Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

NORMALLEŞME İÇİN AŞI ŞART

NORMALLEŞME İÇİN AŞI ŞART
Aşı korona riskini yüzde 95 azaltıyor
NORMALLEŞME İÇİN AŞI ŞART
           
Covid-19 aşılarıyla ilgili kafa karıştırıcı söylentiler bir çok vatandaşta soru işaretlerine neden olurken, uzmanlar aşının her hangi  bir risk  taşımadığını vurguluyor. Grandmedical Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhat Özyurtlu, "Normal yaşama dönebilmemiz için ülkemiz hatta dünya nüfusunun büyük oranda aşılanmış olması gerekmektedir" dedi.


Hastalığa yakalananlar için farklı tedavi uygulamaları yapılmış olmakla birlikte henüz istenilen düzeyde etkili olan bir tedavi bulunamadığını hatırlatan Uzm. Dr. Özyurtlu, "Genel bir tıp prensibi olan ve gerektiği kadar önemsenmeyen koruyucu sağlık uygulaması an itibarı ile koronavirüs hastalığı için zorunlu bir uygulama olmak zorundadır. Çünkü elimizde etkili olduğunu bildiğimiz aşılar olmakla birlikte aşılar kadar etkinliği yüksek olan tedavi edici ilaçlar maalesef henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle normal yaşama dönebilmemiz için ülkemiz hatta dünya nüfusunun büyük oranda aşılanmış olması gerekmektedir" dedi.
AŞI KORONA RİSKİNİ YÜZDE 95 AZALTIYOR
Türkiye'de Covid-19 virüsüyle ilgili aşılama seferberliği sürerken, halen kullanılan Çin ve Alman aşılarıyla ilgili çeşitli olumsuz söylentiler özellikle sosyal medyada sıkça gündeme geliyor. Uzmanlar, bu kafa karıştırıcı bilgilere itibar edilmemesini isterken, salgının sona ermesi için en yüksek düzeyde aşılama yapılması gerektiğini  vurguluyor. Grandmedical Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhat Özyurtlu, Covid-19 pandemisinin başlamasından bu yana tüm dünyada yaklaşık 180 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığını, 4 milyon kişinin de hayatını kaybettiğini belirterek salgının ağır sonuçlarına işaret etti.
AŞILARDA SORUN YOK
Türkiye'de aşı tedarik sorununun olmadığı bu günlerde sosyal medyada Covid-19 aşıları, özellikle de Biontech (Alman) aşısı ile ilgili çok sayıda kafa karıştırıcı bilgi kirliliği olduğunu anlatan Uzm. Dr. Özyurtlu, "Ülkemizde kullanılan Biontech (Alman) ve Sinovac (Çin) aşıları için pıhtılaşma problemlerine neden olabileceği ve kalp hastalarının yaptırmasının riskli olacağı şeklinde bilgiler yayılmaktadır. Pıhtılaşma problemlerine neden olabilen bazı aşılar olmuştur fakat ülkemizde kullanılan aşılarda böyle bir sorun tespit edilmemiştir. Kalp ve Hipertansiyon hastaları için bu aşıları yaptırmanın ek bir riski yoktur. Her iki aşı da yapılabilir" diye konuştu.
RİSK ORANI 100 BİNDE 1
Biontech aşısının kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması konusundaki risk durumunun çok düşük olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özyurtlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu risk yaklaşık olarak 100 bin kişide 1 kişi şeklindedir, yani çok düşük bir risktir. Hastalığın bulaşma riski ve sonrasında oluşturacağı ağır hastalık ve ölüm riskini değerlendirince aşının oluşturacağı risk çok daha düşük kalmaktadır.
SÖYLENTİLERE İTİBAR ETMEYİN
Özellikle Biontech aşısının kalp hastalığı riskini arttırdığını bildiren spekülatif bilgilerin çok daha fazla olması nedeniyle, Biontech aşısının hastaneye yatış gerektirecek ciddi Covid-19 hastalık riskini ve buna bağlı ölüm riskini yüzde 95'in üzerinde azalttığını göz önünde bulundurmak gerekir. Sonuç olarak, bilimsel dayanağı olmayan spekülasyonlara itibar etmeyip lütfen aşınızı yaptırın. Gerektiğinde sadece hekiminize başvurun ve onlara güvenin."
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!