Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Son darbeyi çiftçi vurdu!

Son darbeyi çiftçi vurdu!
Marmara Gölü'nün kuruyan bölümünde tarım yapıyorlar
Marmara Gölü'nün kuruyan bölümünde tarım yapıyorlar
Son darbeyi çiftçi vurdu!
Manisa'nın Saruhanlı, Salihli ve Gölmarmara İlçeleri arasında bulunan, Ege Bölgesi'nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü'nün tamamına yakını kurudu. Son günlerini yaşayan gölde suların çekildiği alanlarda izinsiz tarım yapan çiftçiler, para cezalarına rağmen usulsüzlüğe devam ediyor.

Ege Bölgesi'ndeki tarım arazilerinin sulanması amacıyla 76 yıl önce oluşturulan Marmara Gölü, kuraklık ve kaçak sulamanın kurbanı oldu. Manisa'nın Saruhanlı, Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında bulunan, Ege Bölgesi'nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü'nde sular neredeyse tamamen çekildi. Sadece kuzeybatısındaki küçük bir alanda ve yaklaşık 10 santimetre yüksekliğinde suyun kaldığı gölün bu yıl Eylül ayına kadar tamamen kuruması bekleniyor. Bir dönem tepeli pelikan, küçük karabatak gibi nesli tehlikede olan kuş türleri de dahil 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan ve çevresindeki mahalle sakinlerince sazan avlanan gölde, kurumanın etkisiyle yaban hayatı da bitmek üzere.
KUŞ YUVALARI YOK OLUYOR
Neredeyse tamamı kuruyan Marmara Gölü’ne son darbe de çiftçiden geldi. Bölgede yaşayan çiftçiler, gölün kuruyan yerlerinde izinsiz olarak tarıma başladı. Suları çekilen alanları süren çiftçiler buralara ay çiçeği, buğday gibi ürünler ekmeye başladı. İhbar üzerine çiftçilere cezalar yağdı. Ayrıca kısa bir süre önce de Manisa Valiliği, DSİ ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Gölün korunmasına yönelik çalışma başlatan Manisa Valiliği, kuruyan alanları işgal eden 21 kişiye toplam 1 milyon 450 bin 504,17 TL cezai yaptırım uygularken, işgal edilen araziler de tahliye ettirildi. Buna rağmen çiftçilerin usulsüz şekilde tarıma devam etmesi bölgedeki halkın tepkisini çekerken, traktör ile sürülen alanlardaki kuş yuvalarının yok olduğu belirtiliyor.
'BU BİR VİCDANSIZLIKTIR'
Göl kıyısında Salihli ilçesine bağlı kırsal Tekelioğlu Mahallesi’nin muhtarı Selim Selvioğlu da bu yaz gölün neredeyse tamamen kuruduğunu belirterek, "Yağışlar da yetersiz olunca gölümüz tamamen kurumak üzere. Gölde şu anda neredeyse su kalmadı. Yakın zamanda tamamen kuruyacak. 2 yıl önce bu zamanlar doluydu. Çevresindeki 7 köy, bu gölden balık avlayarak geçiniyordu. Bu göl sayesinde Gediz Ovası, Menemen'e kadar sulanıyordu. Fakat gölü kurtarmak için bir yandan uğraşılırken diğer yandan da usulsüz bir şekilde tarım yapılıyor. Bazı kişiler kuruyan gölün etrafına bir çok ürün ekiliyor. Yetkililer tarafından ceza yazılmasına rağmen bu işlem devam ediyor. Bu bir vicdansızlıktır." dedi.
 KURUYAN ALANLAR SÜRÜLÜYOR
Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse ise gölün neredeyse tamamının kuruduğunu vurgulayarak "Kuruduğu gibi önceden gölün içinde yer alan alanlara büyük araziler açıldı. Bazı vatandaşlar orada ekip biçmeye başladı. Ceza yazılıyor diyorlar ama orada tarlalar duruyor. Kuruyan alanlara ayçiçeği ekiyorlar. Bir kişi 10 bin dönüm ayçiçeği ekti. Ceza yazıldı. Cezaların yazılmasına rağmen izinsiz tarım devam ediyor. Traktör ile kuruyan alanlar sürülüyor. Buna tamamen durdurmak lazım. Yazıktır, günahtır. Şu anda da tahminen 10 santimetre civarında su var. O su da sadece karşı bölgede az bir alanda. Gölün doğu kısmı tamamen kurudu, yüzde 90'ı tamamen kurudu diyebilirim. " diye konuştu.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!