Manisa
30 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisalı öğrenciler bilimin merkezi CERN'de

Manisalı öğrenciler bilimin merkezi CERN'de
Manisa Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu olan Avrupa Nükleer Enerji Merkezinde (CERN)incelemelerde bulundu. Beş gün boyunca Avrupa'nın 4 ayrı ülkesinde sayısız bilim, tarih ve kültür merkezini ziyaret eden öğrenciler, unutulmaz gezide değerli bilgiler edinip anılar biriktirdi.

Manisa Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Sertaç Tatlıbadem ile Aycan Sinanoğlu Arısoy koordinatörlüğünde ve 28 öğrencinin katılımıyla CERN ve Bilim Merkezleri temalı okul gezisi gerçekleştirildi. Almanya, İsviçre, Fransa ve İtalya'yı kapsayan gezinin ilk gününde, Almanya'nın Stuttgart kentindeki Mercedes Benz Müzesi’ni ziyaret eden ve Rathaus Belediye Binası, Schillerplatz, Schlossplatz Meydanı, Altes Schloss-Neues Scloss gibi mekanları gezen öğrenciler, aynı gün İsviçre'nin Zürih kentine geçerek İsviçre Bilim Merkezi'ni (Technorama) ziyaret ettiler. Burada 500’ün üzerinde deney istasyonunu birebirinceleme ve deney yapma şansı buldular. rih Üniversitesi Merkez Kampüsü’nün yanı sıra şehrin tarihi merkezi olan Lindenhof, şehirden adını alan Zürih Gölü, Münster Köprüsü, Münster Kilisesi, St. Peter Reform Kilisesi, Saat Kulesi ve 12. Yüzyıldan kalma Zürih Katedrali'nigördüler.

 

LOZAN'IN İMZALANDIĞI SARAYI ZİYARET ETTİLER

Gezinin ikinci gününde Bern’e geçerek tarihi Altstadt,Barengraben (Ayı Parkı), Nydeggbrücke, Astronomik Saat,Merkez Bankası ve Parlamento Binasını görüp Baarenplatz’ta alışveriş yapan öğrenciler, Einstein Müzesi’ni de ziyaret ettikten sonra İsviçre'nin kültürel başkenti Lozan’a geçtiler.Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ayrı bir öneme sahip olan şehirde Lozan Antlaşmasının imzalandığı Rumini Sarayı’nı ziyaret eden öğrenciler, günüOuchy Şatosu ve Olimpiyat Merkezi’ni gezerek tamamladı.

 

EVRENİN OLUŞUMUNU ANLATAN SUNUMU İZLEDİLER

Üçüncü günde CERN Avrupa Nüklüer Araştırma Merkezi’ne giden Manisa Dündar Çiloğlu Anadolu Lisesi heyeti, CERN’ünsimgesi olan Globe’d; Universe of Particles sunumu ile evrenin oluşumunu anlatan 3 boyutlu sunum izledi.Daha sonra Microcosmo bölümüne geçildi ve burada daCERN’ün tarihsel gelişimi hakkında ve süper iletkenmıknatısların nasıl yapıldığı, elektrik alan ile protonların nasıl hızlandırıldığı, manyetik alan ile de nasıl yön verildiğive Atlas detektörünün nasıl çalıştığı konularında  bilgilendirme boardları ve tanıtım filmleri izlendi. Mont Blanc Köprüsü, Notre Damme Adası, Birleşmiş Milletler ve Kızılhaçbinalarını da görme fırsatı bulan öğrenciler, Cenevre Üniversitesine giderek çeşitli deneylere katılma imkanı da buldu.

 

LEONARDO DA VİNCİ MÜZESİ'Nİ GEZDİLER

Okul heyeti, gezinin dördüncü gününde Fransa’nın Venedik’i diye tanınan Annecy’ye geçti, Thiou Nehri üzerinde kurulu LePalais de I'lle Saint Pierre Katedrali'ni gördü. Aynı gün İtalya'nın Milano kentine geçilerek Duomo Katedrali, La Galeria(GalleriaVittorio Emanuele) ve La Scala Meydanı, Da Vinci Heykeli gibi mekanlar gezildi. Son gün ise Leonardo daVinci Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi gezildi. Fizik, ulaşım,metalurji ve denizciliğe ilişkin konularda bilimin 15. yüzyıldan günümüze değin geçirdiği gelişimin sergilendiği müzede, aynı zamanda Leonardo’nun icatlarının maketlerini de görme imkanı buldular.

MİNE BADAN 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!