı zorlaştırdığını söyledi. Arif Diz, "Sıfır araba yeterli sayıda ve hızda gelmediği için ikinci el araçlara rağbet artıyor, bu da fiyatları  artırıyor. Özellikle orta segmentteki araçların fiyatları çok yükseldi. En azından kredilerin düşmesi, taksit sayılarının ise artması gerekiyor" dedi.
MANİSA'YA YENİ GALERİCİ SİTESİ ŞART
Manisa galerici esnafı olarak genel sorunların yanı sıra yeni bir galericiler sitesi ihtiyaçları olduğunu belirten Diz, "Yeni yönetmeliğimiz devreye girdi, Ticaret Bakanlığı'na bağlandık. Bize yetki belgesi verildi. Bunlar güzel gelişmeler ancak Manisa'ya yeni bir galericiler sitesi yapılması gerekiyor ve imar sorunları nedeniyle bu  konuda mesafe kat etemiyoruz. Mevcut sitede 60 galeri var. En az 200 galerinin yer alacağı yeni ve modern bir site olması gerekir. İmar sorunları çözülür ve yeni bir galericiler sitesi yapılırsa esnaf çok rahatlayacak" diye konuştu.
İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI ÜÇE KATLANDI
Galericiler sitesi esnaflarından Fatih Çarpar ise ikinci el fiyatlarının durmadan yükselmesinin hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ettiğini söyledi. Yüksek fiyatlı sıfır arabalara yapılan vergi indiriminin otomobile ulaşmada yaşanan sıkıntıyı çözmediğini, çünkü orta düzeydeki insanların bu araçları zaten alamadığını anlatan Çarpar, orta segmentteki araçlara da hızla artan fiyatlar nedeniyle ulaşmanın giderek zorlaştığını kaydetti. Çarpar, "Manisa'daki insanların büyük çoğunluğu fabrikalarda çalışan dar gelirli insanlar. Bunların alabileceği araçlar son iki yılda ikiye, üçe katlandı. 2019 yılında 40 bin TL olan bir Citröen C3 şu anda 70 bin TL oldu, Fiat Egea 65 binden 160 TL'ye çıktı. Eskiden 1 milyon TL sermayeyle galeriye 15 araba koyabiliyorduk, şimdi  4-5 tane zor alıyoruz. Bu nedenle hem alım gücü düştüğü için vatandaş araç alamıyor, hem de biz satış yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.
ALTIN VE DÖVİZ YERİNE ARABA ALINIYOR
Motorlu araçların son yıllarda altın ve dövizden daha fazla kazandırdığına işaret eden Çarpar, "Normalde yürüyen malın yatırımı olmaz ama fiyatların sürekli arttığını bildiği için insanlar altın, döviz yerine artık araba alıyor. Bazı insanlar arabayı alıyor kenara koyuyor, 6 ay sonra 1 yıl sonra satıyor. Altından, dövizden daha fazla kazanabiliyorlar" şeklinde konuştu. Yaşadıkları  en büyük sorunun yetki belgesi olmayan insanların ikinci el araba ticareti yapması olduğunu anlatan Çarpar, "Bu konunun kapsamlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Vatandaşlara yılda 3 adet araç alıp satma hakkı tanınıyor ancak yakınlarının üstüne alıp sattığı için, istediği kadar alım satım yapabiliyorlar" dedi.
İSPANYA'DA 300 AVRO, TÜRKİYE'DE 65 BİN TL!
Türkiye'de ikinci el araç  piyasasında yaşanan sorunların ekonomiyle direk ilgili olduğunu vurgulayan Fatih Çarpar, TL'nin değer kaybetmesi ve ithal mal alım gücünün azalması nedeniyle yüksek fiyatların önlemeyeceğini kaydetti. Çarpar, yaşanan durumu şu çarpıcı  örnekle anlattı: "Benim kardeşim İspanya'da yaşıyor. Geçen hafta aylık maaşının az bir bölümüyle, 2002 model bir Fiat Punto'yu 300 avroya satın aldı. Aynı araç şu anda Türkiye'de 65 bin TL. Araba alım gücü ekonomiyle, paranızın değeriyle ilgili bir konu."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!