Manisa
29 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Seçim sonuçları Manisa'da dengeleri değiştirdi: AK Parti oy kaybetti, muhalefet güçlendi

Seçim sonuçları Manisa'da dengeleri değiştirdi: AK Parti oy kaybetti, muhalefet güçlendi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte partilerin Manisa teşkilatları ara vermeden çalışmalarını sürdürme kararı alırken, Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler sürüyor. Millet İttifakı geçen seçimde 4 olan vekil sayısını 5 çıkarırken, Cumhur İttifakı’nın vekil sayısı 6’dan 5’e düştü. Vekil sayıları eşitlenirken, Manisa’daki kadın milletvekili sayısı 1’den 2’ye çıktı.

Partilerin ve ittifakların seçimlerindeki performanslarına ilişkin kapsamlı değerlendirmeler sürüyor. Manisa’da iki büyük ittifak her iki seçimde de birbirine yakın oylar aldı. Cumhur İttifakı 2018’de yüzde 51.5 olan oy oranını yüzde 46’ya düşürürken, Millet İttifakı yüzde 40 olan oy oranını yüzde 40,5’e çıkardı. AK Parti, yaşanan oy kaybı nedeniyle 5 olan vekil sayısını 4’e düşürürken, oylarını artıran CHP vekil sayısını 3’ten 4’e çıkardı. İYİ Parti ve MHP ise yine 1’er milletvekili çıkarabildi. Bu sonuçlara göre muhalefetin vekil sayısı iktidarla eşitlendi.

 

MANİSA’NIN KADIN VEKİL SAYISI 2’YE ÇIKTI

Seçimin dikkat çeken bir başka sonucu kadın vekil sayısının 1’den 2’ye çıkması oldu. Önceki seçimlerde ilk 5’te bir kadın adaya yer veren AK Parti bu kez bu sıralamada kadınlara yer vermedi ve Manisa’dan kadın vekil çıkaramadı. CHP ise DEVA Partisi kontenjanından 4. sıraya koyduğu Selma Aliye Kavaf’ın seçilmesiyle birlikte kadın vekil kazanmış oldu. İYİ Parti’de Genel Merkez tarafından ilk sıradan gösterilen kadın aday Şenol Sunat’ın seçilmesiyle birlikte Manisa’nın kadın vekili 2’ye çıktı. Geçen yasama döneminde tek kadın vekil AK Partili Semra Kıvırcık’tı.

 

ALİ UÇAK, MHP’NİN OYLARINI UÇURDU!

Manisa’nın ilçelerindeki seçim sonuçlarına bakıldığında, AK Parti’nin il genelinde oy kaybederken CHP’nin oylarını artırdığı görülüyor. Ancak en çarpıcı sonuç MHP’nin oylarındaki artış. MHP’nin ikinci sıra milletvekili adayı Ali Uçak, yoğun propaganda çalışmasıyla kendi ilçesi Alaşehir’de ve bazı komşu ilçelerde partisinin oy oranını ciddi şekilde artırdı. Alaşehir’de MHP’nin oyları yüzde 12’den yüzde 32’ye çıkarken, Sarıgöl’de yüzde 10’dan yüzde 20’ye, Demirci’de ise 12’den yüzde 23’e yükseldi. MHP’nin oyları Soma haricinde tüm ilçelerde arttı. Somalı olan BBP Manisa 1. sıra adayının ilçede yüzde 9,5 oranında oy almasının, MHP’de düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

YUSUF BÖYÜK

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!