Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Manisa’da 45 bin ton kiraz üretimi oluyor!

Manisa’da 45 bin ton kiraz üretimi oluyor!

 


Türkiye'de kirazın en erken yetiştiği bölgeler olan Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 210 bin dekar arazide yılda ortalama 160 bin ton kiraz üretiliyor ve bunun önemli bir kısmı ihraç ediliyor.

Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden kirazda, bu sezon 110 ila 120 bin tona karşılık 250 milyon dolar ihracat geliri hedefleniyor. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, geçen yıl 55 ülkeye, 83 bin tona karşılık 215 milyon 796 bin dolar döviz girdisi sağladı. İhracatta ilk sırada 95,5 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 43,8 milyon dolarla Rusya ve 14,2 milyon dolarla Avusturya takip etti. Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı, kendine özgü aroması ve uzun raf ömrü nedeniyle tercih edilen "Ziraat 0900" türü bölge üreticisinin ana geçim kaynağı durumunda bulunuyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ihracatında sezonu açtıkları belirterek, erkenci türleri uçak kargoyla hedef pazarlara göndermeye başladıklarını söyledi. İhracatçılar olarak kirazı oldukça önemsediklerini aktaran Uçak, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunu, Türk üreticilerin hem çeşitlilik ve kalite hem de yeni katma ürünleri yetiştirme konusunda kendini geliştirdiğini ifade etti.
KİRAZLARIMIZI DA DEĞERLİ BİR ŞEKİLDE PAZARLARIZ
Uçak, geçen yıl Türkiye'nin 83 bin tona karşılık 215 milyon dolarlık ihracat yaptığına dikkati çekerek, "Biliyorum ki bu sene inşallah artışla sezonu kapatırız diye düşünüyoruz. Çünkü geçen sene rekolte düşüktü, yağışlar çok oldu. Mantar hastalığı ciddi anlamda sorun yaşattı ihracatçılara ve üreticilerimize. Umarım ki iklim de güzel geçer. Hava şartları iyi gider. Kirazlarımızı da değerli bir şekilde pazarlarız." dedi.
YÜZDE 10-15 İHRACAT BEKLENİYOR 
Bu yıl kiraz ihracatında, geçen yılki ihracat verilerinin üzerine yüzde 10 ila 15 arasında artış hedeflediklerini vurgulayan Uçak, "Bu sene yaklaşık 110-120 bin ton civarında bir kiraz hedefi belirliyoruz. İnşallah o hedefi de yakalarız. Tabii değeri artık günün fiyat şartlarına göre de 250 milyon doların üzerinde de bir ihracat gerçekleştireceğiz diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
ERKENCİ KİRAZ ÜRETİM MERKEZİ OLMASI BÖLGEDEKİ ÜRETİCİYE BÜYÜK AVANTAJ
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de Manisa'da 91 bin 300 dekarlık alanda yaklaşık 45 bin ton kiraz üretildiğini belirterek, ilin erkenci kiraz üretim merkezi olmasının bölgedeki üreticiye büyük avantaj sağladığını söyledi.
KUZEY YARIMKÜRE'NİN AÇIK ALANDA İLK KİRAZINI ÇIKARTIYORUZ
Manisa'da yeni açılan kiraz üretim sahalarının da verime geçmesiyle ilin kiraz üretiminin daha da artacağına dikkati çeken Öztürk, "Manisa'yı özel kılan asıl husus, Kuzey Yarımküre'nin en erken kirazını çıkarttığımız bölgesindeyiz şu anda. Sancaklı bölgesi dediğimiz Şehzadeler ilçemizde yer alan bölgedeyiz. Bu bölgede Kuzey Yarımküre'nin açık alanda ilk kirazını çıkartıyoruz. Dolayısıyla çok katma değerli bir ürün elde etmiş oluyoruz. Ve doğrudan ihracata da gönderdiğimiz bir ürün." dedi.
NİSANDA BAŞLAYAN KİRAZ HASADI AGUSTOSA KADAR DEVAM EDİYOR
Öztürk, Manisa'da nisanda başlayıp, ağustosun sonuna kadar süren geniş bir kiraz hasat dönemine sahip olduğunu dile getirerek, "Uzun bir kiraz periyodu kiraz üretim sezonunda geçirmiş oluyoruz. Bu sezon da ortalama her yıl aldığımız verimleri bekliyoruz. Sahada gözlemlerimiz o şekilde. Üreticilerimiz için de bereketli yıl diliyorum." diye konuştu. Öte yandan, bölgedeki bahçelerde kiraz hasadı sürüyor. Gün ağarırken başlayan hasat çalışmaları öğlen saatlerine kadar devam ediyor. Toplanıp kasalara konulan kirazlar daha sonra pazara taşınıyor. Burada tüccarların sıkı pazarlıklarla aldığı kirazlar paketlendikten sonra raflara doğru yola çıkıyor. Yakın ülkelere tırlarla götürülen kiraz, uzak ülkelere ise raf ömrünün kısa olmasından dolayı hava yoluyla ihraç ediliyor. CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!