Manisa
16 October, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

SİBER TUZAK TEHLİKESİ:   SAHTE ALIŞVERİŞLER 137.000'LİK MAĞDURİYET YARATTI

SİBER TUZAK TEHLİKESİ:   SAHTE ALIŞVERİŞLER 137.000'LİK MAĞDURİYET YARATTI

 

Teknolojinin hızla ilerlemesi, dolandırıcıların da yöntemlerini çeşitlendirmesine olanak sağladı. Artan akıllı telefon kullanımı ve internet sitelerinin çoğalması, siber suçluların yeni hedefler bulmalarını kolaylaştırıyor. Soma'da yaşanan son dolandırıcılık vakaları, vatandaşları bu konuda daha dikkatli olmaya davet ediyor.

Soma’da ikamet eden T.K. sosyal medya üzerinden uygun fiyatlı bir bisiklet almak isterken, dolandırıcıların profesyonel ağına düştü. T.K. popüler bir platformda gördüğü elektrikli bisiklet için satıcılarla iletişime geçti. Satıcılar, telefonda oldukça profesyonel bir şekilde davrandı ve kendisini "müşteri hizmetleri" olarak tanıttılar. 8.500 TL’lik bir ödeme yapması istenen T.K., IBAN numarasına para gönderdi. Ancak dolandırıcılar, IBAN’ın son rakamının yanlış girildiğini iddia ederek bir kez daha para göndermesini talep ettiler. Ardından paranın "havuzda beklediği" yalanıyla tekrar tekrar ödeme isteyen dolandırıcılar, T.K.’nın toplamda 21.000 TL kaybetmesine neden oldular.

T.K., yaşadığı mağduriyet ile ilgili yaptığı açıklamada, “Telefonla çok profesyonel konuşuyorlardı, ses tonları güven vericiydi. Ne olduğunu anlamadan elimdeki tüm parayı kaptırdım, hatta arkadaşlarımdan borç almak zorunda kaldım. Bu tür dolandırıcılara karşı herkesin dikkatli olmasını istiyorum, sosyal medyadan alışveriş yaparken iki kez düşünün. İyice araştırarak alışveriş yapın. Yada güvendiğiiz sitelerden alışveriş yapmayı tercih edin" dedi.

Soma'da ikamet eden D.A. da benzer bir dolandırıcılık vakasıyla karşılaştı. Popüler bir alışveriş sitesinde uygun fiyatlı bir klima ilanı gören D.A., dolandırıcıların tuzağına düştü. Dolandırıcılar, ünlü bir alışveriş sitesinin sahtesini kullanarak, D.A.'yı ödeme yapmaya yönlendirdi. Ödeme işlemi sırasında dolandırıcılar, D.A.'nın kredi kartı bilgilerini kopyalayarak, onun bilgisi dışında karttan işlem yapmaya başladılar. D.A., toplamda kredi kartından 116 bin TL dolandırıcıların hesabına geçtiğini fark ettiğinde hemen şikayetçi olarak hukuki süreç başlattığı belirtti.

D.A. yaşadıklarını şöyle anlattı: “Televizyonda bu tarz dolandırıcılık haberlerini izlediğimde, insanlar nasıl böyle tuzaklara kanıyor diye düşünüyordum. Ama her şeyi profesyonelce hazırlamışlar. Sizi arayan numara, konuşan kişinin diksiyonu, tam bir müşteri hizmetleri gibiydi. Hiç şüphelenmedim. Mağdur olduktan sonra insan bunu daha iyi anlıyor. Benim gibi kimse bu dolandırıcılara para kaptırmasın. Alışveriş yaparken tanımadığınız sitelere asla güvenmeyin, çok cazip fiyatlar gördüğünüzde iki kez düşünün. Ayrıca telefonla arandığınızda kimseye kişisel ya da finansal bilgilerinizi vermeyin. Paranızı transfer etmeden önce mutlaka platformun resmi olup olmadığını kontrol edin. Dolandırıcılara karşı hepimizin çok daha dikkatli olması gerekiyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat İrem Şen Pektaş, vatandaşları bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. "Dolandırıcılar artık çok daha sofistike yöntemlerle insanları kandırıyorlar. Özellikle sahte alışveriş sitelerine dikkat edilmeli. Alışveriş yaparken güvenilir siteler dışında başka platformlardan alışveriş yapmamaya özen gösterilmeli. Dolandırıcılık mağduru olan kişiler derhal emniyet güçlerine başvurarak, gerekli hukuki süreci başlatmalıdır" dedi.İHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!