Manisa
06 October, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Özkaya, Başıboş Sokak Hayvanları Sorununa Parmak Bastı

Özkaya, Başıboş Sokak Hayvanları Sorununa Parmak Bastı

Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, hayvancılık sektöründe uzun yıllarını veren birisi olarak, başıboş sokak hayvanları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Özkaya, hayvancılık sektöründe 30 yıla aşkın bir süredir hizmet etmekteyim, şuanda katkı ve premiks üretimi yapan bir firma yönetici olarak görev yapmaktayım. Firmamız ped( kedi - köpek )grubuna yem yapan fabrikalara vitamin üretmekteyiz. Bundan dolayı ped grubu hakkında bilgim ve çalışmalarım bulunmaktadır.

Son günlerde yoğun olarak gündemde olan , başıboş sokak hayvanları ile mücadele konusu konuşulmaktadır . Meclis üyeliği döneminde, belediye meclisinde, sokak hayvanları konusunda onlarca önerge verdim , hayvan hakları derneği yöneticileri ile belediyede toplantı yapılmasını sağladım ama somut bir sonuç çıkmadı.  

  Belediyeler konunun kendilerini aştığını, hayvan haklarının kurallarının çok sert olduğunu ancak TBMM'de alınacak yeni yasalar ile çözüme kavuşa bilecegini dile geldiği için net bir çözüm bulunamadı.

Son günlerde gündeme gelen, başıboş sokak hayvanları ile mücadele yöntemlerinden biri olan  uyutularak yaşamlarına son verilmesi,  ne insanı nede vicdanidir. Ama başıboş sokak hayvanlarının insanlara verdiği zararları da unutamayız, 2023 yılı içinde 86 vatandaşımız sokak hayvanları yüzünden dolaylı olarak hayatlarını kaybetmiş, 3 kuduz vakası ortaya çıktı , binlerce yaralı oluştu.  Artık somut çözümler bulunup uygulamaya geçilmelidir.

Öncelikle bu hayvanlar hakkında bilgi paylaşayım. Köpekler, yılda 2 defa kızgınlık gösterirler , genellikle de hamile kalırlar, hamilelik süresi 60 gündür, genellikle 4-7 arasında yavruları olur. Kediler yılda 3-4 defa doğum yaparlar , onlarında doğum süresi 60 gündür, 5-6 yavruları olur. Görüldüğü gibi hızla çoğalan hayvan türleridir. 

Yapılması gerekenleri sıralayacak olursak. Belediyeler her ilçede tam teşekküllü barınaklar yapmalıdır. Cumhurbaşkanı talimatı ile 2023 yılında tüm ilçe belediyelerinde tam teşekküllü barınaklar yapılmış olacaktı ama ne yazık ki çoğu belediye de tam teşekküllü barınaklar hâlâ yapılmadı. Sokak hayvanları kontrolsüz çoğalmaktadır, çözüm olarak kısırlaştırma gerekmektedir. Belediyeler bu konuda yetersizdir,  kısırlaştırma ücreti de tahminen 4 bin TL civarında olduğunu biliyoruz, bunun için acilen veteriner odası yetkilileri ile görüşülüp, kısırlaştırma operasyonuna katılmak isteyen tüm klinikler ile belediyeler anlaşma yapıp, ücretini belediye veya hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanabilir. Biliyorum ki bazı hayvan severler , kendi imkanları ile özel kliniklerde sokak hayvanlarının kısırlaştırma ücretini ödeyerek bireysel olarak bu soruna çözüm oluyorlar.  Belediyeler tam teşekküllü  mobil kısırlaştırma aracı tedariki yapmalıdır, bu araç köylerde aktif olarak bulunmalıdır. Kısırlaştırılan hayvanlar, barınaklarda bir haftalık istirahat süreci olmalıdır. Diğer bir uygulama ise acilen hayvanlar kayıt altına alınmalıdır. Manisa'nın etrafı çiftliklerle çevrilidir, buralarda özelikle köpek cinsi ve sayısı çoktur. Çiftlik ve köylerden başlayarak kayıt içine alınmalı, çiftlik sahipleri sorumlu tutulmalıdır, aksi takdirde doğan yavrular belli bir zaman sonra şehir merkezine yakın yerlere bırakılmaktadır. Ayrıca hayvan severlere ve vatandaşlara da bu mücadele de görev düşmektedir. Hayvan severler , hayvan sahiplerinken iyi düşünmeli, sonrasında bu hayvanları sokağa bırakmamalıdır. Vatandaşlarımızda sağa sola rastgele yerlere, yemek artığı, kemik, balık artığı gibi ürünler bırakmamalı,  hayvanlar bu yemeklerden zarar görebilir veya bu yemekleri kıskanıp saldırgan olabilir. Belediyeler tarafından verilen yemler de , hayvanı rahatlatacak, doyuracak, içeriği zengin ve kaliteli yemler tercih edilmeli, yem kabinleri oluşturulmalı, yemler sağlıklı ve temiz durmalı. Sokak hayvanları, bit , pire , kene gibi zararlılar yüzünden sokaklarda zor anlar yaşarlar , hasta olan hayvanlar acilen tedaviye alınmalı. Belediyeler ve tarım birimleri tarafından, sokak hayvanları timi kurulup, 24 saat sahada olup, hayvanların durumlarını izlemelidirler. 

Başıboş bu hayvanlar, ülkemize ve şehrimize ekonomi ve toplum huzuru yüzünden olumsuz yanları oluşmaktadır. Bu konu acil çözülmelidir, bunu için veteriner, ziraat mühendisi, çevre mühendisi, halk sağlığı, jandarma, polis , hayvan hakları derneği, belediyeler ve kaymakamlığın olduğu etkin bir heyet kurulmalıdır.

 

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!