Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MANİSA VAKFI 3 İDEALİN PEŞİNDE

MANİSA VAKFI 3 İDEALİN PEŞİNDE
İstanbul'da faaliyetlerini sürdüren Manisa Vakfı, 3 önemli ideali gerçekleştirmek için yoğun bir faaliyet içinde.
İstanbul'da faaliyetlerini sürdüren Manisa Vakfı, 3 önemli ideali gerçekleştirmek için yoğun bir faaliyet içinde. Vakıf Başkanı Ercan Oğuz, en büyük hedeflerinin Yunus Emre'nin yattığı yeri tesbit etmek, Yemen cephesinde yaşananları ortaya çıkarmak ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Valide Sultan'ın eserlerine sahip çıkmak olduğunu söyledi.

2014 yılında kurulan İstanbul'daki Manisa İli ve İlçeleri Hizmet Vakfı, Osmanlı'nın en önemli kadınlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’ın 150 yıldır yıkık olan türbesinin yeniden yapımından Yavuz Sultan Selim'in hocası İbni Kemal Efendi'nin kaftanının kabrinin üstüne örtülmesi vasiyetinin yerine getirilmesine kadar tarihi ve manevi değeri büyük olan birçok projeye imza attı. Vakıf Başkanı Ercan Oğuz, 7 yıl önce kurulan vakfın 3 önemli ideali yerine getirmeyi hedeflediğini kaydetti.
HER GÜN 400 KİŞİLİK ÇORBA
Oğuz, "Kuruluş amacımız olan bu idealler; Yunus Emre'nin eserlerini ve yattığı yeri belirlemek, Yemen Cephesi'nde yaşananları ve Yemen'den dönemeyen şehitlerin yaşadıklarını ortaya çıkarmak, ayrıca  Manisa'ya büyük hizmetlerde bulunan Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın eserlerine sahip çıkmak. Bunun yanısıra dördüncü amacımız da İstanbul'daki Manisalı hemşehrilerimizle kaynaşma sağlamak" dedi. İstanbul'da yaklaşık 50 bin Manisalı yaşadığını anlatan Oğuz, "Pandemi  öncesinde çok güzel kaynaşma faaliyetleri gerçekleştiriyorduk. Örneğin her cuma mutlaka 400 kişilik pilav veya çorba yaptırıp vakıf binamızın kapısında dağıtıyorduk. İnşallah pandemi sonrasında bu ve benzer faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
MANİSA 7 PADİŞAH YETİŞTİRDİ
Manisa'nın 'şehzadeler şehri' olarak anıldığını ve Manisa'da yetişen şehzadelerden 7'sinin  Osmanlı Padişahı olduğunu hatırlatan Ercan Oğuz, "Manisa'ya 'şehzadeler şehri olsun' diye ilk talimat veren Yıldırım Beyazıt Han'dır. 'Burada şehzade yetiştirelim' demiştir. 2. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet ve 1. Mustafa Manisa'da yetişmiştir. Biz şehzadeler şehrinin evlatları olarak tarihimizin ve Manisamızın en iyi şekilde tanıtılması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
150 YILDIR YIKIK TÜRBE İNŞA EDİLDİ
Vakıf olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Ayşe Hafsa Valide Sultan'ın 150 yıldır yıkık olan türbesinin yeniden yapımını sağladıklarını anlatan Oğuz, Osmanlı'nın en önemli kadınlarından olan Hafsa Sultan'ın Manisa'ya kazandırdığı Sultan Cami Külliyesi'nde yer alan ancak bu güne kadar ayakta duramayan bazı eserlerin aslına uygun olarak yeniden inşasının da gündemlerinde olduklarını ifade etti. Oğuz, "Hafsa Valide Sultan, Yavuz Sultan Selim Camisi'nin haziresinde yatmaktadır. Validemiz, eşinin yanına yatmak istemiş ama İstanbul depreminde pek çok yer yıkılmış. Vakıf olarak önce depremde yıkılan ve yeri  kaybolan kabri tespit ettik, ardından da türbeyi yeniden inşa ettik" şeklinde konuştu.
VAKFIN ÇALIŞMALARI KİTAPLAŞTI
Manisa Vakfı Başkanı Ercan Oğuz, vakıf çalışmalarının yını sıra geçtiğimiz günlerde Ayşe Hafsa Sultan’ın hayatını ve 150 yıldır yıkık olan türbesinin vakıf öncülüğünde yeniden yapılış hikayesi kitaplaştırıldı. Ayşe Hafsa Vâlide Sultan ve Manisa Vakfı adlı kitapta Ayşe Hafsa Sultan’a ait olan 2 adet vakfiyenin orijinali ve 'Çamurlu Kaftan’ olarak bilinen Yavuz Sultan Selim’e ait kaftanın, 485 yıldır kabri üzerinde iken 15 seneye yakın tamir ettirilme gayesiyle kabrin üzerinden alınması ve kaftanın Manisa Vakfı’nın çabaları ile yeniden yerine koyulması da anlatılıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!