Manisa
03 October, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Maski, Salihli’nin içme suyunu yenileme projesini en iyi şekilde değerlendirecek

Maski, Salihli’nin içme suyunu yenileme projesini en iyi şekilde değerlendirecek

Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve yönetim Kurulu Üyeleri, Turgutlu Yaşamder üyeleri ile birlikte konuğu oldukları Maski Genel Müdür yardımcısı Erman Aydınyer ve Projeler Dairesi Başkanı Bircan Kaynak tarafından gerçekleştirilen sunum ile Salihli’de yürütülen çalışmalar ve son günlerde gündeme gelen Bahçecik’ten ilçe merkezine gelen içme suyu isale hattını yeniden yapılması ve yenilikçi yaklaşımlarla içme suyu kaynağından elektrik üretme projesi hakkında bilgilendirildiler.

 Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve yönetim Kurulu Üyeleri, Turgutlu Yaşamder üyeleri ile birlikte konuğu oldukları Manisa Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür yardımcısı Erman Aydınyer ve Projeler Dairesi Başkanı Bircan Kaynak  tarafından gerçekleştirilen sunum ile  Salihli’de yürütülen çalışmalar ve son günlerde gündeme gelen Bahçecik’ten ilçe merkezine  gelen içme suyu isale hattını yeniden yapılması ve yenilikçi yaklaşımlarla içme suyu kaynağından elektrik üretme projesi hakkında bilgilendirildiler.

  “Salihli için büyük önem arz eden bir proje olacak”

 Maski Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer ve Projeler Dairesi Başkanı Bircan Kaynak tarafından sunum ile gerçekleştirdikleri bilgilendirme toplantısında,” Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün öncülüğünde, MASKİ Genel Müdürlüğü olarak vatandaşlarımıza kesintisiz ve sağlıklı içme suyu sağlamak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu doğrultuda, Manisa ve ilçelerini geleceğe hazırlamak ve gelecek nesillere daha iyi bir şehir bırakmak adına mevcut sondajlarımızı destekleyecek ve su rezervlerimizi arttıracak önemli adımlar attık.                                                                    

   Salihli’de merkez mahallelerinin büyük kısmına içme suyu sağlayan Bahçecik kaynağı içme suyu isale hattında yapacağımız yenileme çalışması, daha verimli ve kesintisiz içme suyu sağlayacak, kayıp kaçak sorununu giderecek ve bunun sonucunda enerji tasarrufu elde edilecek. Devlet Su İşleri (DSİ)’den yapılan tahsis için devir miktarı dikkate alındı ve proje de hazırlıkları başladı. Geçtiğimiz günlerde de ekipler sahadaki ilk arazi kotları ve güzergâhlar ile ilgili tespitlerini gerçekleştirdi. Projenin hayata geçmesiyle beraber 7 bin 100 metrelik hat dayanaklı borularla sağlamlaştırılacak. Eski kaptajları da yenileyerek daha sağlıklı bir yapı inşa edeceğiz. Sürekli büyüyen ve gelişen bir ilçemiz olan Salihli için büyük önem arz eden bir proje olacak.

  Maski olarak içme suyu isale hattını yeniden yapmayı ve yenilikçi yaklaşımlarla içme suyu kaynağından elektrik üretmeyi planlıyoruz. Bahçecik mahallesi kaynaklarından kaptajlar ile alınan sular, isale hattı ile santrala iletilecek. Tesiste isale hattında 452m ile 211m kotu arasındaki düşüş enerjiye dönüştürülecek. Ayrıca, işletme açısından kolaylık sağlaması ve türbinlenen suyun depolanması amacıyla, elektrik üretim tesisinin altına 1000 m3 kapasiteli su deposu yapılacak. Bu su deposu, mevcutta faal durumda bulunan 2500 m3’lük depo içinde kapasite artışı sağlayacak. Proje kapsamında kurulacak tesisin kurulu gücü 490,70 kWh/yıl olacak. Tesisin yılda 3,57 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. Proje kapsamında yapılması planlanan mini elektrik santrali sizin bildiğiniz HES’ler gibi değil. Bahçecik Mahallesi’nden sadece beş kaynaktan sistemimize gelen içme suyunu alıyoruz. Daha doğrusu sistemimize gelen ancak isale hattının eski olmasından dolayı gelmeyen kayıp olan suyumuzu tekrar değerlendirmektir. Bahçecik Mahallesi sakinlerinin kullandığı suyu almıyoruz. Bizim derelerden akan sulara müdahale etme gibi bir düşüncemiz yok. Derelerin temizliği de bizim görev alanımızda olduğu için derelerin temizliğini de MASKİ olarak biz yapıyoruz. Kurum görüşmelerinden sonra proje ile ilgili tüm dosyalar ÇED yönetmeliğine tabii ise Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından internet sistemine yüklenir. Siz bu projeyi ortamında görüp inceleyebilirsiniz ”dedi.

 “ Bahçecik projesi net olarak ortaya çıkmadan görüş belirtmemiz doğru değil”             

Gema Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ”Manisa Su Kanalizasyon İdaresi (Maski)  Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer ve Projeler Daire Başkanı Bircan Kaynak, Sunum eşliğinde Salihli’ye yapılan yatırımlar ve en önemlisi de ilçe merkezindeki mahallelere içme suyu isale hattını yeniden yapmayı ve yenilikçi yaklaşımlarla içme suyu kaynağından elektrik üretmeyi planladıklarını anlattı. Bahçecik projesi net olarak ortaya çıkmadan olumlu veya olumsuz beyanda bulunmak doğru olmaz. Gema Vakfı olarak, projenin netlik kazansını ve ÇED sürecinin başlamasını bekleyeceğiz. O süreçte proje üzerinde incelemelerde bulunacağız. Ayıca köylülerin görüşleri de alınmalıdır.  Köylülerin görüşleri ve bizim izlenimlerimiz sonucu gerekli açıklamalarda bulunacağız ”dedi. MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!