Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mudarebe (Emek-Sermaye Ortaklığı) Nedir?

Mudarebe (Emek-Sermaye Ortaklığı) Nedir?
Bir terim olarak; bir taraftan sermaye, diğer taraftan işletme olmak üzere oluşturulan emek-sermaye ortaklığını ifade eder.

Bir terim olarak; bir taraftan sermaye, diğer taraftan işletme olmak üzere oluşturulan emek-sermaye ortaklığını ifade eder. Sermaye sahibine "Rabbü'l-mal", işletmeciye ise "Mudarib" denir. İslam'da mudarebe ortaklığı uzun veya kısa vadeli her çeşit krediyi sağlamak için elverişli bir yöntemdir.
Toplumda, elinde büyük meblağlara ulaşan nakit parası olan birçok kimse bunu işletmek, ticari bir işte kullanmak ister. Ancak bilgisi, tecrübesi veya sağlığı elverişli olmadığı için bu arzusunu gerçekleştiremez. Yine toplumda bilgili, yetenekli ve ticaret işine yatkın birçok kimse de sermaye yokluğundan dolayı ticarete atılamaz. İşte mudarebe, birbirine muhtaç olan bu iki unsuru bir araya getirir ve iki taraf da bundan karlı çıkar. Toplumda muattal kalan sermayeler ve iş bulamayan kabiliyetler değerlenmiş olur. İşte bu çeşit ortaklıklar güvene dayanır. Finansman bir işletmenin kuruluşu için olmazsa olmaz şarttır. Bu itibarla kişi ne kadar üstün beceri ve bilgi birikimine sahip olursa olsun mali gücü olmadığı müddetçe bir işletme açması imkansızdır.
Bu noktada uygulanabilecek en geçerli yöntemlerden birisi mali gücü olan fakat işletme kabiliyeti ya da zamanı olmayan birisiyle ortaklık kurmaktır. Bu ortaklıkta bir taraf sermayeyi diğer taraf ise iş gücünü temin eder. Kurulacak bu ortaklık ile sermaye sahibi parasını, meşru bir yolla nemalandırmakta, iş gücü sahibi de hem çalışmakta hem de para kazanmaktadır.Bu tür ortaklığa, bir tarafın sermayesini diğer tarafın ise emeğini ortaya koyarak meydana getirdiği ortaklığa emek sermaye ortaklığı (mudarebe) denir. Katılım Bankası emek-sermaye ortaklığında emek sahibi olabileceği gibi sermaye sahibi de olabilir. Katılım Bankası’ndaki katılma hesapları emeksermaye ortaklığı sistemi ile çalıştırılmaktadır. Burada müşteriler sermaye sahibi konumunda iken Katılım Bankası emek sahibi konumundadır. Katılım Bankası, kendi öz sermayelerini veya müşterilere ait olan katılma hesapları havuzlarında biriken paraları işletirken sermaye sahibi sıfatıyla emek-sermaye ortaklıkları da kurabilir. Haftaya “Muşareke” yani “İş Ortaklığı” işlemlerini ele alacağız. Mutlu, sağlıklı ve bereketli bir hafta olması dileğiyle…

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!