Manisa
02 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ORGANİZE SANAYİ ŞOFÖRE NEFES ALDIRDI

ORGANİZE SANAYİ ŞOFÖRE NEFES ALDIRDI
Türkiye genelinde şoför esnafı pandemi nedeniyle büyük zorluklar yaşarken, sanayi kenti Manisa’da üretimin sürmesi ve personel servislerinin çalışması şoför esnafına nefes aldırdı.
Türkiye genelinde şoför esnafı pandemi nedeniyle büyük zorluklar yaşarken, sanayi kenti Manisa’da üretimin sürmesi ve personel servislerinin çalışması şoför esnafına nefes aldırdı. Manisa Şoförler Odası Başkanı Salih Karaağaç, “Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üretime devam ettiği için servisçilerimiz çalıştı. Pandemideki zarar oranımız yüzde 20’lerde kaldı” dedi.

Tüm dünyada etkisini sürdüren korona virüs salgını, bazı sektörleri bitirme noktasına getirdi. Pandemiden en çok yeme içme ve eğlence sektörü etkilenirken, Türkiye genelinde şoför esnafı da ciddi mağduriyetler yaşıyor. Özellikle okulların uzaktan eğitime geçmesi nedeniyle okul servisleri yaklaşık 1.5 yıldır faaliyet yapamıyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları ve yüzde 50 kapasite şartı nedeniyle şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçlarında da büyük ciro kayıpları var. Bunlara bir de geçen hafta açıklanan yaklaşık yüzde 10’luk akaryakıt zammı eklenince, şoför esnafının sıkıntıları daha da arttı.
OKUL SERVİSLERİ PERSONEL TAŞIYOR
Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Manisa’da şoför esnafının durumu diğer illere ve Manisa ilçelerine göre daha iyi. Manisa Şoförler Odası Başkanı Salih Karaağaç, Manisa’da sanayinin gelişmiş olması ve pandemide üretimin devam etmesi nedeniyle merkezdeki şoförlerin personel servislerine devam ettiğini, bu nedenle ilçelerdeki ve sanayisi gelişmemiş illerdeki esnafa göre durumunun nispeten iyi olduğunu söyledi. Karaağaç, “Pandemi sürecinde okul servislerimiz personel servisçiliğine yoğunlaştı, çalışan işçileri taşıyor. Üretim devam ettiği için nakliyeci esnafı çalışıyor. Toplu taşıma az kullanıldığı için taksiye rağbet bir nebze arttı, taksici esnafımız çalışıyor. Burada en büyük sorunu şehir içi ve kırsal mahallelere toplu taşıma yapan esnafımız yaşıyor. Onların yolcu sayısında ciddi düşüş var” diye konuştu.
İLÇELERDE DURUM ÇOK KÖTÜ
Manisa ilçelerinde ise şoför esnafının durumunun çok kötü olduğunu belirten Karaağaç, “İlçelerimizde, özellikle sanayinin olmadığı küçük ilçelerde servis sektörü bitik durumda. Sadece öğrenci taşıma imkanı olan servisler Mart 2020’den beri kontak açmadılar, en büyük mağdur onlar. Merkez’de ise okul servisi yapan araçlarımız personel taşıma işine girdiler. Onlar da eskisi kadar para kazanamıyorlar ama evlerine ekmek götürebiliyorlar. Toplu taşıma ise gerçekten çok zor zor durumda. Şoför parasını, akaryakıt parasını dahi ceplerinden verdiklerini görüyoruz. Geçen 17 günlük kapanma sürecinde, bilhassa merkezde 1 lira para kazanamadılar” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 10’LUK ZAM MASRAFLARI ARTIRDI
Geçen hafta akaryakıta gelen yüzde 10’luk zammın Türkiye genelinde zor durumda olan şoför esnafının durumunu daha da kötüleştireceğini anlatan Karaağaç, 2 ay önce toplu taşımaya gelen zam oranlarının da son akaryakıt zammı nedeniyle bir anlamı kalmadığını söyledi. Karaağaç, “Yolcu olmadığından dolayı toplu taşıma zammının faydasını zaten göremedik. Bir de en son yapılan yüzde 10’luk akaryakıt zammıyla birlikte şoförün cebinden yüzde 10 daha fazla masraf çıkacak. Bu zammın yolcuya veya iş yapılan şirketlere yansıtılması mümkün değil. Zaten zor şartlarda çalışırken, son zam şoförün durumunu daha da zorlaştırdı” şeklinde konuştu.
SON DESTEK CAN SUYU OLDU
Hükümet, salgının ekonomik zararlarını en aza indirmek için bu güne kadar çeşitli destek paketleri açıklarken, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde esnafın bir bölümüne 5 bin, bir bölümüne ise 3 bin TL olmak üzere hibe desteği verilmesini kararlaştırdı. Karaağaç, alınan karar doğrultusunda servis taşımacılığı yapanlara 5 bin TL, otobüs, minibüs ve taksicilere ise 3 bin TL destekte bulunulacağını belirtirken, bu desteğin zor durumda olan şoför esnafına can suyu gibi geleceğini kaydetti.
ŞOFÖRÜ ORGANİZE SANAYİ KURTARDI
Şoförler Odası Başkanı Karaağaç’ın verdiği bilgiye göre, odaya kayıtlı 2 bin 300 esnaf var. Bunlardan 700’ü nakliyeci, 800 civarında servis, 600’e yakını toplu taşıma ve 180’i taksicilik yapıyor. Karaağaç, Manisa’da faaliyet gösteren en iyi durumdaki şoför esnafının işlerinde bile pandemi öncesinde göre yüzde 20 civarında bir düşüş olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Eğer Manisa’nın sanayisi gelişmiş olmasaydı, esnafımız personel servisine yoğunlaşamasaydı bu düşüş çok daha fazla olurdu. Sanayi bizi kurtardı; en azından esnafımızın büyük bölümü sanayiye iş yaptığı için evine ekmek götürebiliyor. İnşallah pandemi biter, her şey normale döner tüm esnafın işi bir an önce açılır.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!